Hovedinnhold

Kjendisopprop for nynorsk i VG

Noregs Mållag har fått med seg en rekke kjendiser for å få VG og Dagbladet til å skrive mer nynorsk.

Denne saken handler om:

Forfattere som Dag Solstad, Per Petterson, Karsten Alnæs og Gunnar Staalesen har skrevet under Noregs Mållags kampanje «Slepp nynorsken til». Kravet er å oppheve det de kaller forbudet mot nynorsk i VG og Dagbladet. Også politikerne Åslaug Haga, Lars Sponheim, Dagfinn Høybråten og Hallgrim Berg har gitt sin støtte til kampanjen.

- I dag er nynorsken til stede bare på små, avgrensede områder som i skolen, i enkelte lokalaviser og i noe litteratur. I massekulturen og i massemediene, som er ment for hele landet, brukes det bare bokmål. Likevel er VG den avisen i landet som har flest nynorske lesere, sier Noregs Mållags nyvalgte leder, Steinulf Tungesvik.

Han mener holdningen til nynorsk i de riksdekkende tabloidavisene er gammeldags.

- Ikke forbud

- Hvor stor andel av det redaksjonelle stoffet ønsker dere skal være på nynorsk?

- Vi krever at forbudet mot nynorsk blir opphevet. Å kreve at for eksempel 50 prosent av artiklene skal skrives på nynorsk, er heller ikke rettferdig, sier Tungesvik.

VGs sjefredaktør, Bernt Olufsen, presiserer at avisen ikke har et absolutt forbud mot nynorsk i spaltene.

- Både debattinnlegg og enkelte kommentarer er på nynorsk, men vårt nyhetsspråk har alltid vært moderat bokmål, og slik vil det også forbli.

- Hvorfor?

- Fordi vi trenger å ha én språklig identitet, ikke to. Vi ville vært en langt dårligere avis hvis vi lot tilfeldighetene bestemme om vi skrev på nynorsk eller bokmål. Eller riksmål, som andre mener vi bør bruke, sier Olufsen. Per Petterson,

forfatter: - Jeg støtter denne saken fordi vi har to mål i dette landet, og riksavisene leses i store nynorskområder. Jeg synes det er helt naturlig at avisene derfor også tar i bruk nynorsk, og at begge skriftspråk har sin naturlige plass i «vitale» organ som VG og Dagbladet.

Dagfinn Høybråten, arbeids- og sosialminister og partileder i KrF:

- Jeg har sympati for kravet til Noregs Mållag fordi jeg mener de landsdekkende mediene bør reflektere at en stor del av landets befolkning skriver og snakker nynorsk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys