Vis frem bunaden din!

Hurra for 17. mai! Har du på deg bunad på nasjonaldagen viser vi den gjerne frem til leserne våre - for å vise mangfoldet fra feiringen landet over. Gratulerer med dagen!

Det finnes 2,5 millioner bunader i norske hjem. Her er de ti mest populære:
https://www.vg.no/spesial/2017/bunader/

Opprettet 14. mai 2018

43 innlegg

Filtrér:
Fylke og kommune:
20. mai 2018

Min bunad

Dette er folkedrakt fra Sunnmøre. Blir også kalla alternativbunaden fordi ein kan få den med grønt eller raudt liv, med eller uten lange ermer. Mørkeblå stakk, mørkt forkle med striper eller lyst beige med brunt trykt rosemønster. Den er fra 1800-tallet men deler av den kan sporast tilbake til 1600 tallet. Eg fekk den i 1990 med mi mor som monterte Sunnmørsbunader. Denne folkedrakta/bunaden er sydd for hand lik originalen. Den er og få kjøpt hos Norsk Flid.
17. mai 2018

Jærbunaden Veslemøy

Min datter her i Jærbunaden Veslemøy i blå utgave. Bunaden er brodert av hennes mormor og tante Broderiene er blomster fra jæren i Rogaland. Sølvet har elementer fra kornaks, kløver og fuglen Vipa. Bunaden fikk hun til konfirmasjonen.
Bunadens historie:
KVINNEBUNAD FRA JÆREN – VESLEMØY
«Frå bygdene og byane, frå Byfjorden og Tungeneset i nord, kystlinja til Ogna i sør og opp i fjellheimen på Høg-Jæren, alle som innanfor og utanfor bur, med von om at kjærleiken til den gode jorda, den høge himmelen, heimen og slektskapen blir æra og dyrka i all tid.»- Rakel Lapin (Festkledd i Rogaland, Stavanger Aftenblad s. 24)
Bunaden er en fri komposisjon, og er skapt av Rakel Lapin i 1980. Hun laget den første til barnebarnet som skulle konfirmeres, og seinere ble den satt i produksjon. Den første ble laget i hvitt, men nå lages den også i blått og grønt. Det er seinere laget en mannsbunad fra Jæren også, som har fått navnet Aadne. De to bunaden bygger på samme elementer. (Norsk Bunadsleksikon, Bind 2, s 202)
Vis flere