Hovedinnhold

Kjendis-opprør mot Norges OL-antrekk

Norske kjendiser går til frontalangrep på at norske OL-håp skal gå med vaskebjørnpels i Torino.

Denne saken handler om:

Av ANNE-LISE VON DER FEHR, LEIF WELHAVEN, HANNE HATTREM, CAMILLA VESTENG, CAMILLA NORLI og VEGARD KVAALE KRISTIANSEN

PELS-BRÅK: Pelskraven på ytterjakken som den OL-uttatte kombinertløperen Magnus Moan var modell for og viste frem før jul, skaper sterke reaksjoner blant dyrevernaktivister og kulturkjendiser. Moan sier til Dagbladet i dag at han vil ta av pelsen og håper flere utøvere gjør det samme. Foto: SCANPIX Foto:
PELS-BRÅK: Pelskraven på ytterjakken som den OL-uttatte kombinertløperen Magnus Moan var modell for og viste frem før jul, skaper sterke reaksjoner blant dyrevernaktivister og kulturkjendiser. Moan sier til Dagbladet i dag at han vil ta av pelsen og håper flere utøvere gjør det samme. Foto: SCANPIX Foto:

Ytterjakkene som alle i OL-troppen skal bære under Torino-OL i februar er pyntet med ekte vaskebjørnskinn, bekrefter Norges Idrettsforbund (NIF) overfor VG.

Det får ledende norske kulturpersonligheter til å steile. Anne B. Ragde, Unni Lindell, Tommy Steine, Christine Koht og Jorun Stiansen er blant kjendisene som retter beinhard kritikk mot at stjernene skal representere Norge kledd i vaskebjørn.

KJENDISOPRØR: I dagens VG forteller en rekke kjente nordmenn om sitt syn på pels på OL-antrekket. Foto: Faksimile: VG
KJENDISOPRØR: I dagens VG forteller en rekke kjente nordmenn om sitt syn på pels på OL-antrekket. Foto: Faksimile: VG

Bråket om antrekksvalget startet da Dyrevernalliansen så bildet av antrekket i VG. I romjulen fikk de vite at kragen er av ekte vaskebjørnpels.

Krever

Nå krever alliansen at pelskragen ikke blir med til Torino.

Mest sannsynlig stammer kragen fra USA, som er en av de største eksportørene av vaskebjørnpels. Der fanges årlig ca. 2,1 millioner dyr. Vaskebjørnen er ikke regnet som en truet dyreart, men fangstmetoden er svært omstridt.

Ifølge amerikanske Animal Protection Institute er den vanligste fangstmetoden en fotsaks, som kan seigpine dyrene til døde.

- Dyrene som har gitt pels til de norske OL-jakkene, er mest sannsynlig fanget med den beryktede fotsaksen. Felletypen er av dyrevernhensyn forbudt i Norge, sier Live Kleveland, rådgiver i Dyrevernalliansen.

Hun viser til at 85 prosent av dyrene i USA fanges med fotsaks, mens 15 prosent fanges i slagfelle som skal drepe dyrene når de går i fellene.

- Jeg tror ikke det føles godt for våre idrettsutøvere at de må vise seg fram under OL i produkter som mange publikummere føler avsky for, sier Kleveland.

Hun ønsker at samtlige norske OL-håp dropper pelspynten, men synes det er utilbørlig å legge en slik avgjørelse på utøverne som allerede er i en stresset situasjon.

Fortjener støtte

- Våre idrettsstjerner fortjener all støtte de kan få før OL. Den største støtten de kan få fra dem som står bak kolleksjonen, er at pelsen fjernes. For Norge som nasjon er det pinlig at vi skal markere oss med et så uetisk produkt som ekte pels, sier Kleveland.

VG har vært i kontakt med en rekke norske OL-håp om pelsvalget, som svært få var informert om.

Alpinesset Aksel Lund Svindal synes ikke vaskebjørner bør drepes for at OL-utøvere skal få vaskebjørnpelskrage. Skidronning Marit Bjørgen har ikke sett antrekket og vet ikke om hun vil bruke kragen.

Skøytelandslaget kan velge om de vil bruke kragen eller ei. Skøytehåpet Eskil Ervik har imidlertid ingen problemer med å bruke pelsen, i og med at vaskebjørnen ikke er utrydningstruet.

Flere andre utøvere mener at det er helt greit med OL-pels.

I forrige uke sendte Dyrevernalliansen et brev til NIF der de blant annet skriver:

«Dyrevernalliansen vil be om at pelsen, uansett hvilken dyreart den kommer fra, blir erstattet med fuskepels.»

NIF ønsket i går ikke å kommentere innholdet brevet.

- Hvis det er betenkeligheter med pelsen kan vi sikkert ta den av, men jeg vil først sette meg inn i saken før jeg uttaler meg nærmere om dette, sier idrettspresident Karl-Arne Johannessen til VG.

Han hadde i går kveld ikke lest brevet fra Dyrevernalliansen.

Motatt brev

- Jeg var ikke klar over at vi skulle bære pelskrage og har ikke tatt stilling til om jeg vil ha den festet på jakken, sier presidenten.

- Vi mottok brevet i dag. Brevet er ikke lest, og vi har derfor ikke fått tatt stilling til innholdet, sier Katinka Riksfjord Sporsem, informasjonsrådgiver i NIF.

Morten Bronndal, leder av dyrestallen ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo sier på generelt grunnlag at fotsaks er en fangstmetode stadig flere land har gått bort fra.

- Hvis dyret blir sittende lenge i en fotsaks, kan foten visne hen, og det hender at dyret biter av seg beinet for å komme løs.

Fotsaks har blitt sett på som en brutal måte å fange dyr på, sier Bronndal, som ikke kjenner til hvordan dyrene som er blitt norsk OL-pels, er avlivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks