Hovedinnhold

- Frp er stuerent

Sponheim åpner for Siv i fremtiden - og Erna Solberg som statsminister

STJØRDAL (VG) I dette intervjuet foretar Venstre-leder Lars Sponheim en historisk tilnærming til Carl I. Hagen. - Frp er et stuerent parti, fastslår Sponheim.
LIBERALER: Venstre-leder Lars Sponheim mener todelingen i norsk politikk vil forsterkes under høstens valgkamp, og ønsker seg et tettere samarbeid med Frp. Foto: Fredrik Solstad
LIBERALER: Venstre-leder Lars Sponheim mener todelingen i norsk politikk vil forsterkes under høstens valgkamp, og ønsker seg et tettere samarbeid med Frp. Foto: Fredrik Solstad
Faktisk utelukker ikke Sponheim regjeringssamarbeid med Frp en gang i fremtiden - selv om det er helt uaktuelt i den kommende stortingsperioden.

Statsråden varsler imidlertid at det allerede til høsten kommer et langt tettere og mer formelt samarbeid med Frp - hvis Regjeringen fortsetter.

I tillegg åpner Sponheim for første gang for at Venstre kan akseptere Erna Solberg som ny statsminister - dersom Kjell Magne Bondevik trekker seg tilbake en gang i løpet av neste periode.

Press fra grasrota

- Jeg varsler med dette at det ligger en dynamikk i det som nå skjer. Samarbeidsmønstre er ikke noe man vedtar, det er noe som vokser frem. Todelingen av norsk politikk blir sterkere i denne valgkampen. I kraft av en slik dynamikk blir det et tettere samarbeid med Frp. Det vil oftere bli løsninger med Frp i Stortinget, sier Sponheim til VG.

- Dette må man også være litt forberedt på. Mitt eget parti må også innstille seg på at vi er på vei inn i en tid da vi blir mer blokkavhengige. Det er etter mitt syn heller ikke noe problem så lenge vi kan samarbeide om det vi er enige om. Ingen voksne mennesker går jo lenger enn det de vil. Det i seg selv gir Frp muligheter til å påvirke sluttresultatet, sier han.

Regjeringen, og særlig Høyre, opplever nå et voldsomt press fra grasrota for å åpne opp for et mer forpliktende samarbeid med Frp. Ingenting bekymrer regjeringen mer enn at dette opprøret skal bli uhåndterlig i valgkampen.

Strategene i regjeringspartiene frykter at beskyldningene om maktarroganse i forhold til Frp skal føre til rød-grønn valgseier.

- Positivt i Frp

Landbruksminister Sponheim, som i går talte til årsmøtet i Norges Bondelag i Stjørdal, mener Frp har utviklet seg i riktig retning politisk over flere år. Særlig i synet på kommuneøkonomi og offentlig velferd synes Sponheim at Frp har kommet sentrumspartiene i møte.

- Men med Frp vet man ikke hvor lenge det varer. Masse av det som skjer i Frp er positivt politisk. Det er mye usikkerhet knyttet til hvor mye av dette som sitter fast når det blir upopulært. Carl I. Hagen skifter standpunkt hele tiden, sier han.

Sponheim tror det faktum at Siv Jensen seiler opp i Frp, også kan få betydning.

- Det personlige spiller også en rolle. Det er et spenningsforhold som er knyttet til Carl I. Hagen, som også bidrar til å skape dynamikk når partiet skifter leder neste år.

- Tror du det kan bli lettere å få til et tettere samarbeid med den neste generasjonen Frp-ledere under ledelse av Siv Jensen?

- Ja, det tror jeg. Politikk og samarbeidsmønstre handler om saker, men også om personer, om å være trygge på hverandre. Et lederskifte skaper dynamikk.

- Er Regjeringen og regjeringspartiene arrogante i forhold til Frp, slik svært mange mener, også folk som ikke stemmer Frp?

- Jeg mener det er politisk begrunnet at vi ikke kan sitte i regjering sammen.

- Kan regjeringspartiene og Frp noen gang komme i samme regjering?

- Den dagen man kan snakke om at regjeringspartiene og Frp utgjør et «vi», men det må vokse frem over lang tid.

- Men du avviser ikke muligheten for at det kan skje?

- Nei. Jeg synes det er helt urimelig om jeg skulle si: Nei, de menneskene der vil jeg ikke ha noe å gjøre med i fremtiden. Sånn kan ikke jeg som en liberaler være. En må alltid være åpen for å se om man kan gjøre mer sammen i fremtiden. Det er viktig for meg å få frem de virkelig politiske forskjellene. Det er ikke aktuelt med noe formalisert samarbeid før det er politisk naturlig. Jeg ser ikke den situasjonen i dag, men det blir som å si om EU-saken: Nei, jeg gjorde meg opp min oppfatning i 1972, jeg vil ikke forholde meg til at virkeligheten har endret seg. For en liberaler går det ikke an å tenke sånn.

- Ikke apartheid

- Mange opplever at Frp stigmatiseres. Tar du et oppgjør med det?

- Ja, jeg tar et oppgjør med det. Mange opplever det slik. For min del er det helt feil. Jeg er villig til å samarbeide mye mer med Frp, men det må vokse frem naturlig. Det er ikke sånn at det råder en apartheidpolitikk i forhold til Frp, de er ikke en pariakaste. Frp er stuerene. Det er stabilitet i standpunkter og politisk enighet over tid som skaper grunnlag for et nært samarbeid, sier Sponheim.

- Det er vel ingen som tror at Bondevik kommer til å sitte som regjeringssjef hele neste periode? I tilfellet har han vært statsminister lenger enn Gro?

- Hvis Kjell Magne har krefter og guts til å holde dette trøkket gående i fire og et halvt år, så imponerer han meg. Jeg legger til grunn at han har sagt seg villig til å være statsminister fortsatt, og utover det gidder jeg ikke bry hodet mitt med gjetninger.

- Men betyr det at Venstre går ut av Regjeringen hvis Bondevik av en eller annen grunn skulle gå av, slik du er blitt tolket tidligere? Kan Venstre akseptere Erna Solberg som statsminister?

- Det nytter ikke å sitte i en trepartiregjering og operere med en sperre i hodet som sier at det er umulig at ett av de andre partiene overtar ledelsen. Men det er ikke mulig ikke å ha en balansert politisk løsning. Ingen er utelukket, heller ikke Erna Solberg. Ellers har vi ikke et solidarisk samarbeidsfelleskap.

Men dette er ikke aktuelt så lenge vi har en gnistrende god statsminister som fortsetter, sier Sponheim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks