Hovedinnhold

Giftig gløgg

GLØGG MED KOBBER: Riktig kjele er viktig om du ikke vil feire gløggfesten over doskålen. Foto: Nina Bugge Øyen/SCANPIX
GLØGG MED KOBBER: Riktig kjele er viktig om du ikke vil feire gløggfesten over doskålen. Foto: Nina Bugge Øyen/SCANPIX
Skal du koke gløgg i førjulstida, bør du ikke bruke vannkjelen. Det kan ende med hodet i doskålen.

Denne saken handler om:

Hvert år ved juletider får Giftinformasjonen henvendelser fra folk med magetrøbbel etter at de har drukket gløgg.

- I desember blir vi alltid kontaktet av folk som er uvel i magen eller kaster opp på grunn av gløggdrikking. Og det er ikke selve gløggen som er problemet, men kjelen som vannet kokes i, sier rådgiver Lise Gjersrud Ringstad i Giftinformasjonen til Mozon.no.

Kobber i kjelen

Årsaken til forgiftningen er at gløgg har lav pH-verdi og kan løse opp rester av kobber som finnes på innsiden av vannkjelen. I norsk drikkevann finnes det naturlig kobber. Og det brukes fremdeles kobberrør i vanntilførselen.

- Kobberrør er fremdeles svært vanlig i enkelte kommuner. Det vil alltid skje en viss utlekking av kobber, men dette har vi retningslinjer på, sier rådgiver Per Fjeldal i Mattilsynet til Mozon.

- Problemet skjer når vannet fra springen varmes opp i en kjele. Da vil små mengder kobber avsettes i kjelen. Hvis den samme kjelen kun benyttes til koking av vann, vil mer og mer kobber avsettes som et belegg inne i kjelen. Når alt kommer ut i gløggen kan det skape problemer, sier Fjeldal.

Er du bekymret for lange julemiddager med julepølse og ribbefett? Slik holder du julefettet på avstand:

Ubehagelig

Symptomene på kobberforgiftning kan komme allerede etter ti minutter. Lise Gjersrud Ringstad understreker at det vanligvis ikke er snakk om alvorlige forgiftninger.

- I de fleste tilfeller gir kobberet en irritasjon på slimhinnen i magen og tarmen, noe som føles ubehagelig. Men her er snakk om såpass små mengder at kobberet ikke når ut til resten av kroppen. Det virker kun lokalt, sier Gjersrud Ringstad.

Om du vil unngå kobberforgiftninger, bør du selvsagt også ligge unna kobberkjeler når du lager gløgg. Vanlige vannkokere kan også ha varmeelementer og spiraler som er laget av kobber. Om du vil bruke en vanlig kjele, bør du følge rådene til Ringstad fra Giftinformasjonen:

- Mitt beste råd er å bruke vanlige kjeler som ikke bare brukes til vannkoking. Kjelene bør være vasket og rengjort skikkelig. Et annet lurt triks er å først koke litt eddikvann i kjelen du har tenkt å bruke til gløgg, avslutter hun.

Les også saken: Slik takler du julematen:

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse