Hovedinnhold

Henger ut egne barn på nettet

Offentliggjør påståtte sex-overgrep med fullt navn

FORELDRENES BESKRIVELSER: På en nettside beskriver et foreldrepar sine opplevelser med barnevernet ved å publisere flere titalls tegninger der de blant annet navngir kommuneansatte, barnets navn og skole, som VG her har fjernet. Faksimile: Fra nettstedet
FORELDRENES BESKRIVELSER: På en nettside beskriver et foreldrepar sine opplevelser med barnevernet ved å publisere flere titalls tegninger der de blant annet navngir kommuneansatte, barnets navn og skole, som VG her har fjernet. Faksimile: Fra nettstedet
Foreldre som blir fratatt omsorgen, legger barnas historier ut på nettet med navn og intime detaljer om påståtte sex-overgrep. Nå slår Barneombudet alarm.

Denne saken handler om:

Barnetegninger, navn, personnummer og opplysninger om skole, søsken og hvor barna bor, ligger fritt tilgjengelig.

VG har vært inne på nettsider hvor hvem som helst kan lese alt fra psykolog-rapporter til detaljer fra barnevernsrapporter om påståtte incest-forhold.

- Svik mot barna

Barneombud Reidar Hjermann reagerer med avsky på sidene, og krever at de blir slettet.

- Dette et svik mot barna det gjelder. Vi snakker om voksne som utagerer sin krenkelse i det offentlige rom på en måte vi aldri før har sett. De prøver å mobilisere sympati og finne likesinnede. Mange ønsker også å legge press på sakene sine, sier Hjermann til VG.

Barneombudet har fått en rekke klager på nettsidene, som det ifølge Hjermann blir stadig flere av:

- Både fra ansatte i barnevernet og fra privatpersoner som reagerer på innholdet på disse sidene, sier Hjermann.

Frykter for barna

Barneombudet frykter at barna som blir hengt ut på nettet, skal få problemer når de i fremtiden skal søke jobber.

- Omverdenen får tilgang til opplysninger som i teorien blir liggende til evig tid. En dag blir dette barnet voksent og skal søke seg jobb. Vi vet at det blant arbeidsgivere blir stadig mer vanlig å tråle nettet på jakt etter informasjon.

For barnet er det en tragedie hvis arbeidsgiveren får tilgang til dette, sier Hjermann, og får støtte av Marianne Borgen, leder for Redd Barnas Norgesprogram.

- Det offentlige Norge må gjøre det de kan for å forhindre at dette skjer.

- Her kan ikke foreldre forstå hva de ytterligere utsetter barna sine for. Barn har rett til et privatliv, sier Borgen.

- Opp til familien

VG har vært i kontakt med personen som står oppført som ansvarlig redaktør for ett av nettstedene. Han nekter å fjerne opplysningene.

- Svaret vårt er enkelt. Å holde kjeft eller tie stille, hjelper kun barnevernet, aldri familien. Vi legger ut dette hvis familien selv vil legge det ut, sier mannen, som påstår at nettstedet hans har nærmere en million lesere i året.

Mannen avviser at han har et redaktøransvar i forhold til foreldrenes ønske.

- Ser du at disse sidene kan skade barnet?

- Jeg ser at det kan skade barnet aller verst, hvis man får en ubegrunnet familiesplittelse som til slutt bunner ut i en prestisjesak for barnevernet. Disse sidene får ligge, sier mannen.

- Grovt overtramp

Nå vil Barneombudet ta nettsidene opp med Datatilsynet, Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet for å få stoppet dem.

- Her ligger de mest intime personopplysningene ute hvor alle kan lese det. De foreldrene som gjør dette, begår et grovt overtramp. Alle som har behov for å gå inn og vite ting om privatlivet til barn, kan gå inn på sidene, sier Hjermann.

Han understreker at foreldre som er fratatt retten til daglig samvær med barna sine, skal ha lov til å ytre seg på nettet, men mener mange av disse sidene går langt over grensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks