Hovedinnhold

TV-stjerne skamslått av ektemannen

Snakker ut i VG om vold mot kvinner

VOLDSOFFER: Rania al-Baz trosset kulturen i hjemlandet og nektet å tie om at ektemannen nær slo henne i hjel. Slik så hun ut få dager etter angrepet. Foto: PRIVAT/AFP
VOLDSOFFER: Rania al-Baz trosset kulturen i hjemlandet og nektet å tie om at ektemannen nær slo henne i hjel. Slik så hun ut få dager etter angrepet. Foto: PRIVAT/AFP
PARIS (VG) Det var ikke da en av Saudi-Arabias mest populære TV-personligheter var nær ved å bli slått til døde av ektemannen at folk reagerte mest.

Denne saken handler om:

Det virkelige oppstyret startet da hun brøt alle tabuer, sto fram og viste verden skrekkbildene av seg selv fra da hun kjempet mellom liv og død.

Den beslutningen kostet Rania al-Baz en fremtid i hjemlandet. Før søndagens TV-aksjon mot kvinnevold har VG møtt 30-åringen som er blitt et symbol for kampen mot overgrep mot kvinner i sin del av verden.

- Jeg blir sett på som en sviker, sier hun stille når vi møter henne i Paris.

Skjulte ikke ansiktet

Som ung og vakker nyhetsoppleser i en statseid fjernsynskanal var Rania al-Baz Saudi-Arabias kanskje mest kjente kvinne. Hun ble beundret av sitt eget kjønn. Men i et land hvor denne halvdelen av befolkningen ikke har lov å kjøre bil, ikke har stemmerett, ikke kan bevege seg fritt, ikke får pass uten mannens tillatelse og nektes en rekke stillinger, ble hun også sett på som en trussel.

Rania al-Baz fremsto som modig: Hun gjemte ikke ansiktet bak et heldekkende slør på TV.

Men i april i fjor forsvant hun fra skjermen. Først i midten av måneden ga hun livstegn fra seg. Det opphovnede og forslåtte ansiktet var knapt til å kjenne igjen. Landet var i sjokk.

TV-STJERNE: Rania al-Baz brukte ikke heldekkende slør på saudiarabisk TV. Den unge og vakre kvinnen ble populær, men ble også sett på som en trussel i det mannsdominerte og konservative samfunnet. Foto: PRIVAT Foto:
TV-STJERNE: Rania al-Baz brukte ikke heldekkende slør på saudiarabisk TV. Den unge og vakre kvinnen ble populær, men ble også sett på som en trussel i det mannsdominerte og konservative samfunnet. Foto: PRIVAT Foto:
Bildene fra sykehuset i Jedda gikk verden rundt. At al-Baz sa ja til å vise ansiktsskadene etter at mannen hadde banket henne opp, rystet monarkiet.

- Det som skjedde med meg, skjer med kvinner over hele verden. Men i Saudi-Arabia blir det ikke fordømt på samme måte som andre steder. Kvinnens plass er på kjøkkenet og i sengen, sier hun.

«Ektemannens hushjelp»

Al-Baz møtte sangeren Rachid i 1998 i fjernsynsstudioet. Etter bryllupet blomstret karrieren hennes, mens han ble en falmende stjerne. Rachid ble mer og mer voldelig, men al-Baz våget ikke å gå ifra ektemannen av frykt for å miste retten til parets barn.

- En gang klaget jeg til min bestemor. «Jeg er som en hushjelp for ham.» Hun svarte enkelt: «Riktig, du er hans hushjelp.»

ANSIKTSOPERERT: - Om jeg hadde sjansen igjen, vet jeg ikke om jeg ville ha offentliggjort bildene, sier Rania al-Baz. Å utfordre det mannsdominerte samfunnet har kostet.
ANSIKTSOPERERT: - Om jeg hadde sjansen igjen, vet jeg ikke om jeg ville ha offentliggjort bildene, sier Rania al-Baz. Å utfordre det mannsdominerte samfunnet har kostet.
Om kvelden 12. april i fjor kom slagene som nesten tok livet av henne.

- Jeg skal ikke banke deg, jeg skal drepe deg! skal han ha skreket.

Al-Baz ropte fortvilet etter hjelp.

- Men naboene kom ikke. En mann som slår sin kone, er ikke så sjelden her. Man blander seg ikke, forteller 30-åringen.

Mannen dunket hodet hennes mot gulvflisene gang etter gang. Mens han slo, tvang han kona til å fremsi trosbekjennelsen Shahadah, en skikk døende skal gjennom, ifølge islam: «Det finnes ingen Gud utenom Allah, og Muhammed er hans sendebud.»

Al-Baz gjentok setningen til hun mistet bevisstheten.

Trodde hun var død

Mannen trodde hustruen var død, men da hun senere ga små livstegn, fikk han panikk og dumpet henne utenfor sykehuset. Trebarnsmoren var så forslått at sykehuspersonalet ikke dro kjensel på TV-ansiktet.

I fire dager lå hun i koma. Hun hadde 13 brudd i ansiktet.

Etter noen dager ved bevissthet bestemte hun og faren seg for å kontakte journalister. Farens motiv var hevn. For hennes del var det annerledes. Hun fryktet for barnas og sin egen fremtid.

Til slutt tok hun beslutningen.

- I hele mitt yrkesaktive liv har jeg forsøkt å få folk, spesielt kvinner, til å snakke om dagligdagse hendelser i sine liv. Og når dette skjedde med meg, så skulle jeg ikke snakke om det?

Jeg bestemte meg for at jeg måtte fortelle sannheten, koste hva det koste ville.

Reaksjonene kom umiddelbart.

Bak lukkede dører

- I starten var alle solidariske. Men ingen ville diskutere temaet. Ingen ville åpne Pandoras eske. I likhet med alt annet i det saudiarabiske samfunnet vil ikke folk diskutere ting i offentlighet, alt skjer bak lukkede dører, sier al-Baz.

Ektemannen risikerte flere års fengsel og 100 piskeslag. En rettsavgjørelse tvang ham til å gå med på skilsmisse. Al-Baz lot være å gå til søksmål, «for å sikre meg foreldreretten til barna,» sier hun. Hun mener det er flere grunner til at det saudiarabiske samfunnet ikke tar et oppgjør med mennenes voldsbruk mot kvinner.

- Over generasjoner er det blitt etablert en kultur der kvinnen er underlegen mannen. Av menn blir gutter lært at de kan gjøre hva de vil med kvinner. På TV og i reklameannonser er kvinner et objekt. Hun har ikke sjel eller personlighet, sier al-Baz.

Hun er blitt operert ni ganger i ansiktet og skal gjennom enda tre operasjoner. Skadene har gitt henne store komplekser.

- Jeg kjemper gjerne for andre kvinner.

Men å bli et symbol og bære vekten for alle voldsutsatte kvinner på mine skuldrer er for tøft.

Mistet jobben

I september mistet hun jobben i TV-kanalen Al Arabia. Ansiktet og historien var for provoserende, mente sjefene. Arbeidsgiveren var redd for å miste seere og annonsører. Å utfordre den mannsdominerte kulturen har kostet.

Hun innrømmer at hun ikke vet om det var riktig å offentliggjøre bildene.

- Hadde du spurt meg for et år siden om jeg er glad jeg gjorde det, ville jeg svart nei. Men nå er det gjort. Det kan være at jeg taper kampen. Men jeg fant meg i alle fall ikke i det jeg ble utsatt for.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks