Hovedinnhold

Vurderer skatt på all boliggevinst

ARGUMENTERER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har argumentert sterkt for at boliger skattlegges «mangelfullt». Foto: Henning Carr
ARGUMENTERER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har argumentert sterkt for at boliger skattlegges «mangelfullt». Foto: Henning Carr
De rød-grønne finanspolitikerne tygger på et forslag om å innføre skatt på gevinsten ved salg av bolig.

Denne saken handler om:

Dette skal være en av flere mulige modeller for igjen å legge skatt på nordmenns boliger.

Gevinsten ved boligsalg er i dag skattefri, med mindre du selv har bodd i boligen i mindre enn ett år.

Etter hva VG forstår, har Finansdepartementet for lengst utredet flere mulige modeller for å skattlegge boliger.

Flere kilder i regjeringssystemet sier at ideen om å øke skatten på nordmenns boligformue, har heiagjenger i alle de tre regjeringspartiene Ap, SV og Sp.

Bremse prisvekst

Kildene peker på det de mener er flere gode grunner til å trappe opp beskatningen av den hurtig voksende boligformuen:

**De ser et stadig voksende behov for å bremse prisveksten på boliger for å hjelpe ungdom og nyetablerte inn i boligmarkedet.

**De frykter at folk fortsetter å låne seg langt over pipa, med forferdelige konsekvenser dersom boligprisene stuper.

**De viser også til at det er fornuftig å beskatte avkastningen på boligformuen om lag på linje med andre kapitalinntekter for å gjøre skattesystemet mer rettferdig.

- Å skattlegge gevinst av boligsalg, er et tema i debatten om disse tingene. Det er ingen tvil om at det ville bremse veksten i det private forbruket, sier generalsekretær i Sp Ivar Egeberg til VG.

Han mener dette er et godt forslag, som vil ha omtrent samme effekt som å fjerne rentefradraget på høye lån, slik Sp tok til orde for forrige uke.

I vinter ga finansminister Kristin Halvorsen (SV) uttrykk for at hun mente at boligbeskatningen ikke var så rettferdig som den bør være.

Sendte brev

I et brev datert 8. mars i år til Høyre-representanten Peter S. Gitmark, skriver Halvorsen at «viktige deler av husholdningenes kapital skattlegges mangelfullt, herunder bolig».

Hun legger spesiell vekt på at det er mulig å skattlegge gevinsten ved boligsalg:

«Det er (...) manglende skattlegging av avkastning av særskilte kapitalobjekter, især bolig, det kan stilles spørsmål ved,» skriver Halvorsen.

En sentral rød-grønn politiker sier imidlertid at slike forslag aldri vil bli luftet offentlig før de eventuelt blir fremmet, fordi mange vil kaste seg rundt og lete etter smutthull eller forsøke å tilpasse seg før endringer trer i kraft.

En slik beskatning kan også by på en rekke avgrensningsproblemer, for eksempel knyttet til hvilke verdiøkende investeringer den enkelte har gjort i boligen.

Flere kilder i regjeringssystemet vil likevel ikke utelukke at det kan komme forslag om endringer i boligskatten allerede i statsbudsjettet til høsten.

De rød-grønne partiene reserverte seg da Bondevik-regjeringen og finansminister Per-Kristian Foss (H) i fjor fjernet den siste rest av fordelsskatt på bolig.

Løfte

Men Ap-toppene sa klart fra i valgkampen i fjor at den ikke ville bli gjeninnført. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), leder i Stortingets finanskomité, bekrefter at dette løftet står ved lag:

- Det er helt uaktuelt å gjeninnføre fordelsskatten på egen bolig, sier Schjøtt-Pedersen til VG.

- Er det aktuelt å innføre gevinstskatt på bolig?

- I prinsippet er det 28 prosent gevinstskatt på bolig, med mindre man bor der selv. Det foreligger ingen planer om å endre dette, sier Schjøtt-Pedersen.

Flere Ap-politikere sier imidlertid til VG at det ikke vil være et løftebrudd om man i stedet innfører skatt på gevinsten av boligsalg.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) argumenterte i vinter tungt for å gjøre noe med boligskatten, selv om hun ikke ville forskuttere hva Regjeringen senere kan komme til å foreslå.

«Avviklingen av fordelsbeskatningen av egen bolig fra 2005, kan isolert sett ha bidratt til veksten i boliggjelden og til å forsterke incentivene til å overinvestere i bolig på bekostning av andre investeringer,» skrev Halvorsen i brevet til Gitmark. Regjeringspartienes finanspolitikere sier at landets ledende økonomer nærmest entydig anbefaler dem å se på boligen som et uutnyttet skatteobjekt.

Norge er et av ytterst få land i Vest-Europa som ikke krever inn boligskatt - ut over at ligningstaksten er med i skattegrunnlaget for de som har så høy formue og så lav gjeld at de må betale formuesskatt.

Den politiske ledelsen i Finansdepartementet ville i går ikke si noe om eventuell ny boligskatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks