Hovedinnhold

Venter i mange år med full utbygging

MARKEDSSTYRT: Radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK viser til at myndighetene har bestemt at det skal være en markedsstyrt utbygging av DAB-nettet. Foto: Scanpix
MARKEDSSTYRT: Radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK viser til at myndighetene har bestemt at det skal være en markedsstyrt utbygging av DAB-nettet. Foto: Scanpix
Bor du utenfor de blå feltene på DAB-kartet? Da må du smøre deg med tålmodighet i mange år før du kan bruke DAB-radioen din. Kanskje så lenge som til 2014.

Denne saken handler om:

- Myndighetene har bestemt at det skal være en markedsstyrt utbygging. Da må man ta de områdene der man får mest igjen, først, sier radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK.

I løpet av 2006 vil 80 prosent av Norges befolkning kunne ta inn DAB. De resterende 20 må altså vente i flere år.

- Det aktørene har lagt opp til, er i første omgang en utbygging på 80 prosent. Så blir det en pause i utbyggingen. Det har først og fremst med å gjøre at vi også skal bygge ut det digitale bakkenettet for TV. Vi klarer ikke begge samtidig, sier Vasaasen.

DAB-DEKNING: Over 70 prosent av Norges befolkning har i dag DAB-dekning. Hvis NRK kommer til å sende mobil-TV via DMB-standarden, vil du kunne motta signalene i dette området. Foto: VG
DAB-DEKNING: Over 70 prosent av Norges befolkning har i dag DAB-dekning. Hvis NRK kommer til å sende mobil-TV via DMB-standarden, vil du kunne motta signalene i dette området. Foto: VG

Krever avslag

- I en tre års tid vil vi konsolidere oss, blant annet med hensyn til politiske avklaringer og for at systemet som sådant skal sette seg. Vi tør ikke bygge ut til full dekning før vi vet sikkert når det analoge FM-nettet opphører. Dette fordi vi ikke ønsker å betale for to distribusjonsnett samtidig, sier Vasaasen.

NRKs styre har vedtatt at FM-frekvensene til Alltid Nyheter, Alltid Klassisk, mPetre og NRK Storting skrus av 1. juli 2007. Fra da av sendes radiokanalene kun digitalt og på Internett.

I Sogn og Fjordane blir det i første omgang satt opp en DAB-sender som i hovedsak dekker Førde.

Ordføreren i Lærdal, Knut O. Aarethun, krever redusert NRK-lisens for dem som bor i områder som ikke får utbygd digitalradio. I Lærdal, og mesteparten av fylket ellers, får de DAB-signaler tidligst i 2010.

- For meg handler det om prinsipper og likeverdighet. Vi betaler det samme i lisens, men får ikke det samme tilbudet. Derfor må vi få lavere lisens, sier Lærdals-ordføreren, som også har tillitsverv i Kommunenes Sentralforbund.

Økonomisk fokus

- Vi opplever hele tiden at det nå også i statlige selskap er en voldsom fokus på «bunnlinje», «resultat» og «inntjening». Det er for så vidt greit nok, men jeg mener at Staten da må gå inn med penger slik at dette blir sikret for selskapet, og at tilbudet de yter blir likt for alle kundene, mener Aarethun.

Det er de siste 20 prosentene som er dyrest å bygge ut. De siste fem prosentene aller dyrest. Ved full utbygging må aktørene bak DAB-nettet ut med en årlig leie på 280 millioner kroner.

I 2005 ble det solgt over 25.000 DAB-radioer i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi