Hovedinnhold

Forklarte seg for Stortinget

INNE PÅ TEPPET: Jonas Gahr Støre må forklare seg for Stortingets topp-politikere etter Norges nei til NATO. Foto: Scanpix
INNE PÅ TEPPET: Jonas Gahr Støre må forklare seg for Stortingets topp-politikere etter Norges nei til NATO. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarte seg i ettermiddag for Stortingets topp-politikere om regjeringens nei til NATO.

Denne saken handler om:

Klokken 11.45 gikk Støre inn til Stortingets utvidede utenrikskomité for å forklare opposisjonspolitikerne om hvorfor den rødgrønne regjeringen i går valgte å si nei til NATO.

- Når Stortinget vil at vi skal komme og orientere, så gjør vi selvfølgelig det, sa Støre like før han gikk inn i møtet.

Opposisjonspartiene raste i går over at pressen ble informert om at Norge nekter å sende spesialstyrker til Sør-Afghanistan før de informerte Stortinget. Frp-leder Siv Jensen skjelte ut Støre foran et samlet pressekorps i Stortingets vandrehall. Deretter sendte hun og Høyre-leder Erna Solberg ut et krasst brev hvor de ba om et ekstraordinært møte i komiteen.

VG Nett har brevet - les saken her!

- Det er viktig å markere at de har brutt Stortingets forretningsorden, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG Nett.

Stortingets utvidede utenrikskomité består av både forsvars- og utenrikskomiteen samt lederne for alle partiene på Stortinget. Frp-leder Siv Jensen, Høyres Erna Solberg og Jan Petersen, Carl I Hagen (Frp), Dagfinn Høybråten (Krf) og Ap-veteran Marit Nybakk.

VG TV:- Norges utenrikspolitikk har blitt tilfeldig med SV

Mer informasjon

Utenriksminister Støre og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen sa i går at de ikke ville sende norske spesialstyrker ut fra en samlet vurdering. Den begrunnelsen er ikke god nok for verken Solberg eller Jensen som er helt soleklare på at de ville ha vært positive til NATO.

- Vi har bare hørt at de har gjort en helhetlig vurdering. Ikke hvilke sider i den vurderingen som gjør at de lander på et nei og ikke et ja, sier Solberg.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde opprinnelig bestemt seg for å sende

150 spesialsoldater til Afghanistan - men måtte snu etter SVs sviende nederlag på Mongstad.

Skuffet

Opposisjonspartiene har pekt fingeren mot SV for Norges nei. I går ga de unisont Kristin Halvorsen ansvaret for regjeringens negative innstilling til NATOs forespørsel.

VG TV:

- Tydelig at SV har fått viljen sin

Også i dag er Høyre overbevist om at det er SV som har diktert avgjørelsen.

- Jeg er dypt skuffet over at det er SV som nå sitter med hånden på rattet i sikkerhets- og utenrikspolitikken. Jeg hadde forventet meg noe annet av Ap, sier tidligere utenriksminister Jan Petersen på vei ut fra møtet.

- Her er det helt tydelig at Arbeiderpartiet ikke har kontroll, legger Petersen til.

Møtet i den utvidede utenrikskomiteen foregår fremdeles, men Petersen har forlatt lokalet til fordel for andre møter på Stortinget.

Da NATO ble orientert i går om Norges nei uttalte alliansens talsmann James Appathurai at de vil

fortsatt presse Norge til å bidra med mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks