Hovedinnhold

Ali vender hjem

Av frykt for å bli Europas nye jøder velger stadig flere veletablerte muslimer å investere i hjemlandet de forlot.

Akkurat som nordmenn bosetter seg i Brasil, Thailand og Spania, velger rike immigranter å satse på landet de en gang forlot av nettopp økonomiske årsaker. Norges største innvandrergruppe, 25000 pakistanere, er et slikt eksempel.

Arbeidsjern som kom til Norge som gjestearbeidere på 70-tallet, nærmer seg pensjonsalderen. Da frister det å flytte tilbake, spesielt når de føler at fremmedfrykten er på fremmarsj i Norge, og deres egen økonomi er blitt god nok.

Investerte

For bare noen få år siden var disse utflyttingene mislykkede, og de fleste kom raskt tilbake. Men et modernisert Pakistan gjør at det er blitt lettere å leve et komfortabelt liv med norske kroner, som er verd ni ganger så mye som rupier.

Fra 1970 til 1990 investerte førstegenerasjon sitt overskudd i hjemlandet. Det ble bygd råflotte hus som overgikk selv de beste norske villaer. Men husene ble stående tomme fordi ingen reiste hjem. Annengenerasjon, som er født og oppvokst i Norge, fokuserte på et bedre liv i Norge. Ved å selge unna noen investeringer i Pakistan kunne de bytte ut foreldrenes Toyota med BMW og leiligheten på Grønland med stort hus utenfor Oslo.

Nå er det igjen søkelys på hjemlandet, og det satses stort innen eiendom og forretninger, ifølge lokale myndigheter i distriktet Gujrat, der majoriteten av norsk-pakistanerne utvandret fra på 70-tallet.

En av forklaringene er at mange har opparbeidet en god økonomi i Norge takket være storfamiliehusholdning og felles pengekasse. Mens det i 20 år bare var faren i det pakistanske hjemmet som hadde inntekt, bidrar nå kanskje fire sønner og et par svigerdøtre. Ifølge SSB bor 60 prosent av pakistanerne i husholdninger med fem personer eller mer, mot 18 prosent i resten av befolkningen. Med slike fellesinntekter blir det lettere å investere i Pakistan.

Engstelse

Dette kombinert med en engstelse for at det er et tidsspørsmål før fremmedfrykten tar overhånd i Europa, får mange til å vende blikket sørover. Jo verre forholdene blir for innvandrere i Norge, jo mer fristende er det for de mest ressurssterke å flytte vekk.

Men det er sider ved Pakistan som kan virke sjokkerende for foreldregenerasjonen som har bodd hele sitt voksne liv i Norge. Det kan dog virke spennende for den liberale og oppvoksende generasjonen av unge mørkhudede nordmenn.

Jeg har akkurat kommet tilbake fra en reise i Pakistan, og må si at jeg ble overrasket over den ukontrollerte og raske vestliggjøringen. Spesielt når det gjelder sex og alkohol, både for menn og kvinner. I det man skulle tro er et av verdens største muslimske land, er det like lett å kjøpe alkohol som chicken curry. Mye er takket være hoteller som ber en skrive under på en erklæring om at man ikke er muslim, og vips! er baren åpnet.

Kristne har lov til å nyte alkohol på grunn av en minoritetskvote i Pakistan, og de videreselger villig kvotene sine til tørste muslimer.

Kinoene er et kapittel for seg selv. Mens det utenfor reklameres med «Kvinnekrigeren» og tre damer i bikini, er filmen på lerretet «Braveheart» med Mel Gibson. En halvtime ut i filmen forvandles plutselig alt til hardporno. Og hva piker som går kledd i burka på dagtid, gjør om natten i fjerne landsbyer, hadde også kunnet bli et par VG-oppslag.

Nye Pakistan

Dette er det forvirrede og nye Pakistan som utenrikskomiteen på Stortinget neppe oppdaget da de besøkte landet i forrige måned.

Mens de vel hjemme atter en gang vil fokusere på tvangsekteskap og omskjæring, sitter unge norsk-pakistanske kvinner og menn og ler av stagnerte norske lovgivere. Kanskje det er på tide å innse at manglende jomfruhinne ikke lenger gir det store sjokket i pakistanske hjem!

Men det er ikke hysj-sex og kvotealkohol som lokker foreldregenerasjonen tilbake til moderlandet. De som ble invitert til Norge for å jobbe i industrien, er lei av å bli oppfattet som en byrde og trussel etter å ha viet hele livet til Oslo Taxi og Oslo Sporveier.

Derfor åpner de døren for alternativ B. I motsetning til flyktninger og asylsøkere kan tross alt innvandrerne reise tilbake dit de kom fra!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger