Hovedinnhold

Havnå tilstår Nokas-ranet

Les alt om tilståelsen i dagens VG. Foto: Faksimile
Les alt om tilståelsen i dagens VG. Foto: Faksimile
STAVANGER (VG Nett) Erling Havnå har i et nytt politiavhør innrømmet at han deltok i Nokas-ranet. Han har også pekt ut Kjell Alrich Schumann som politidrapsmann.

Denne saken handler om:

TILSTÅR: Erling Havnå nektet først enhver tilknytning til Nokas-ranet. Nå har han tilstått. Foto: Håkon Vold
TILSTÅR: Erling Havnå nektet først enhver tilknytning til Nokas-ranet. Nå har han tilstått. Foto: Håkon Vold
- Jeg kan bekrefte at Havnå erkjenner at han var på Domkirkeplassen, og at han har pekt ut en skytter. Jeg ønsker imidlertid ikke å oppgi hvem han har navngitt, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til VG.

Havnå er den andre Nokas-dømte som den siste måneden som har fortalt etterforskerne at det var Schumann som skjøt deres kollega, politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

Fra før har Lars-Erik Andersen navngitt 39-åringen fra Finnskogen.

- Dette er ukjente opplysninger for meg, og derfor vanskelig å kommentere, sier Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen til VG.

SAMLESIDE:Les alt om Nokas-saken her

Erling Havnås forsvarer John Christian Elden sier at Andersens avhør ble utslagsgivende for at hans klient gikk i nye avhør.

Les mer om Erling Havnås forklaring i søndagens papirutgave av VG.

Nektet lenge

Et overvåkningskamera i en buss i Stavanger filmet den maskerne raneren som senere skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

VG TV:Dette er drapsmannen

Erling Havnå ble i Stavanger tingrett i mars dømt til 17 års fengsel for Nokas-ranet og ranet av Postens brevsentral i Oslo i 2003.

Etter mange sprikende forklaringer i retten, innrømte Havnå til slutt at han hadde holdt vakt ved fluktbilene i Sørmarka etter Nokas-ranet.

Retten mente derimot at han var «sleggemannen» som skulle slå ranerne inn i selve Nokas-bygningen. David Toska gjorde imidlertid en stor feilberegning da han trodde at vinduet inn til Nokas var enkelt å knuse.

Det endte med at Toska måtte hente inn en av de andre ranerne, som holdt vakt utenfor Nokas-bygningen, for å skyte i stykker vinduet med et AG-3-gevær.

Samme person

Det var dette våpenet som også ble brukt da det ble skutt mot politimannen Arne Sigve Klungland utenfor Nokas-bygningen. Han ble truffet og drept på stedet.

Nå har både Havnå og Andersen utpekt Kjell Alrich Schumann som drapsmannen. Selv har Schumann hele tiden nektet for å ha deltatt i Nokas-ranet. Han ble dømt til forvaring i 16 år for Nokas-ranet. Det kom ikke frem under rettsbehandlingen i tingretten hvem som avfyrte det dødelige skuddet.

Både David Toska og Johnny Thendrup, som ble skutt i låret under Nokas-ranet, sa at de visste hvem drapsmannen er, men ville ikke røpe dette i rettssalen.

Hvis det Havnå og Andersen hevder om Schumann er korrekt, var han den maskerte raneren som holdt vakt på hjørnet ved Klubbgata like nedenfor Domkirkeplassen da ranet skjedde. Denne raneren skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks