Hovedinnhold

Venter utgiftsbombe

MUF'ere har fått opphold på grunnlag av antatt falske arbeidskontrakter

- FÅR KONSEKVENSER: - Det er ingen tvil om at disse sakene har medført økonomiske konsekvenser, skriver Bjarne Håkon Hanssen i et brev til kontrollkomitéen. Foto: Frode Hansen
- FÅR KONSEKVENSER: - Det er ingen tvil om at disse sakene har medført økonomiske konsekvenser, skriver Bjarne Håkon Hanssen i et brev til kontrollkomitéen. Foto: Frode Hansen
Myndighetene venter en sosial utgiftsbombe i kjølvannet av UDI-skandalen. Ifølge flere UDI-kilder fikk mange av de irakiske kurderne arbeidstillatelse på grunnlag av antatt falske arbeidskontrakter.

Denne saken handler om:

VG får opplyst at flere av de såkalte MUF'erne som fikk opphold etter Erna Solberg-forskriften, skal ha benyttet arbeidskontrakter med «tvilsomt innhold og utforming» for å få innvilget søknaden.

Siden behandlingen av søknadene ble gjort på dugnad i UDI, ble det ikke tid til å kontrollere om søkerne virkelig var i et godkjent og innmeldt arbeidsforhold - for eksempel opp mot Arbeidstakerregisteret, sier kilder.

- Flere av arbeidskontraktene jeg så, var skrevet og utformet på en måte som ikke innga tillit. Det var mangelfulle personopplysninger både på arbeidstager og arbeidsgiver, og det var benyttet hjemmelagede stempler og annet utstyr i dokumentene for å gi dem skinn av ekthet, sier en kilde.

UDI-ansatte hevder også at praksis for innvilgelse av saker generelt ble fraveket i MUF-saken, ved at bare én saksbehandler - mot vanligvis to - har skrevet under selve vedtaket.

- Dette viser at saksbehandlingen hadde ett mål for øye, nemlig å innvilge så raskt som mulig uten å stille for mange spørsmål eller kontrollere, sier en sentral UDI-kilde.

Kan vokse

Hvis granskingen av UDI finner dokumentasjon for dette, betyr det at skandalen, slik Siv Jensen antydet i VG lørdag, kan vokse seg langt større enn de 182 MUF'erne som fikk opphold i strid med Erna Solberg-forskriften: For det første har 67 personer fått innvilget familiegjenforening med personer blant de 182. Og i den forbindelse har UDI dispensert fra underholdskravet; det vil si at de ikke har vært nødt til å kunne forsørge seg selv eller familien. Svært få av de 182 har lønnet arbeid.

En gjennomgang Arbeids- og sosialdepartementet har gjort av de 182 sakene, viser også at flere av søkerne er blitt straffet for kriminalitet i Norge.

Minst 19 av de 182 som har fått opphold, er blitt straffet for et forhold med strafferamme på mer enn tre måneder.

Ekstra kostnader

Kilder i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og UDI sier det nå jobbes med å regne ut hvor store ekstra sosialkostnader det vil komme som følge UDIs liberale praksis i MUF-sakene. Sosialkostnadene må bæres av de kommunene hvor kurderne bor.

- Det aller minste beløpet som er nevnt i denne sammenheng, er 100 millioner kroner. Mer realistisk vil de totale sosialutgiftene beløpe seg til flere hundre millioner skattekroner, fordi mange av dem UDI trodde hadde jobb, i virkeligheten ikke er i arbeid eller bare delvis kan forsørge seg og familien, sier en kilde med innsikt i prosessen.

I svarbrevet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen:

«Hvilke økonomiske konsekvenser det får at 182 søknader er innvilget i medhold av utlendingslovens §8, 2. ledd vil avhenge av hvordan man velger å forholde seg til fornyelsesspørsmålet. Det er imidlertid ingen tvil om at disse sakene har medført økonomiske konsekvenser».

24. marsUDI-SKANDALEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks