Hovedinnhold

Katolsk påske på NRK

For første gang velger NRK1 bort evangelisk-lutherske gudstjenester i påsken.

Denne saken handler om:

KATOLSK: "Åpen himmel" blir denne påsken hel-katolsk på NRK 1, forteller prosjektsleder Helge Gudmundsen. Foto: Terje Visnes
KATOLSK: "Åpen himmel" blir denne påsken hel-katolsk på NRK 1, forteller prosjektsleder Helge Gudmundsen. Foto: Terje Visnes

I år blir denne høytiden hel-katolsk, ettersom NRK1 sender direkte fra messene i St. Paul kirke i Bergen palmesøndag, langfredag og 1. påskedag.

- Vi tar det katolske på alvor. Det er NRKs plikt å avspeile hele det kirkelige landskapet, sier Helge Gudmundsen.

Han er prosjektleder for programmet «Åpen himmel», som fra 27. november i fjor erstattet de tradisjonelle gudstjenestesendingene på NRK1.

Mangfold

- Vi ønsker å gjøre disse programmene bredere og tilgjengelige for enda flere seere. Gudstjenesten har ulike uttrykk, jeg fikk ideen til et mer samlende uttrykk for å vise mangfoldet i det kirkelige landskapet. Denne søndagen sender vi fra Vangskyrkja på Voss, hvor det både blir hardingfele og religiøse folketoner, sier Helge Gudmundsen.

Han har tidligere har arbeidet med å tilrettelegge radioandaktene for et bredt publikum, et arbeid han har fått flere priser for.

- Som med radioandaktene er målet mitt med «Åpen himmel» å by på fjernsynsprogrammer som får oss til å stoppe opp litt i en travel hverdag, tenke oss litt om, gi oss noe og får oss til å gjøre oss noen refleksjoner uansett hvor vi selv står. Å ikke lage et eksklusivt tilbud til super-kristne, men et bredt tilbud for både troende og ikke-troende, er en svært viktig forutsetning for meg, sier Gudmundsen.

- Hva med andre trosretninger, vil f.eks. muslimer kunne oppleve direkte overføringer fra fredagsbønnen?

- Vi skal i forkynnende program som «Åpen himmel» som sagt speile det religiøse landskapet. Men jeg er ikke sikker på om f.eks. islam og hinduismen hører hjemme under vignetten «Åpen himmel». Men vi vurderer spørsmålet, sier Gudmundsen.

Plansjef i NRK Arne Helsingen sier NRK ved noen anledninger har sendt fra russisk-ortodokse messer, økumeniske gudstjenester og fra frikirker.

Bare kristent

- Vi har imidlertid ingen umiddelbare planer om å utvide programmet til også andre trosretninger. Men vi holder det åpent, sier plansjefen og legger til:

- I dag velger vi å dekke andre livssyn gjennom programmet «Migrapolis» og faste sendeflater.

I forbindelse med navneendringen fikk «Åpen himmel» fast sendetid, søndag kl. 17.30. Tidligere har sendingen hatt en rekke ulike sendetidspunkter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV