Hovedinnhold

Muslimer forbannet på «Koranen-kunst»

IKKE FORNØYD: Leder av Drammen innvandreråd, Ali Duymaz (med ryggen til), havnet i diskusjon med mange fremmøtte til en utstilling av blant annet en Koran i Drammen i dag. Til slutt tok han med seg Koranen og gikk. Foto: Frode Winther Nylehn
IKKE FORNØYD: Leder av Drammen innvandreråd, Ali Duymaz (med ryggen til), havnet i diskusjon med mange fremmøtte til en utstilling av blant annet en Koran i Drammen i dag. Til slutt tok han med seg Koranen og gikk. Foto: Frode Winther Nylehn
(VG Nett) Nærmere 60 muslimer raste mandag mot en nyåpnet kunstutstilling hvor Koranen er et sentralt element.

Flere VG Nett har vært i kontakt med forteller at mange personer var i harnisk over utstillingen som samtidskunstneren Morten Viskum står bak.

Utstillingen Drammen Open 2007 åpnet på Bragernes Torg i Drammen lørdag og skal etter planen stå til og med tirsdag.

- I Drammen bor det mange med innvandrerbakgrunn, og rundt 50-60 har vært lynende forbannet. Det var virkelig ampert mellom tilskuerne, museumsvaktene og politiet som kom til stede. For meg så det en stund ut til at flere planla å gå fysisk til angrep, sier Frode Winther Nylehn som var vitne til bråket.

Hendelsen skapte stor oppmerksomhet på torget i Drammen sentrum.

- Det er uten tvil Viskums bruk av Koranen i utstillingen som er grunnen til den mildt sagt dårlige stemningen her. Folk liker ikke at en ekte Koran blir brukt i sammenheng med en utstilling som dette, forteller han videre.

Utstillingen Drammen Open 2007 er en del av festivalen Drammen åpen by som i disse dager går av stabelen.

Fjernet Koranen

Operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt, Olav Myrvold, bekrefter overfor VG Nett at det er bruken av Koranen i utstillingen som mange av de frammøtte oppfattet som krenkende.
- Men til slutt ble Koranen fjernet fra utstillingen, og det roet seg. Politiet har nå dratt fra stedet, opplyser han.

Leder av Drammen innvandreråd, Ali Duymaz, kom ifølge Drammens Tidendes nettutgave forbi og ble vitne til bråket.

- Denne utstillingen er akseptabel for meg, men mange her forstår ikke budskapet med utstillingen, sa innvandrerlederen til dt.no.

Han har tidligere blitt enig med kunstneren om hvordan Koranen skal behandles etter en tidligere utstilling.

- Dette er ikke vondt ment, sa Duymaz til muslimene som samlet seg.

Men tilhørerene var ikke enige og sa de mente utstillingen var en krenkelse. Deretter skal innvandrerlederen til slutt ha gjort helomvending.

- Utstillerne sier at innvandrerrådet har godkjent utstillingen på forhånd. Det har vi absolutt ikke, sa Duymaz, og forsvant med Koranen under armen. Ifølge avisen var det hans Koran.

- Jeg er skuffet

Morten Viskum forteller til VG Nett at han synes det er leit at folk er sinte på utstillingen hans.

- Mine intensjoner er å bygge broer mellom muslimer og kristne. Det er trist at dette blir misforstått, sier han.

Viskum var ikke selv til stede da det sto på som verst i ettermiddag. Han forstår ikke hvorfor flere muslimer ble så sinte.

- Jeg er dessuten meget skuffet over at Koranen ble fjernet, men vedkommende var i sin fulle rett siden boken er hans eiendom, presiserer han.

- En fornærmelse

Leder av Buskerud Innvandrerråd, Dijan Gharakhani, oppfordrer framtidige kunstnere til å unngå å stille ut Koranen i enhver sammenheng.

- Muslimer har veldig stor respekt for Koranen, og ser uten tvil på en slik utstilling som en fornærmelse. Jeg kjenner ikke til denne konkrete saken, men utstillingen i Drammen burde absolutt ikke vært laget, sier han til VG Nett.

Utstillingen til Morten Viskum består av silikonkopier av seg selv. Utstillingen viser blant annet en figur som forestiller Jesus, mens Viskum fremstår som en muslim i en annen figur. Jesus-silikonen holder blant annet en hodeskalle i den ene hånden sin.

Viskum forteller at Drammen kommune spurte om han ville bidra med en utstilling til den nå pågående festivalen i Drammen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks