Hovedinnhold

Vi piratkopierer for over en milliard

(VG Nett) Piratkopiering av programvare koster produsentene over en milliard kroner i året, bare i Norge.

Denne saken handler om:

IKKE LOVLIG: I asiatiske land har piratkopieringen tatt helt av og står for over 90av installerte programmer. Her selger en asiatisk gateselger ulovlig kopierte CD og DVDer med programvare, film og musikk. Foto: Reuters
IKKE LOVLIG: I asiatiske land har piratkopieringen tatt helt av og står for over 90av installerte programmer. Her selger en asiatisk gateselger ulovlig kopierte CD og DVDer med programvare, film og musikk. Foto: Reuters
Mer enn en tredjedel av all programvare installert på datamaskiner i 2004 var piratkopiert, noe som fører til rekordhøye tap for programvarefirmaene.

Men allikevel synker andelen piratkopierte programmer med en prosent i forhold til 2003. Nå er «bare» 31prosent av installerte dataprogrammer i Norge piratkopiert.

Piratkopierte programmer øker tapene for datafirmaene også i Norge, viser undersøkelsen utført av Business Software Alliance. BSA representerer flere internasjonale firmaer som Microsoft i kampen mot piratkopiering av programvare på verdensbasis.

I Norge piratkopieres det dataprogrammer for over en milliard kroner hvert år, vier undersøkelsen. Men i likhet med trenden synker andelen piratkopierte programmer på norske arbeidsplasser med en prosent til 31prosent.

Årsaken til det økende tapet av inntekter er den stadig økende bruken av datamaskiner verden over. I mer enn halvparten av de undersøkte landene utgjør piratkopierte programmer mer enn 60 prosent av all installert programvare.

Aller verst blant synderne var Vietnam hvor hele 91prosent av all programvare installert på landets datamaskiner var piratkopiert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi