Hovedinnhold

Fikk på pelsen av sportssjef Aamodt

DYREVERNER: Irene Huaglang Zahl engasjerte seg etter avsløringene om OL-deltagernes pelskrager. Foto: Alf Øystein Støtvig
DYREVERNER: Irene Huaglang Zahl engasjerte seg etter avsløringene om OL-deltagernes pelskrager. Foto: Alf Øystein Støtvig
Først skjelte han ut dyrevernerne. Så oppfordret Finn Aamodt til pelsboikott.

Denne saken handler om:

Finn Aamodts e-post:

Hvem er det som påberoper deg sannheten og kan bedømme hva som er «normalt utrustede mennesker»? Skremmende! Mye mer skremmende enn pelsdyroppdrett. Og hvor vil du med ditt engasjement? Hva skal du oppnå og hvordan? Hvordan skal en stakkars utøver som tilfeldigvis får utlevert en jakke med en pelskrage gjøre med oppdrett i Kina. Please, GET A LIFE! Ta tak i Irak-krigen i stedet!

Pelskragene på Phenix-jakkene til den norske OL-troppen har satt sinnene i kok hos norske dyrevernere.

En av dem som har engasjert seg, er Irene Haugland Zahl (51). Dyreverneren fra Bø i Telemark viste sin misnøye med e-poster til Norges Idrettsforbund.

Men da svaret kom, ble hun mildt sagt forundret.

- Hva skal en stakkars utøver som tilfeldigvis får utlevert en jakke med en pelskrage gjøre med oppdrett i Kina? Please, GET A LIFE!, var den klare oppfordringen fra alpinpappa og sportssjef i skøyteforbundet Finn Aamodt.

- Jeg har problemer med å finne ord, men «primitivt» er vel det nærmeste jeg kommer, sier Zahl til VG.

I e-posten betegner Aamodt dyrevernernes engasjement som «skremmende», og avslutter med å be dem engasjere seg i Irak-krigen i stedet.

- Leit

- Jeg har problemer med å ta dette alvorlig. Men det viser hvordan Norges Idrettsforbund tenker. Det er leit at de ikke tar slike saker mer alvorlig, sier Irene Zahl, som blant annet er medlem av Noah, Foreningen for omplassering av dyr og Dyrevernalliansen, som tidligere har gått knallhardt ut mot pelsbruken på OL-jakkene.

Overfor VG hevder en svært munter Finn Aamodt at han skrev e-posten for å skape blest om dyrevernernes engasjement.

- Jeg visste selvfølgelig at denne damen kom til å sende mailen videre til VG. Jeg må jo hjelpe dem med å få litt oppmerksomhet omkring en så viktig sak, hevder sportssjefen, som stikk i strid med e-postens ordlyd hevder å være en dyreverner av rang.

- Jeg er ett hundre prosent enig i hennes synspunkter, og synes det er flott at hun engasjerer seg. Jeg håper at hun fortsetter med det, sier Aamodt.

Han hevder at han allerede har fjernet pelsen på sin OL-jakke.
- Kommer resten av skøytelandslaget til å gjøre det samme?

- Jeg er ingen kommunist, så jeg styrer ikke over andres liv. Jeg tror ikke noen kommer til å gå fortere på skøyter eller hoppe lenger på ski hvis de fjerner pelsen, men jeg håper at de velger å gjøre det samme som jeg, sier Finn Aamodt.

Skeptiske

Hos Dyrevernalliansen er de skeptiske til sportssjefens argumenter.

- Jeg blir veldig usikker på hva jeg skal tro. Aamodt kommer med argumenter vi som dyrevernere får høre svært ofte. Mange forstår ikke at det går an å engasjere seg for både dyr og menneskers rettigheter, og at dette på mange måter henger sammen, sier Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen.

Heller ikke Irene Haugland Zahl tror på Aamodt.

- Klart han ble redd da mediene ringte. Hvis han mente noe annet, burde han sendt en mail til meg og forklart det, mener hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport