Hovedinnhold

Den ene er politimann. Den andre imam. Hvem er hvem?

Abid Raja ber til Allah fem ganger om dagen, og bruker turban og posebukser både sommer og vinter. Han er spesialagent i politiet.

Denne saken handler om:

SKINNET BEDRAR: Imam Senaid Kobilica og spesialagent Abid Raja i London-politiet møttes i Oslo i går. Foto: Janne Møller-Hansen
SKINNET BEDRAR: Imam Senaid Kobilica og spesialagent Abid Raja i London-politiet møttes i Oslo i går. Foto: Janne Møller-Hansen
Senaid Kobilica er hverken siviløkonom eller advokat, men faktisk en designerglad imam for et av Norges største muslimske samfunn.

Mens det i Norge er uteksaminert drøyt 50 fremmedspråklige politibetjenter siden 1995, har utviklingen kommet svært langt i England.

Abid Raja er ikke i forkledning, og derfor ingen muslimsk versjon av James Bond, 007. Men sammen med hundrevis av andre muslimer har han jobbet 11 år i Metropolitan Police i London. Han har spesielt ansvar for kontakt med lukkede muslimske miljøer.

I går deltok han på et seminar i Oslo i regi av den britiske ambassaden, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Politihøgskolen og Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

- Misforstått

Abid Raja er bekymret for små ideologiske grupperinger som dukker opp i vestlige byer, og som har et forvrengt og misforstått syn på islamsk lære.

Han mener politiet må tenke nytt for å bygge broer og tillit.

- Målet må være å bygge en effektiv kanal for informasjon og kommunikasjon, sier Raja.

- Bruker du uniform?

- Nei, jeg går alltid sånn. Noen politikolleger er bekymret for lojaliteten til muslimer, spesielt når de ser menn med skjegg som ber fem ganger om dagen. Men de har begrenset informasjon om religionen islam, sier Raja.

Han jobber åpent i det muslimske miljøet i London, og mener han nå har god tillit.

- Jeg er nok den eneste i Special Branch som deler ut visittkort. Mange i det muslimske miljøet trodde i begynnelsen at jeg var en spion, mens kollegene trodde jeg kunne være spion for ekstremistene, sier Raja.

Imam Senaid Kobilica i Det islamske fellesskap av Bosnia-Hercegovina mener norske politikere og politi må møtes oftere for dialog.

- Vi må utdanne og informere folk om tendenser i det muslimske miljøet, slik at vi kan analysere situasjonen for å gjøre den bedre. Jeg distanserer meg fra å kaste skitt gjennom avisene, det er bedre å møtes ansikt til ansikt for dialog. Og det savner jeg, sier Kobilica.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks