Hovedinnhold

Best i vest

ØST MØTER VEST: På en restaurant på østkanten i Oslo møttes Gunnar Sunde (77) fra bydel Vestre Aker og Olav Kvalem (48) fra bydel Sagene i går kveld. - Det må være 10 år siden sist jeg var på østkanten, sier Gunnar Sunde. Foto: Trond Solberg
ØST MØTER VEST: På en restaurant på østkanten i Oslo møttes Gunnar Sunde (77) fra bydel Vestre Aker og Olav Kvalem (48) fra bydel Sagene i går kveld. - Det må være 10 år siden sist jeg var på østkanten, sier Gunnar Sunde. Foto: Trond Solberg
Menn på Oslos vestkant lever 12 år lenger enn på østkanten. De sosiale forskjellene i Oslo er enorme.

Denne saken handler om:

- Hadde jeg kommet fra Sagene hadde jeg vært død i dag, sier Gunnar Sunde (77).

Han kommer fra Vestre Aker i Oslo, som er den bydelen i Oslo der menn kan forvente å leve lengst.

En mann født i Vestre Aker på vestkanten i Oslo kan forvente å bli 80 år. En mann fra Sagene bydel i Oslo øst kan bare regne med å bli 68 år gammel.

- Jeg går lange turer, så jeg får håpe jeg slår gjennomsnittet, sier Olav Kvalem (48) fra Sagene.

Enorme forskjeller

Gunnar Sunde holder seg i form ved å oppsøke Nordmarka som ligger like utenfor stuedøren på Slemdal.

Forskjellen mellom hvor lenge en person kan forvente å leve på østkanten og vestkanten i Oslo har økt de siste ti årene, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forventet levealder forteller det antall år en nyfødt kan forvente å leve, og er et mål for dødeligheten i et område.

- Det er enorme forskjeller i Oslo. Den sosiale ulikheten i dag er større enn for hundre år siden, sier forsker Ivar Brevik ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Elva skiller

Akerselva markerer et skille mellom øst og vest i byen. Det er i alt 15 bydeler i Oslo. På mange områder som sier noe om folks levekår, er skillet mellom vestkanten og østkanten markant.

- Vi lever i et ulikhetssamfunn. Alle grupper i samfunnet har opplevd en materiell forbedring, men på tross av dette lever en stor gruppe mennesker på utsiden av samfunnet, sier forsker Ivar Brevik til VG.

Han trekker frem kommunale utleieboliger og antallet uføre som årsaker til de store levekårsforskjellene mellom bydelene.

- Da jeg vokste opp var Sagene et veldig slitent område, men det er blitt en bedring. Likevel er det mange kommunale leiligheter her, som gjør at det fremdeles finnes en del mennesker med problemer, sier Kvalem.

Tjener mest i vest

Inntekten på vestkanten er langt høyere enn i øst. I gjennomsnitt tjente en person på vestkanten over 260000 kroner etter fradrag, viser SSBs tall fra 2003. I øst lå gjennomsnittsinntekten på 180000 kroner.

Trivselen i Oslo følger også det tradisjonelle øst-vest-skillet.

Trivselen er størst i bydelene der folk tjener mest. Vestkantbydelene som ligger på inntektstoppen, er Vestre Aker, Ullern, Frogner og Nordre Aker.

Dette er også de bydelene der innbyggerne trives best, viser tall fra Oslo kommunes trivselsundersøkelse fra 2005.

- Jeg tror ikke trivsel styres av økonomi, sier vestkantmannen Gunnar Sunde. - Men det gir deg jo flere muligheter. God råd gjør jo mange ting litt lettere å få gjennomført, sier Olav Kvalem fra Sagene.

Høyere utdanning

Utdanningsnivået på vestkanten i Oslo er høyere enn på østkanten. Vestre Aker, Ullern og St. Hanshaugen ligger alle på vestkanten, og er de tre bydelene med flest høyt utdannede.

De bydelene med lavest utdanning er Stovner, Grorud og Alna, der bare 20 prosent har utdanning ut over videregående skole, viser tall fra SSB. Noe av forklaringen er at gjennomsnittsalderen i bydelene er lav, og over 60 prosent av de bosatte i områdene er under 18 år.

- Oslo er Nordens mest delte hovedstad. Det er skremmende å se at til tross for den bedring av levestandard de fleste har hatt, så har ulikheten på helse og levealder bestått, sier forsker Ivar Brevik ved NIBR til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks