Hovedinnhold

Mobilen kan gjøre deg døv

Langvarig bruk kan føre til svulst i øret

KØBENHAVN/OSLO (VG/EKSTRA BLADET) Ti års bruk av mobiltelefon øker risikoen for svulst på hørselsnerven med opptil 80 prosent.

Denne saken handler om:

Fakta

Akustikusneurinom
  • En godartet svulst på en av hjernenervene.
  • Årsakene er ukjente.
  • Symptomene er nedsatt hørsel på det ene øret, øresus, svimmelhet og balanseproblemer. Enkelte får hodepine og blir trette.
  • Operasjon er den vanligste behandlingen av større svulster.
  • De senere årene har bestråling av svulsten blitt vanligere.
  • Ved mindre svulster som ikke gir alvorlige symptomer, kan utviklingen avventes.

Kilde: Christian Geisler, Netdoktor.se

VG Nett er ikke ansvarlig for innhodl på eksterne sider.

ØKER RISIKOEN: Langvarig bruk av mobiltelefon øker faren for svulst på hørselsnerven, viser en ny britisk undersøkelse. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM
ØKER RISIKOEN: Langvarig bruk av mobiltelefon øker faren for svulst på hørselsnerven, viser en ny britisk undersøkelse. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM

AvHans Chr. Hansson Kristiansen og Helle Kastholm Hansen

Det viser en ny undersøkelse som publiseres i det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Cancer i dag.

I studien slår forskere fra Norge, Danmark, England, Sverige og Finland fast at langvarig mobilbruk gir økt risiko for den sjeldne hjernesykdommen akustikusneurinom.

Sykdommen er i utgangspunktet godartet, men ettersom svulsten ligger på et trangt og vanskelig sted, kan den gi både hørselstap, øresus og balanseforstyrrelser.

- Akustikusneurinom er en invalidiserende lidelse. Etter hvert som svulsten vokser, skades nerveforbindelsene fra det indre øret til hjernen. Det ødelegger hørselen og typisk også balanseevnen, forklarer forskningssjef Jørgen H. Olsen i Kræftens Bekæmpelse i København.

Sammenhengen mellom mobilbruk og svulstfremvekst underbygges av at lidelsen utvikler seg i det øret som pasienten holder telefonen inntil.

Mobilvaner

Forskerne har studert 678 pasienter med akustikusneurinom samt 3553 friske kontrollpersoner. Alle er blitt spurt detaljert om sine mobilvaner.

Fordi det imidlertid dreier seg om en intervjuundersøkelse, understreker forskerne at resultatet er beheftet med noe usikkerhet.

- Vi skal være ærlige og legge frem resultatene nå, slik at andre kan være med og tolke dem. Om vi hadde sittet på vår informasjon og ikke lagt den frem, kunne vi med god grunn bebreides senere, sier Olsen.

Han føyer til at forskergruppen er i ferd med å få tildelt syv millioner kroner fra det danske Forskningsrådet for å fortsette sine studier.

Ut over Norden og England skal de videre undersøkelsene også omfatte Tyskland, slik at pasientgrunnlaget kan bli opptil en halv million mennesker.

Skeptisk

Professor og overlege Per Møller ved øre-nese-hals-avdelingen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen er skeptisk til den rykende ferske studien.

- Økningen i antall tilfeller av akustikusneurinom skyldes i all hovedsak at vi i dag har bedre diagnostiske verktøy, sier han.

Overlegen mener det er spekulativt å hevde at mobiltelefoner kan gi svulst på hørselsnerven.

- I Norge har vi aldri vært på sporet av en slik utvikling, og vi sitter på et stor tallmateriale, sier han.

Her til lands oppdages det hvert år mellom 70 og 80 nye tilfeller av den sjeldne hjernesykdommen. De aller fleste henvises til Haukeland for behandling og videre oppfølging.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse