Hovedinnhold

- Ut med eksamen

Kan snart bli realitet

PORSGRUNN (VG) Regjeringspartiet Venstre ønsker å fjerne eksamen til fordel for fortløpende vurdering av elevenes skolearbeid.

Denne saken handler om:

Droppe eksamen

MAPPEN MIN: Kristin Therese Hansen på Porsgrunn videregående skole er stolt av arbeidene hun kan presentere i mappen sin. Foto: Roger Neumann
MAPPEN MIN: Kristin Therese Hansen på Porsgrunn videregående skole er stolt av arbeidene hun kan presentere i mappen sin. Foto: Roger Neumann

Det betyr at fremtidige elever i videregående og på ungdomsskolen kan slippe det mange opplever som skoleløpets største skrekk og mareritt: eksamen og lammende eksamensnerver.

For både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiets skolepolitikere på Stortinget går inn for at mappevurdering skal prøves ut.

Både SV og Venstre ønsker å fjerne eksamen helt.

Læring som prosess

På Porsgrunn videregående er både elever og flere lærere overmodne for å la elevmappene avløse eksamen.

Mappevurdering har allerede vært i bruk i flere år, i tillegg til eksamen. Leder i elevrådet Inan Begic (18) går selv i VK-2 på allmenn. Han mener eksamen er et for spinkelt grunnlag til å vurdere en elev.

- Jeg føler det blir et stort problem at vi faktisk skal levere det vi har lært gjennom et helt år, på en fem timers eksamensprøve, sier Inan til VG i den store elevkantinen i Porsgrunn.

Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen (22) er stolt over at ungdomspartiet har fått med seg hele det gamle skolepartiet på å fornye synet på hvordan elevprestasjoner skal måles.

- Mappevurdering fordrer enda tettere kontakt mellom lærer og elev enn en vurdering hovedsakelig basert på eksamen. Eksamen er et sjansespill, mener Michelsen.

Han ser for seg mer fokusering på elevens læringsprosess og utvikling i arbeidet med oppgaver som skal fylle opp mappen - fremfor en eksamensbasert undervisning. Da dreier mye seg om å komme seg gjennom pensum for læreren, mens mange elever ikke klarer å henge med. For dem blir eksamen ofte en vond og sjokkartet opplevelse.

- Vurderer hverandre

I stortingsmeldingen Kultur for læring åpnet departementet for å prøve ut mappevurdering. Nå ønsker altså Venstre og tre andre partier å sette mappevurdering ut i praksis.

Porsgrunn-elev Kristin Therese Hansen (16) åpner gjerne mappen sin for VG.

I elevmappen, som blant annet brukes i norsk og kunst- og håndverk, finnes et variert utvalg av arbeidene hennes.

- Jeg legger som regel mer sjel og ekstra innsats i arbeidet mitt når jeg vet det skal i elevmappen. Vi, elevene, vurderer også mappene til hverandre. Da skryter vi helst, slik at den andre ikke mister motet, sier Kristin Therese.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks