Hovedinnhold

Vigrid-Tvedt dømt for jødehets

DØMT: I retten hevdet Tore Tvedt og hans forsvarer John Christian Elden at Vigrid-lederen var feilsitert. Nå er han dømt for jødehets. Foto: JARLE BRENNA
DØMT: I retten hevdet Tore Tvedt og hans forsvarer John Christian Elden at Vigrid-lederen var feilsitert. Nå er han dømt for jødehets. Foto: JARLE BRENNA
(VG Nett) Vigrid-leder Tore W. Tvedt (63) er dømt for å ha krenket norske jøder i et VG-intervju.

Selv om dommen, som ifølge Drammens Tidende lyder på 45 dagers betinget fengsel, bare er halvparten av det aktor krevde, er saken langt på vei en seier for påtalemyndighetene.

Det handler om hvor grensen skal gå før verbale uttalelser blir straffbare. FN har tidligere kritisert Norge etter at Høyesterett frikjente Terje Sjølie i 2002 etter at han kom med
kraftige utfall mot jøder og innvandrere under en nazistmarsj i Askim to år tidligere.

Anker dommen

Tore W. Tvedt ble anmeldt av Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter etter at han i et intervju med VG i 2003 kalte jøder for «ondskapsfulle mordere» og «parasitter som skal renskes ut».

LES HELE ARTIKKELEN HER!

Etter at Oslo politidistrikt først hadde hanlagt saken tok Riksadvokaten ut tiltale mot 63-åringen, som i en årrekke har vært frontfiguren i den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

- Jeg registrerer at retten har lagt seg på en strengere linje enn det Riksadvokaten har lagt til grunn i tiltalen. I tillegg har verken politiets eller Oslo statsadvokaters oppfatning av at uttalelsene ikke er straffbare, ført fram, sier Tvedts forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Tvedt kommer nå til å anke saken inn for Borgarting lagmannsrett.

Vil sende ut jøder

I Eiker, Modum og Sigdal tingrett i Hokksund

nektet Tvedt straffskyld, før han oppga sitt yrke til være «gode» som betyr norrøn prest, og fastholdt at han ville ha alle jøder ut av landet.

- Jeg ønsker å få dem ut av alle land, og få de tilbake til sitt hjemland. De kan ta et charterfly eller luksusskip, sa Tvedt.

- Hvis de ikke vil dra da, spurte tingrettsdommer Erik Bredo Lund.

- Da kan man gi dem en million på kjøpet så drar de nok, svarte Tvedt, og la til:

- Det gjelder forresten ikke bare jødene, men alle av ikke-nordisk opprinnelse.

- Feilsitert

Tvedt mente også at han var feilsitert i VG og at flere uttalelser i artikkelen var tatt ut av sin sammenheng. Da han leste intervjuet reagerte han imidlertid ikke nevneverdig.

- Jeg ser på media som en del av propagandamaskineriet, sa Tvedt.

Ifølge Drammens Tidende mente imidlertid tingretten at tiltalte måtte ha forstått innholdet og rekkevidden av sine uttalelser, og at synspunktene hans innebar en grov nedvurdering av jødenes menneskeverd, både etnisk og religiøst.

- På dette grunnlag kan ikke retten se at uttalelsene fortjener beskyttelse under ytringsfrihetens prinsipp, heter det i dommen, ifølge Drammens Tidende.
Tvedt er tidligere straffedømt for legemsfornærmelse, ulovlig våpenbesittelse, vold mot politiet og for å ha spredd rasismepropaganda.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks