Hovedinnhold

30 år med Apple

STEVE OG STEVE: Steve Wozniak (t.v.) og Steve Jobs grunnla Apple 1. april 1976. På lanseringen av en ny serie datamaskiner tok nåværende sjef Jobs frem et nostalgisk bilde fra gamle dager. Foto: AP
STEVE OG STEVE: Steve Wozniak (t.v.) og Steve Jobs grunnla Apple 1. april 1976. På lanseringen av en ny serie datamaskiner tok nåværende sjef Jobs frem et nostalgisk bilde fra gamle dager. Foto: AP
(VG Nett) Firmaet som startet PC-revolusjonen fyller tretti år i dag, og opplever en ny gullalder etter voldsomme opp- og nedturer.

Denne saken handler om:

For nøyaktig tretti år siden ble dataselskapet Apple stiftet av gründerne Steve Jobs og Steve «Woz» Wozniak i samarbeid med en tredje investor. Målet deres var aldri forsøkt før; å bringe en funksjonell datamaskin inn i folks hjem til en overkommelig pris.

Etter å ha vist frem en prototype med tastatur og skjerm, som sjelden eller aldri fulgte med på maskinene i den tidsalderen, fikk de avslag hos elektronikkgiganter som Hewlett-Packard og Atari. Da bestemte Steve & Steve seg for å starte PC-revolusjonen i garasjen til foreldrene i stedet.

«Woz» hadde brukt utallige timer til å lage datamaskiner på papir, og satte sin ære i å lage elegante løsninger og bruke minst mulig deler for å gjøre det samme arbeidet som langt større maskiner.

Se norske Apple-eieres bilder av seg og sine Apple-produkter her!

Resultatet ble datamaskinen Apple I, et røverkjøp i 1976 til bare 666,66 dollar, og byggingen av maskinen måtte man gjøre selv.

Noen år senere lanserte IBM en maskin med ordene Personal Computer som varemerke, og et operativsystem fra et relativt ukjent firma i Seattle kalt Microsoft.

Men hos Apple var planene allerede klare for oppfølgeren.

STAYER: Apple II gikk ikke ut av sortimentet før i 1991. Foto: AFP
STAYER: Apple II gikk ikke ut av sortimentet før i 1991. Foto: AFP

Slo gjennom
Da Apple II ble introdusert kom datamaskinen inn i folks hjem for alvor. Flere nyskapende teknikker og et nyskapende design gjorde at folk kunne anvende maskinen som jobbredskap, leketøy og til å utvikle programmer på.

Finesser som lyd, grafikk og det faktum at den kunne anvendes rett på familiens TV uten rådyrt tilleggsutstyr bido til at maskinen ble en braksuksess.

Maskinen gjorde også inntog i skolene hvor de finnes i enkelte klasser den dag i dag og salget av deler til maskinen sluttet først i 1991.

Det neste steget etter Apple II var å skaffe lisens på et helt nytt konsept innenfor IT- Det grafiske brukergrensesnittet. Og en dings kalt «mus».

Nok en gang kunne ikke bedriftsledelsen innse hva som foregikk lenger nede i systemet, og Apple fikk lov til å se på og anvende teknologien som ledet til bedriftens andre suksess, datamaskinen Macintosh.

De ansatte hos firmaet bak teknologien, PARC Xerox, følte seg snytt av ledelsen som byttet bort den egenutviklede grafikkteknologien i aksjer.

Etter lanseringen av Macintosh i 1984, med en reklamefilm som fremdeles omtales i reklamemiljøet, forlot både Steve Jobs og Steve Wozniak firmaet mer eller mindre frivillig og startet med sine egne prosjekter. Wozniak arrangerte og sponset musikkfestivaler og ble skolelærer mens Jobs fortsatte i IT-bransjen med firmaet NeXT.

INTRO: Steve Jobs introduserte Apple Macintosh i 1984, hans hjertebarn. Foto: AP
INTRO: Steve Jobs introduserte Apple Macintosh i 1984, hans hjertebarn. Foto: AP

Nedturen
På slutten av åttitallet startet en nedtur for Apple som skulle vare helt til Steve Jobs kom tilbake som konsulent og senere sjef for firmaet. I mellomtiden hadde så nær alle IT-eksperter spådd at firmaet kom til å gå konkurs på grunn av den lukkede forretningsmodellen de førte.

I 1998 lanserte Apple maskinen iMac som ble verdens mest solgte modell av en enkelt datamaskin og høstet mye applaus og kontrovers.

Apple sa adjø til disketter og tok i bruk en da nesten ukjent og åpen teknologi som het USB for å koble enheter til maskinen. Kort tid etter fulgte produsenter av PC-er etter med anskaffelse av USB og sendte disketter avgårde for hvile i fred.

Med aldrende programvare bestemte firmaet seg for å si farvel til det gamle operativsystemet Mac OS og lanserte et helt annerledes system basert på Jobs forrige prosjekt, NeXT. Det gjenfødte Mac OS ble kalt Mac OS X og fikk navn etter store kattedyr.

Siste utgave, Mac OS X «Tiger», inkluderer mye teknologi som fremdeles er langt unna hos erkerivalen Windows, som lynrask stikkordsøking gjennom dokumenter, bilder og annen informasjon på harddisken og et fullstendig 3D brukergrensesnitt.

Gullegget
I 2001 lanserte Apple et lite forbrukerprodukt kalt iPod. Det ble øyeblikkelig avvist av ekspertene som unyttig, allerede gjort og fungerte kun med Mac-maskiner fra Apple. Men etterhvert lanserte Apple kompatibilitet med Windows for iPod og et kultikon var født. I dag selger iPod mer enn Mac.

Senere lanserte Apple nettets største butikk for nedlasting av musikk for avspilling på datamaskin, CD-spiller eller iPoden. Det førte dem rett inn i den tredje konflikten med holdingselskapet til Beatles, kalt Apple Corps.

GULLEGGET: Selv om den ikke ble godt mottatt i starten har iPod vokst og blitt et kultikon. Foto: AP
GULLEGGET: Selv om den ikke ble godt mottatt i starten har iPod vokst og blitt et kultikon. Foto: AP

Feirer
Eiere av Apple-maskiner blir ofte svært betatt av maskinene sine, og det mangler ikke på nettsteder som hyller selskapet og produktene.

Se norske Apple-eieres bilder av seg og sine Apple-produkter her!

Tegneserier, ryktesider, diskusjoner og rene fansider er noen av måtene Apple-eiere bidrar til å holde mystikken rundt firmaet ved live. Firmaet har inspirert et stort antall bøker, og historien om konkurransen med Microsoft har blitt til en film.

I motsetning til andre teknologiselskaper som presenterer produktene sine lenge før de er ferdige foretrekker Apple å holde nyheter hemmelig og presentere dem med brask og bram på nøye planlagte måter.

Så da gjenstår det å se om det kommer en 30-årsgave fra firmaet, riktignok en man må kjøpe selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi