Hovedinnhold

Sliten av presset

Egeland frykter flodbølgen vil tappe Afrika for nødhjelp

NEW YORK (VG) Jan Egeland er sliten, og hardt presset: Ikke bare millioner av mennesker i nød, men også Kofi Annan og FN er avhengige av at han lykkes.

Denne saken handler om:

BEKYMRET: Jan Egeland. Foto: Thomas Nilsson
BEKYMRET: Jan Egeland. Foto: Thomas Nilsson

Kreftene til mannen som leder historiens største hjelpeaksjon i disse dager, kan også ta slutt.

Feil avgjørelser fra Egeland kan bety langt mer død og nød til ofrene for flodbølgen i Asia og Afrika. Det kan også gi den fra før tynnslitte tilliten til FN-systemet og Kofi Annan en ødeleggende knekk.

- Egentlig har jeg opplevd for mange katastrofer i for mange år. Jeg begynner å føle meg sliten. Presset er enormt, innrømmer FNs «kriseminister» overfor VG.

Vi sitter på Egelands kontor i 36. etasje i FN-bygget i New York. Nordmannen er nettopp ferdig med dagens pressekonferanse sammen med generalsekretær Annan, 34 etasjer lenger ned.

Alle vil høre hva Jan Egeland har å si, alle vil snakke med FNs visegeneralsekretær i disse dager. Egeland er verdenssamfunnets ansikt midt i den forferdelige tsunamikatastrofen.

- Det er viktig at vi alle lykkes nå, sier han.

Det som bekymrer Egeland mest, er om FN og verden klarer å få inn hjelp raskt nok til områdene på Sumatra som trenger den mest.

Og at logistikken blir god nok slik at de som er i akutt nød, står først i køen når flyene lander.

- Vi snakker om avsidesliggende områder i regnskogen. De hadde knapt veier. Nå har de ingenting lenger. Vi snakker om to millioner mennesker.

Og vi har ikke engang klart å få kontakt med landsbyene. Vi vet ikke hva som venter oss, sier han.

- Kaos uten FN

Egeland sier FN og verdenssamfunnet må belage seg på å mate, kle og sørge for minst 1,8 millioner mennesker i minst et halvt år fremover. Rundt 12 milliarder kroner har verden gitt så langt.

Det er ikke nok.

- Det jeg ønsker er at hele verden skal forstå at uten FN blir det kaos, sier Stavanger-mannen.

Mens mediene og verdenssamfunnet stort sett ikke klarer å holde fokus på mer enn én katastrofe av gangen, har Jan Egeland millioner av andre lidende å tenke på. Nøden er fortsatt stor i kriserammede områder som Dafur, Uganda og Kongo, for å nevne noen.

Men flodbølgen i Asia har skylt over den kollektive hukommelsen. Det samme skjedde i Bam da 27000 mennesker mistet livet etter jordskjelvet i julen i fjor. En hel verden lovet å hjelpe til, men mange av pengene kom aldri, minner Egeland om.

Og fortsatt bor mange i teltleirer i Bam.

- Vi har 20 pågående kriser i verden. Jeg er desperat etter å få oppmerksomhet rundt disse også.

- Må våkne

Og her er min kritikk av de rike landene i verden: Vi må våkne opp! Vi må gjøre like mye for disse katastrofene som vi gjør etter tsunamikatastrofen.

Den tidligere statssekretæren i UD legger ikke skjul på at flodbølgekatastrofen kan tappe andre nødlidende regioner, blant annet i Afrika, for velvillighet, hjelpesendinger og penger.

- Ja, jeg er redd for at penger som egentlig var bevilget til Afrika, nå blir sendt til tsunamikatastrofen i stedet, sier Jan Egeland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks