Hovedinnhold

- Hjelpen til Afghanistan må økes

NATO overtar Afghanistan-kommando

HJELPETRENGENDE: En bonde i arbeid på en åker med opiumsvalmuer i Balkh-provinsen, 50 mil nord for Kabul. NATO-generalen James Jones mener strategien for å bekjempe narkotikaproduksjonen i landet har vært mislykket. Foto: REUTERS
HJELPETRENGENDE: En bonde i arbeid på en åker med opiumsvalmuer i Balkh-provinsen, 50 mil nord for Kabul. NATO-generalen James Jones mener strategien for å bekjempe narkotikaproduksjonen i landet har vært mislykket. Foto: REUTERS
Vesten må gjøre mer for å bekjempe narkotikaproduksjonen og korrupsjonen i Afghanistan, sier NATO-generalen James Jones.

Denne saken handler om:

Torsdag tar NATO over ansvaret for de østlige delene av Afghanistan, og alliansen har dermed kontroll over alle internasjonale styrker i landet, med unntak av 8.000 amerikanske soldater engasjert i antiterrorvirksomhet - jakt på Osama bin Laden - og opplæring av afghanske styrker.

Den avtroppende NATO-sjefen Jones ba onsdag om en grundig gjennomgang av den mislykkede strategien med å bekjempe narkotikaproduksjonen i Afghanistan.

NATO har kjempet en intens krig mot Taliban sør i landet, men ifølge den amerikanske generalen Jones er det gjenoppbygging av landet og etablering av et rettsvesen som utgjør de største utfordringene.

- Mitt syn er at situasjonen i Afghanistan ikke kan løses med militære midler, sier Jones.

Afghanistans akilleshæl

NATO-generalen sier Vesten er i ferd med å tape krigen om narkotikaproduksjonen.

- Det bekymrer meg virkelig. Dette er virkelig det viktigste og det jeg tenker mest på når det gjelder den fremtidige innsatsen i Afghanistan.

- Dette er uten tvil Afghanistans akilleshæl. Man må se på dette med friske øyne, sier general Jones.

Øker 50 prosent

Storbritannia leder den internasjonale kampen mot narkotikaproblemet i Afghanistan.

Men ifølge FN har produksjonen av opium sør i landet kommet helt ut av kontroll. Produksjonen vil øke med nesten 50 prosent dette året, varsler FNs kontor for narkotikabekjempelse (UNODC).

- Svaret er å finne en internasjonal enighet om hva som skal være den overordnede strategien i krigen mot narkotika, sier Jones, som legger til at narkotikaen gir liv til terrorisme, korrupsjon, kriminalitet og opprøret som ledes av Taliban.

For mange restriksjoner

General Jones tok onsdag samtidig til orde for å fjerne rundt 50 restriksjoner om hvor og hvordan NATO-styrkene fra forskjellige land kan brukes.

- Vi har for mange restriksjoner. Alle forsvarssjefene vet det. De er lei av telefonene fra meg. Men vi kommer til å fortsette å snakke om dette, og litt etter litt klarer vi å redusere restriksjonene, sier Jones.

Utvidelsen av NATOs ansvarsområde østover innebærer at opptil 12.000 amerikanske soldater som i dag deltar i den USA-ledede Operation Enduring Freedom (OEF) i Øst-Afghanistan, blir overført til NATOs ISAF-styrke og satt under NATO-kommando.
Den totale NATO-styrken i Afghanistan vil da bestå av rundt 32.000 soldater.

- Dette er det viktigste oppdrag i NATOs nyere historie, sier NATO-talsmann Mark Laity.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks