Hovedinnhold

Borgen-dokumentar stoppes

FORTVILET: Erling Borgen skjønner overhodet ikke hvorfor NRK stopper visningen av hans dokumentarfilm «Et lite stykke Norge». Foto: Trond Solberg
FORTVILET: Erling Borgen skjønner overhodet ikke hvorfor NRK stopper visningen av hans dokumentarfilm «Et lite stykke Norge». Foto: Trond Solberg
TV-veteranen Erling Borgen skjønner absolutt ingenting. Onsdag kveld fikk han beskjed om at NRK stopper visningen av TV-dokumentaren hans «Et lite stykke Norge».

Denne saken handler om:

Stortingsrepresentant Ågot Valle fra SV mener det er et slag mot ytringsfriheten.

- Ut fra en helhetsvurdering kan ikke vi gå god for denne dokumentaren. Vi opplever at det er en ubalanse her som vi ikke kan rette opp bare ved å gå inn og klippe. Det handler om bruk av bilder, det handler om bruk av kilder, sier TV-sjef Annika Biørnstad i NRK til VG.

På tirsdag vant min dokumentar «Ambassadøren» prisen som beste dokumentar på en filmfestival i Paris. Dagen etter sier NRK de ikke vil sende «Et lite stykke Norge», fordi jeg ikke har gjort jobben min skikkelig. Kontrastene er store i dette faget, sier Erling Borgen til VG.

Krig og tortur

Sammen med Nordisk Filmfond, stiftelsen Fritt ord og Borgen selv, har NRK vært med på å finansiere dokumentaren som gjennom syv forskjellige konkrete eksempler viser hvordan Norge er involvert i krig, tortur og terror rundt om i verden. Prislappen er en million kroner.

- For en måned siden fikk jeg beskjed fra NRK at de ønsket å «kvalitetssikre» dokumentaren - og sjekke faktaopplysningene. Mandag var jeg i NRK og svarte på 60 konkrete spørsmål. Det var ikke en ting de kunne ta meg på, sier Erling Borgen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at han frykter at NRK kan ha blitt utsatt for press i denne saken.

- Jeg vet at Aker Kværner, som har utført 327 oppdrag på Guantanamo-basen, har vært i kontakt med NRK og uttrykt sin bekymring over dokumentaren min, sier Erling Borgen.

- Det er riktig at NRK har fått henvendelser fra firmaer som er omtalt i filmen, men de brevene har ikke jeg sett - og det har heller ikke hatt noen betydning i denne beslutningsprosessen, sier Biørnstad.

Reagerer sterkt

Forrige lørdag ble «Et lite stykke Norge» vist på en lukket visning i Oslo. En av dem som så filmen da, var stortingsrepresentant Ågot Valle fra SV, som tidligere har sagt at hun vil ta initiativ til en offentlig gransking av hva den forrige regjeringen gjorde under Irak-krigen.

Valle reagerer sterkt på at NRK nå stopper visningen av dokumentarfilmen.

- Dette er veldig alvorlig og bør få konsekvenser. Jeg mener at dette er et angrep på ytringsfriheten, sier Valle til VG.

Kåre Willoch, som så filmen samtidig med Ågot Valle, er ikke fullt så bombastisk.

På meg virket ikke filmen helt ferdig ennå, og den kunne med fordel vært klippet litt. Men på den annen side - det er mye verdifullt stoff i filmen. Ikke minst det som kommer frem om Guantanamo er meget viktig stoff, sier Kåre Willoch til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV