Hovedinnhold

Alle barn under 150 cm i bil må sikres ekstra

Finn frem barnestolen - nye regler fra 9. mai

TRANGT: - Ikke noe kult å måtte sitte i barnestolen igjen, mener 10 år gamle og 146 cm høye Sindre Toset Bjerke, på vei til fotballtrening sammen med kompisen Martin Midbøe Bergman, 9 år og 145 cm og lillesøster Aurora Toset Bjerke, 7 år og 122 cm. Foto: Maria Gossé
TRANGT: - Ikke noe kult å måtte sitte i barnestolen igjen, mener 10 år gamle og 146 cm høye Sindre Toset Bjerke, på vei til fotballtrening sammen med kompisen Martin Midbøe Bergman, 9 år og 145 cm og lillesøster Aurora Toset Bjerke, 7 år og 122 cm. Foto: Maria Gossé
Småbarnsforeldre - vær beredt! Fra 9. mai må alle barn under 150 centimeter sikres ekstra i bilen.

Denne saken handler om:

NÅR DU KJØPER BARNESTOL:

• Ta med barnet og bilen til forhandleren slik at du får sjekket grundig at sikkerhetsutstyret passer barn og bil.
• Kjøp gjerne brukt utstyr, men aldri uten å kjenne forhistorien. En stol som har vært utsatt for en kollisjon skal ikke brukes mer. Utstyr kan også svekkes over tid, så ikke kjøp utstyr som er for gammelt.
•Se etter E-merket på sikringsutstyret - da vet du at det tilfredsstiller godkjenningsnormen. Merket skal også angi hvilken vektklasse utstyret gjelder for.

Uten at hverken foreldre eller bileiere er varslet om de oppsiktsvekkende endringene, kan man om bare 12 dager risikere 750 kroner i bot hvis ikke barnet er sikret etter de nye reglene.

Barn over fire år trenger i dag ikke å bruke noe mer enn vanlig bilbelte. Men nå strammer samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) grepet om norske sjåfører som legger av gårde med barn under 150 centimeter blant passasjerene.

- Mange tror at barna ikke trenger sikkerhetsutstyr når de kan hoppe inn og ut av bilen selv. Men det er feil. Det er på høy tid å innskjerpe forskriftene, sier statsråden til VG.

- Forsvarsløse

Selv om sikkerhetskravet gjelder opptil 150 centimeter, legger hun likevel grensen for bot 15 centimeter lavere: Er barnet ditt under 135 centimeter, og du hverken har spesialsete eller pute tilgjengelig, vanker det er forelegg på 750 kroner. Det gjelder også andre barn du tar med i bilen hvis det ikke er sikkerhetsutstyr på plass for dem.

- Føreren har ansvar for barnas liv og helse. Oppstår det en ulykke, er usikrede barn fullstendig forsvarsløse, sier Navarsete, som har bedt Trygg Trafikk, Statens vegvesen og Politiet om å utarbeide en ny, forklarende brosjyre til norske foreldre.

-Helt nødvendig

Inggard Lereim, professor og leder i Norsk trafikkmedisinsk forening, mener tiden er overmoden for en endring av forskriftene.

- Dette er helt nødvendig. Altfor mange eldre barn blir skadet i trafikken, sier han.

Men samferdselsministeren vil ikke bare sette eldre barn tilbake på sikkerhetssetet eller -puten. Fra 9. mai har hun flere endringer å varte opp med: I biler med kollisjonspute blir det forbudt å bruke bakovervendt sikringsutstyr i forsetet. Barn under tre år får ikke være med på tur i veteranbil. Alle reisende i buss må spenne setebeltene. Busselskapene pålegges å informere alle passasjerer om plikten til å bruke belte.

- Men kommer ikke disse endringene vel raskt?

- Nei, denne saken har vi jobbet med i flere måneder, svarer tobarnsmoren Navarsete - som også er bestemor, og alltid sørger for at sitt to år gamle barnebarn er godt sikret på biltur.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor