Hovedinnhold

Omsorg med stoppeklokke

SKYNDER SEG: Hjemmehjelper Per-Audun Moen har ikke tid til å sitte ned og prate med Ap-høvdingen Haakon Lie når han kommer innom. Gulvene skal støvsuges og vaskes på 25 minutter. Foto: Espen S. Hoen.
SKYNDER SEG: Hjemmehjelper Per-Audun Moen har ikke tid til å sitte ned og prate med Ap-høvdingen Haakon Lie når han kommer innom. Gulvene skal støvsuges og vaskes på 25 minutter. Foto: Espen S. Hoen.
Her sitter Haakon Lie (99) i godstolen, mens hjemmehjelperen strever for å vaske ferdig innen de 25 tilmålte minuttene.

Denne saken handler om:

Tips oss

<center>TUSENTIPSET VG</center>

Hjemmehjelper Per-Audun Moen må holdetidsskjemaet. Derfor er det umulig for ham å rekke en kaffekopp eller en prat med den gamle Ap-høvdingen.

- Det er for jævlig, vet du. Dette er omsorg på akkord, fnyser Haakon Lie bak Dagsavisen.

- Du kan jevnføre med det Stalin kalte kvotering. Du måtte hver dag nå din kvote, og aller helst overskride den.

Den nesten 100 år gamle Haakon Lie bor fortsatt i sitt eget hjem. Han er smilende og solbrun, men alderen krever sitt. Han har rullestol og rullator innenfor rekkevidde.

En gang i uken kommer hjemmehjelperen.

I vedtaket fra Nordstrand bydel i Oslo har han fått tildelt hjemmehjelp i nøye tilmålte minutter.

Utallige

- Jeg har mange ganger sittet her når hjemmehjelpen kommer. Jeg har sagt: Sett deg ned litte granne da, og ta deg en kopp kaffe! Litt bløtkake? Nei, jeg har ikke tid, sier hun. Hun må
videre. Jeg tror det har hendt meg e'n gang, jeg, og da hadde den som slo seg ned, meg som sistemann. Så den kaffen, den tok hun på sin egen fritid, sier Lie, og blir stille.

Hjemmehjelper Per-Audun Moen nikker bekreftende til det Lie sier om en kvinnelig kollega. Lie har ikke tall på hvor mange hjemmehjelpere han har hatt.

- På de ti årene jeg har jobbet har det blitt færre hjemmehjelpere. Og så har tilbudet blitt dårligere. Du er en av de heldige, som har fått hjelp hver uke, sier Moen.

Før Moen forlater pensjonisten, må Haakon Lie kvittere på skjemaet for utførte tjenester og anvendt tid.

- Det som helt mangler i dette skjemaet, er omsorg for den du besøker, tordner Lie.

BEHOV: Erna Solberg mener at det er et umettelig behov for eldreomsorg, og at det offentlige ikke klarer å løse alt alene. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN Foto:
BEHOV: Erna Solberg mener at det er et umettelig behov for eldreomsorg, og at det offentlige ikke klarer å løse alt alene. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN Foto:
Kommunalminister Erna Solberg (H) mener slektninger, venner, naboer og frivillige organisasjoner har ansvaret for sosial omgang med eldre - ikke hjemmehjelperne.

- Hjemmehjelpstjenestene er ikke ment å fylle de sosiale behovene til de eldre. Selvfølgelig skal en hjemmehjelp være hyggelig, og spørre hvordan det går, men hjemmehjelpens oppgave er å utføre praktiske oppgaver, sier Solberg til VG.

Hun mener at det er et umettelig behov for eldreomsorg, og at det offentlige ikke klarer å løse alle oppgavene alene.

Solberg viser til brukerundersøkelsen gjennomført i bydel Nordstrand i Oslo, som viser at brukerne er mer fornøyd etter at ordningen med fritt brukervalg ble innført.

- Tidsskjemaene og tidspresset i eldreomsorgen har ingenting med fritt brukervalg å gjøre. På en eller annen måte må man kunne måle hva slags behov brukerne av tjenestene har. Men jeg har ikke noe
prinsipp om at en må bruke måleskjema. En kan gjerne
sette av en tilmålt tid, og la den eldre selv
avgjøre om tiden skal gå til vasking eller noe
annet, sier Solberg.

Seksjonsleder

Seksjonsleder i hjemmetjenesten på Nordstrand, Karin Gabrielsen, mener det har blitt bedre etter at de innførte tidsmålingen.

- Tidligere har det blitt diskusjoner om hvorfor en pleier bruker en time hos en bruker, mens en annen bruker halvannen time. Det blir «snille» og «slemme» pleiere, men det er det blitt slutt på nå. Nå bruker vi omtrent samme tid, alle har blitt «snille», sier Gabrielsen til VG.

TIPS VG OM LIGNENDE SAKER:
Er du, eller kjenner du noen, som er misfornøyd med hvordan hjemmetjenesten organiseres? Kontakt VGs reporter på e-post.

Les hele saken i VGs papirutgave.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks