Hovedinnhold

Tortur av terrormistenkte

(VG Nett) USA bruker metoder som grenser til tortur i avhørene av terrormistenkte fanger på amerikanske militærbaser i Asia.

Denne saken handler om:

Noen mistenkte terrorister blir banket opp, plassert i smertefulle stillinger og hindret i å sove. Andre blir overlatt til etterretningstjenesten i land som er kjent for å bruke tortur. Dette kommer frem i et intervju Washington Post har gjort med anonyme amerikanske tjenestemenn.

Brudd på menneskerettigheter

Alle de intervjuede tjenestemennene som arbeider med nasjonal sikkerhet, forsvarer bruken av vold mot terrormistenkte fanger som "rettferdig og nødvendig." Dette til tross for at den amerikanske regjeringen, som andre vestlige land, offentlig fordømmer bruk av tortur.

- Hvis du aldri bryter menneskerettigheter, så gjør du trolig ikke jobben din, mener en amerikaner som tidligere har hatt overoppsyn med internering og frakt av mistenkte terrorister.

En av basene hvor det skal forekomme brudd på menneskerettigheter er flybasen Bagram i Afghanistan. Tidligere denne måneden opplyste det amerikanske forsvaret at behandlingen av to fanger som har mistet livet her skal etterforskes. Den ene av dem døde på grunn av hjertestans.

En rekke ganger har terrormistenkte fanger blitt overlatt til land som Jordan og Marokko, som det amerikanske utenriksdepartementet tidligere har kritisert for hardhendt behandling av fanger.

Nesten 3.000 personer som er mistenkt for å være medlem av al-Qaida eller andre terrororganisasjoner er blitt tatt til fange av USA etter 11. september 2001. Som en hovedregel blir navnene deres ikke offentliggjort, og de blir nektet adgang til advokathjelp og tilsyn fra organisasjoner som Røde Kors.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks