Hovedinnhold

Panikkaksjon for Venstre

Ola Mæle startet kronerulling blant de rikeste i Norge

De siste to dagene har Høyre-medlem Ola Mæle hatt kronerulling for Venstre blant landets rikeste menn.

Denne saken handler om:

HØYRE-MANN GIR VENSTRE-STØTTE: Høyre-medlem Ola Mæle har startet kronerulling for Venstre blant rike Høyre- bidragsytere. Han tror Venstre er jokeren som kan sikre borgerlig valgseier. Foto:
HØYRE-MANN GIR VENSTRE-STØTTE: Høyre-medlem Ola Mæle har startet kronerulling for Venstre blant rike Høyre- bidragsytere. Han tror Venstre er jokeren som kan sikre borgerlig valgseier. Foto:

Mæle, som selv har gitt 50000 kroner til Venstre, har fått flere i den ypperste pengeeliten til å åpne sine tykke lommebøker.

Innsamlingsaksjonen har de siste dagene ført til at Venstre har fått flere hundre tusen ferske valgkampkroner inn på kontoen.

Målet for kronerullingen er å sørge for at Venstre kommer over sperregrensen, og å hindre at en rød-grønn regjering kommer til makten.

- Jeg har vært veldig aktiv. Jeg har ringt en del venner av meg i næringslivet, fordi jeg er opptatt av å få Venstre over sperregrensen. Forrige valg var Venstre 2000 stemmer unna syv utjevningsmandater. Også i år er det snakk om noen få tusen velgere. Venstre er en joker, sier Ola Mæle til VG.

Venstre har i denne valgkampen mottatt 1,1 millioner kroner i pengegaver fra privatpersoner.

Bare i løpet av de siste to dagene har en tredjedel av beløpet kommet inn:

* Ola Mæle har gitt 50000 kroner.
* Mangemillionær Westye Høegh har gitt 40000 kroner.
* Jonas Ramm har gitt 50000 kroner.
* Mellom 15 og 20 bidrag på mellom 10000 og 25000 kroner har rullet inn. - Det var Brennpunkt-programmet på NRK, med samrøret mellom Davidsen og Haga, som tente meg. Jeg ble veldig provosert, og det ble avgjørende, sier Mæle.

- Avslørende

- Dette er avklarende og avslørende. Dette bare bekrefter at de rikeste i Norge ser seg tjent med at denne regjeringen fortsetter. De får skattelettelser, og tilgang til regjeringspartienes egne interne frokoster, som ble avslørt av VG, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til VG.

Han mener det viser en politisk forskjell at de borgerlige partiene samarbeider med de rike, mens Ap samarbeider med arbeidstagerne gjennom LO.

- Jeg vil aldri mistenkeliggjøre pengestøtten fra de rike til de borgerlige partiene, men dette viser at de tjener politisk på å gi støtte. Det er lov å gi pengegaver, men det viser dobbeltmoralen i de borgerliges kritikk av vårt samarbeid med LO, sier Stoltenberg.

- Motivet bak aksjonen er så ærlig som at Mæle vil utjevne forskjellen mellom de partiene som får støtte fra LO, og de som ikke får det. Selv om vi får denne støtten, får vi ikke en tiendedel engang av det Ap får fra LO, sier generalsekretær i Venstre Terje Breivik til VG.

Tidligere i år har milliardær Stein Erik Hagen gitt 250000 kroner til Venstre, og milliardæren Wilhelm Wilhelmsen har gitt 30000 kroner.

Sperregrensen

Jonas Ramm sitter i Høyres eget økonomistyre, som har som oppgave å samle inn penger til Høyre. Han mener at det er lettere å sikre Høyre fortsatt regjeringsplass ved å gi penger til Venstre enn ved å gi pengene til Høyre.

- Ja, nå i innspurten mener jeg det. Venstre er tett oppunder sperregrensen; hvis de får én eller to prosent mer enn i dag, får de inn syv eller åtte mandater til, sier den mangeårige Høyre-bidragsyteren.

Høyre-leder Erna Solberg synes Høyre-folks pengestøtte til Venstre er uproblematisk.

- Jeg synes det bare er hyggelig at folk som er fornøyd med den politikken vi driver, støtter andre partier. Det er ikke vanskelig for oss. Venstre er viktig for at denne regjeringen skal få fortsette, sier Solberg.

- Nå blir vi mer synlige, spesielt på Internett. Dette er et veldig nyttig bidrag for å få oss over sperregrensen, sier generalsekretær Breivik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks