Hovedinnhold

Refser rådgiverne

- Burde rådet kronprinsparet til å bli hjemme

Kronprinsparet beklager avgjørelsen om å dra på ferie til Brasil midt i flodbølgekatastrofen. Nå får parets rådgivere kraftig kritikk:

Denne saken handler om:

BEVEGET: Kronprinsparet tilbrakte flere timer i besøk hos flomrammede på Ullevaal sykehus i går. De var begge sterkt preget av historiene de hadde fått fortalt. Foto: SCANPIX
BEVEGET: Kronprinsparet tilbrakte flere timer i besøk hos flomrammede på Ullevaal sykehus i går. De var begge sterkt preget av historiene de hadde fått fortalt. Foto: SCANPIX

- Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sier professor ved Institutt for sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

- Jeg har full forståelse for at en småbarnsfamilie som skal reise halve jorden rundt, ikke følger så nøye med. Men det jeg savner, er profesjonelle rådgivere, sier Aarebrot.

Statsviter og tidligere soussjef ved Slottet Carl-Erik Grimstad går langt i å legge ansvaret for reisen på UD.

- UD visste at kronprinsparet skulle reise til Brasil, og det ville forbause meg om ikke Slottet var i kontakt med UD før kronprinsparet dro, sier Grimstad.

- Hvis UD hadde sagt «Ikke reis!», så hadde nok kronprinsparet blitt hjemme, påpeker han.

I går beklaget kronprinsparet avgjørelsen, etter at de hadde vært på et langt besøk hos flodbølgeofrene som fortsatt ligger på Ullevål sykehus.

Avisforsider

Det skjedde 12 dager etter at kronprinsfamilien dro på ferie til Brasil, om ettermiddagen 4. juledag.

Da hadde katastrofen preget avisforsiden i to dager, og TV og radio meldte om tusenvis av døde, deriblant 13 nordmenn.

Slottet vil ikke opplyse hvem kronprinsparet fikk råd av før de dro. Men utenfor sykehuset i går sa Kronprinsen at de hadde diskutert saken tredje juledag.

- Det var egentlig 3. juledag vi tok opp dette, og da hadde de ikke oversikten, og de visste ikke at den kom til å bli så omfattende.

Hvem «de» er, vil ikke Slottet opplyse:

- Vi finner det ikke naturlig å kommentere hvem vi rådfører oss med. Det var kronprinsparets egen avgjørelse å reise, sier fungerende informasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen.

- Hadde vi visst

I går sa imidlertid Kronprinsen at han og familien ikke ville reist til Brasil om de hadde skjønt hvor stort omfanget av katastrofen ville bli.

- Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi nok ikke reist, sa kronprins Haakon etter at han og Kronprinsessen hadde besøkt skadede på Ullevål universitetssykehus.

Beslutningen om å reise forklarte Kronprinsen med den informasjonen de hadde.

- Vi vurderte det den gangen, da vi reiste 4. juledag, at vi ikke hadde oversikt over situasjonen

Om vurderingen av når de skulle komme tilbake, sa Kronprinsen;

- Vi sto i kontakt med Slottet og rådgiverne våre fra Brasil, og bestemte oss på nyåret for at vi skulle forsøke å komme hjem.

- En føler jo et behov for å ville hjelpe, og derfor må jeg si at det har vært veldig vanskelig for oss å ha vært i utlandet i denne situasjonen. Å være så langt borte når en føler en skulle vært en annen plass, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsfamilien kom tilbake til Norge fredag, to dager tidligere enn planlagt.

Tidlige i forrige uke fikk VG fikk opplyst av Kronprinsens fetter Haakon Lorentzen at kronprinsparet hadde prøvd å komme tilbake med et tidligere fly, men ikke fått billetter.

Fungerende informasjonssjef ved Slottet Sven Gj. Gjeruldsen ga i går en annen forklaring.

- Kronprinsparet valgte å avbryte ferien ut fra de aktuelle datoene for de nasjonale minnemarkeringene. Derfor ble konklusjonen at kronprinsparet reiste hjem torsdag, sier han.

Dårlig jobb

UD ville i går ikke opplyse til VG om de hadde gitt råd til Slottet eller kronprinsparet før de reiste.

Uansett hvem kronprinsparet har rådført seg med, mener professor Aarebrot at rådgiverne har gjort en dårlig jobb:

- Det er deres forbannede plikt at all viktig informasjon tilflyter kronprinsfamilien, og denne gangen må det ha vært noe fundamentalt galt med informasjonen som ble gitt.

Det synet deler kommunikasjonsrådgiver Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon AS. - Rådgiverne har helt klart gjort en grov feilvurdering, sier han til VG.

- Det var en feilvurdering å reise på ferie fjerde juledag. Det var feil ikke å reise tilbake tidligere. Dessuten var det feil at de ikke beklaget at de reiste, før en journalist stilte spørsmål om det, sier Apeland.

Når det etter hvert ble klart at flere hundre nordmenn var rammet av katastrofen, mener kommunikasjonsrådgiveren at Kronprinsen burde satt seg på første fly hjem fra Brasil.

Grete Faremo, leder i Norsk Folkehjelp, er ikke like kritisk til kronprinsparets ferie.

- Jeg har sett nyhetene og noterert meg at det de har opplevd etter at de kom hjem, har beveget dem, sier Faremo. Hun vil ikke komme med kritikk, og vil heller komme med ros for at kronprinsparet har forklart hvorfor de tok de valgene de gjorde.

- Det var veldig ærlig gjort. Det er ingen tvil om at kongehuset betyr mye for folk, og generelt sett er det viktig at de er med oss når noe skjer, sier hun.

I går fortalte Kronprinsen at det hadde vært vanskelig å være på ferie i Brasil når det gikk opp for dem hvor stor katastrofen var.

- Vi føler for å gjøre det vi kan for dem som er berørt, og derfor var det vondt å være i utlandet. Vi følte at det var i Norge vi burde være, sa Kronprinsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks