Hovedinnhold

Vil ikke ha kvinner på tribunen

(VG Nett) Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, trekker tilbake sin avgjørelse om at iranske kvinner skal få være tilskuere ved fotballkamper.

Denne saken handler om:

HODEBRY: Presidenten i Iran skaper hodebry med sin avgjørelse om at kvinner ikke skal få delta ved fotballkamper. Foto: AP Photo
HODEBRY: Presidenten i Iran skaper hodebry med sin avgjørelse om at kvinner ikke skal få delta ved fotballkamper. Foto: AP Photo
I april uttalte presidenten at kvinner skulle få lov til være tilstede ved fotballkamper. Nå angrer han, og trekker tilbake avgjørelsen.

Dette skaper misnøye blant presidentens fundamentalistiske tilhengere.

Hodebry

Det har tidligere vært mye oppmerksomhet omkring Irans president og sommerens fotball-VM i Tyskland.

I april gikk Ahmadinejad ut og sa at iranske kvinner skulle få delta med det påskudd at de skulle lære seg fotball-manerer og få oppleve en sunn atmosfære. En måned før mesterskapet snur han om på hælen.

Provoserer

MISFORNØYD: En iransk kvinne viser sin misnøye med president Mahmoud Ahmadinejad under et besøk i Teheran 3. mai. Foto: AP
MISFORNØYD: En iransk kvinne viser sin misnøye med president Mahmoud Ahmadinejad under et besøk i Teheran 3. mai. Foto: AP
Presidentens avgjørelse provoserer shia-muslimer som støttet Ahmadinejad under valget i fjor, og som har regjert det iranske samfunn siden den muslimske revolusjonen i 1979.

En talsmann for regjeringen hevder at de er svært opprørt.

- Presidenten burde forhøre seg med religiøse myndigheter før han tar en slik beslutning, skal flere ha uttalt.

Ga etter

Mahmoud Ahmadinejad skal på sin side ha blitt presset av den mer konservative fløyen til å ta avgjørelsen.

- Presidenten gikk tilbake på sin avgjørelse for å vise respekt for flertallets syn, sier talsmannen.

Irans islamske lovgivning er svært streng for kvinner, og de må ha menns tillatelse for å jobbe og reise. De kan ikke bli dommere, og en manns vitnemål i retten blir tillagt dobbelt så mye vekt som en kvinnes.

Iranske menn kan på sin side skille seg på dagen, mens kvinner må gjennom en lang og omstendelig rettergang.

Til tross for dette har kvinner i Iran flere rettigheter enn i for eksempel Saudi Arabia, ettersom de både får lov å kjøre bil og stemme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks