Hovedinnhold

Fikk hjerneslag - ble «jamaicansk»

(VG Nett) Da Lynda Walker (60) våknet opp etter å ha hatt et hjerneslag, snakket hun ikke lenger sin distinkte newcastledialekt.

Denne saken handler om:

Familien til Lynda Walker trodde ikke sine egne ører da 60-åringen ikke lenger snakket sin «gordie» - newcastledialekt - etter slaget. Hun åpnet munnen, og alt hun sa lød jamaicansk.

- Jeg ante ikke hvordan jeg hørtes ut for logopeden min spilte av et opptak der jeg snakker. Det var forferdelig. Jeg ble veldig deprimert fordi jeg følte meg ikke som den samme lenger, sier Lynda til The Times.

Sjeldent syndrom

Kvinnen lider av noe så sjeldent som «foreign accent syndrome». Dette oppstår når hjernen påføres skader etter et slag, men forskerne aner ikke hvorfor.

De siste 65 årene er det kun rapportert om 50 tilfeller av det sjeldne syndromet. «Foreign accent syndrome» ble første gang identifisert i 1941 etter at en norsk kvinne begynte å snakke med tysk aksent etter et slag, skriver The Times.

I 1999

ble historien om Wendy Hasnip kjent. Hun var stolt av å ha klart å beholde Yorkshire-dialekten selv om hun flyttet bort fra røttene, men etter slaget kunne hun sklidd rett inn i tv-serien «Allo, Allo» med sitt sterke franske tonefall.

Håper på svar

Nå håper de forvirrede forskerne at studier av Lynda Walker kan gi svaret på gåten. Selv har hun mistet håpet om å få tilbake sin gamle «gordie».

- Når noen spørs meg hvor jeg kommer fra, svarer jeg Westerhope i Newcastle. Men da ler alle. De tror jeg lyver, sier hun oppgitt.

- Det er som å miste en del av identiteten sin. Det verste er at man ikke har kontroll over seg selv. Jeg vil ha stemmen min tilbake, men jeg tror ikke det kommer til å skje noensinne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse