Hovedinnhold

Skandale i Parken

Dommeren angrepet, Danmark - Sverige avbrutt

ANGREP DOMMEREN: En dansk tilskuer prøver å slå til dommer Herbert Fandel mens Michael Gravgaard bryter mellom for å stoppe angrepet. Skandalen skjedde etter at Fandel tildelte Sverige et korrekt straffespark i sluttminuttene mot Danmark. Foto: Scanpix
ANGREP DOMMEREN: En dansk tilskuer prøver å slå til dommer Herbert Fandel mens Michael Gravgaard bryter mellom for å stoppe angrepet. Skandalen skjedde etter at Fandel tildelte Sverige et korrekt straffespark i sluttminuttene mot Danmark. Foto: Scanpix
(Danmark - Sverige avbrutt, foreløpig satt til 0-3) Da Sverige ble tildelt straffespark ett minutt før slutt mot Danmark, brøt skandalen løs. En tilskuer kom seg inn på banen og angrep dommer Herbert Fandel.

Denne saken handler om:

Leserne diskuterer:
Skandale i Danmark

Stillingen i EM-kvalikkampen var 3-3 da Danmarks Christian Poulsen ble vist av banen - samtidig som Sverige ble tildelt straffespark. Poulsen mistet besinnelsen og slo Sveriges Markus Rosenberg i magen inne i Danmarks straffefelt.

VG Nett LIVE:
Danmark - Sverige LIVE

Det utbrøt kraftige reaksjoner på tribunene, og en tilskuer lyktes i å komme seg inn på banen. Den danske supporteren angrep dommer Herbert Fandel mens han ennå holdt det røde kortet i luften.

Avbrøt matchen

Danmarks Michael Gravgaard lyktes å gripe inn og overmannet supporteren før han lyktes i å skade dommeren. Fandel løp så rett i garderoben med sine assistenter. Etter et ti minutters langt møte mellom dommertrioen og UEFAs representanter ble det avgjort at kampen skulle avbrytes. Sverige tildeles seieren med sifrene 3-0.

- Dette var veldig trist. Jeg vet ikke hvor skadet dommeren ble men jeg skulle ønske at kampen hadde fortsatt. Må likevel respektere dommerens avgjørelse om å avblåse, sa Sveriges trener Lars Lagerbäck til dansk TV etter matchen.

- Det er trist, særlig for danskene som etter det jeg forstår blir dømt til å tape kampen 0-3. Det er leit at sånt skjer i Norden, men det er et reglement for publikums oppførsel også, og man blir straffet hardt når det brytes, sa Hareide da han fikk høre om episoden etter Norges 4-0-seier over Malta på Ullevaal.

EM-exit for Danmark

Mens møtet pågikk mistet sikkerhetsvaktene helt taket på publikum og flere tilskuere var inne på banen. For Danmarks del er det ikke bare en gedigen arrangementsskandale - de mister trolig også muligheten til å ta seg til EM.

- Det vi kan frykte etter dette er for det første at UEFA bekrefter at Danmark erklæres som taper med 3-0, sier generalsekretær Jim Stjerne Hansen i DBU til dansk TV.

Nå spørs det om Danmark får spille sine hjemmekamper foran publikum i nærmeste fremtid.

- Det som skjedde er skandaløst. Det er totalt uakseptabelt at en person kan ødelegge for 42 000 andre. En trist dag for dansk fotball, sier generalsekretær Jim Stjerne Hansen og legger til:

- Det skal bare en idiot til å ødelegge vårt gode rykte.

Poulsen - igjen

Kampen var en festforestilling der Danmark tok igjen Sveriges tidlige 3-0-ledelse og utlignet til 3-3. Det er det ingen som kommer til å huske...

Det er ikke første gang at Danmarks Christian Poulsen er innblandet i kontroverser. Poulsen var mannen som ble spyttet i ansiktet av Francesco Totti under EM 2004 - etter flere kontroverser de to imellom.

Landslagstrener Morten Olsen hadde karantene og satt på tribunen under kampen. Han sa følgende til pressen etterpå:

- Jeg har ikke lyst til å snakke fotball i kveld. Dette er en svart dag for dansk fotball.

- Vi kan ikke unnskylde det Christian gjorde, men han var ikke alene om det. Det så alle, sa Morten Olsen før han reiste seg og gikk.

PS! Ifølge mediedirektøren i UEFA, danske Frits Ahlstrøm, er det ikke endelig avgjort at resultatet blir satt til 0-3. Det til tross for at stadiontavlen meddelte dette rett etter kampavbruddet i Idrætsparken.

AVBRØT MATCHEN: Nok et bilde fra situasjonen som fikk dommer Herbert Fandel til å avbryte det nordiske toppmøtet. Sverige tilkjennes seieren med sifrene 3-0. Foto: Scanpix
AVBRØT MATCHEN: Nok et bilde fra situasjonen som fikk dommer Herbert Fandel til å avbryte det nordiske toppmøtet. Sverige tilkjennes seieren med sifrene 3-0. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball