Hovedinnhold

Firmabil til 800 000

Sp-topp kritiserer Sp-statsråd

KJØRER FLOTT: Odd Roger Enoksen har en Volvo XC90 til 800.000 kroner som firmabil. - En bil jeg ikke har problemer med å forsvare, sier olje- og energiministeren. Foto: Volvo og Jan Petter Lynau
KJØRER FLOTT: Odd Roger Enoksen har en Volvo XC90 til 800.000 kroner som firmabil. - En bil jeg ikke har problemer med å forsvare, sier olje- og energiministeren. Foto: Volvo og Jan Petter Lynau
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) kjører Regjeringens råeste firmabil, en Volvo XC90 til nær 800 000 kroner.

Denne saken handler om:

Bilen er så dyr at Statsministerens kontor (SMK) måtte sende innkjøpet ut på offentlig anbud.

Magnhild Meltveit Kleppa, Sps parlamentariske leder, refser partifelle Enoksen for firmabilvalget.

- Jeg er ikke direkte imponert over Odd Roger Enoksens skjønn.

Jeg tror at det finnes presentable familiebiler for mye lavere beløp, sier Meltveit Kleppa, som gikk meget hardt ut mot Fremskrittspartiet etter VGs avsløringer om partiets bruk av offentlige midler i forrige uke.

- Er det uklokt at rød-grønne statsråder i det hele tatt tar ut firmabiler når de har tilgang til bil med sjåfør?

- Jeg registrerer at Regjeringens medlemmer forholder seg til regelverket, sier hun.

7-seteren ble levert til Enoksen hjemme på Andøy i Nordland i påsken. Bilen har en ligningsverdi på 799017 kroner, og er innkjøpt på skattebetalernes regning av Statsministerens kontor (SMK) under statsrådenes firmabilordning.

- Det er en bil jeg ikke har problemer med å forsvare, sier Enoksen til VG.

Partikkelfilter

- Den er en miljøvennlig dieselbil med ekstra partikkelfilter, 85 prosent av bilen er resirkulerbar og den holder seg godt i pris. Så når den i fremtiden skal selges, vil Staten få en god bruktbilpris for den, sier statsråden.

- Og så betaler jeg mange tusen i måneden i ekstra skatt for å kjøre den, legger Enoksen til.

Firmabilordningen for statsråder, som VG omtalte i går, har ingen øvre beløpsgrense for statsrådenes bilvalg. Men de blir fordelsbeskattet for ordningen som alle andre firmabilbrukere.

Bare tre av 19 regjeringsmedlemmer har valgt å benytte ordningen:

Som VG skrev i går, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nylig mottatt en Mini Cooper S under firmabilordningen.

Den tredje statsråden med firmabil er kommunalminister og Sp-leder Åslaug Haga, som nå kjører en Toyota Avensis stasjonsvogn.

Disse to bilene har en ligningsverdi på rundt 350000 kroner.

- Råflott bil

- Regjeringens firmabilordning er veldig god sammenlignet med hva andre har. Det er ikke vanlig at det ikke er en øvre beløpsgrense på innkjøpspris, av hensyn til bedriftens økonomi, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi i en kommentar.

- Hvor vanlig er firmabiler til 800000 kroner?

- En del direktører har nok mulighet til å kjøpe så dyrt. Når Regjeringen ikke har noe øvre tak, kan statsrådene handle bil til de blir flaue. Enoksens grense gikk altså ved en XC90. Det er en råflott bil, må jeg si, sier Staavi.

- Jeg har en stor familie og trenger en syvseter. Jeg bor i en del av landet hvor det er mye snø, og ville derfor ha en sikker firehjulstreker. Og så har jeg stor interesse for bil, innrømmer Enoksen på telefon fra Qatar, hvor han er på tjenestereise i helgen.

Ifølge Dine Pengers firmabilkalkulator må Enoksen betale nær 88000 kroner ekstra i skatt for denne firmabilen.

Men skulle han ha kjøpt den samme Volvo'en privat med normale kostnader og verdifall, ville den kostet ham 235000 kroner første året, ifølge kalkulatoren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks