Hovedinnhold

Mintes pave Johannes Paul II

MINTES PAVEN: Titusener av katolikker hadde møtt fram på Petersplassen i Roma for å markere at det var ett år siden pave Johannes Paul II døde. Foto: AFP
MINTES PAVEN: Titusener av katolikker hadde møtt fram på Petersplassen i Roma for å markere at det var ett år siden pave Johannes Paul II døde. Foto: AFP
Titusener av katolikker var møtt fram på Petersplassen i Roma søndag kveld for å markere at det var ett år side pave Johannes Paul II døde.

Denne saken handler om:

Enkelte anslag tydet på at 80.000 pilegrimer var samlet på Petersplassen.

- Han er fortsatt til stede i våre sinn og hjerter, sa Benedikt på ettårsdagen for forgjengerens død.

- Ett år er gått siden vår høyt elskede pave Johannes Paul II døde på nøyaktig dette tidspunktet. Men minnet om ham fortsetter å være mer levende enn noen gang, la han til.

Johannes Paul II var overhode for verdens 1,1 milliarder katolikker fra 1978 og til han døde i fjor. Paven, som opprinnelig kom fra Polen, sovnet inn etter lengre tids sykeleie klokken 21.37 den 2. april i fjor.

Vil takke paven

Katolikker fra Polen, USA, Asia, Italia og en rekke andre land var til stede i Italias hovedstad for å høre Johannes Pauls etterfølger pave Benedikt XVI tale i forbindelse med minnemarkeringen.

- Vi er her for å gi vår hyllest. Det er svært viktig for oss å være her, fordi det å være på Petersplassen er vår takk til ham for alle de fantastiske tingene han gjorde, sier Richard Ricafente fra Filippinene.

Unge mennesker leste utdrag fra den avdøde pavens skrifter, blant annet enkelte av diktene han skrev, og hørte på religiøse sanger mens de utvekslet personlige minner om Johannes Paul II.

- Vi var her på dette tidspunktet for ett år siden, og nå gjenopplever vi det hele, sier Grazyna Szemraj (46), som var blant de mange tusen polske pilegrimene i Roma søndag.

Kan bli kanonisert

Enkelte opplysninger tyder på at Johannes Paul kan bli kanonisert, eller helliggjort, om kort tid. Det foregår for tiden en prosess for å saliggjøre paven, og når denne er avsluttet, kan han kanoniseres. For å bli saliggjort må det godtgjøres at Gud har gjort et mirakel på pavens forbønn. For å bli kanonisert kreves beviser for nok et mirakel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks