Har du tatt eller vurderer å ta en matintoleransetest?

Har du tatt eller vurderer å ta en matintoleransetest? Del din opplevelse her!
Opprettet 1. July 2015

51 innlegg

Filtrér:
Fylke og kommune:
7. July 2015

Nytt liv

Jeg slet i hele ungdomstiden og tidlig voksen alder med eksem på hender og føtter, smerter i kroppen, vannansamlinger og en del andre diffuse greier.

Da min første sønn ble født for 19 år siden, fikk han store smerter pga samme type eksem som meg, men i hele ansiktet. Helsestasjonen sa det var hormonutslett og kolikk. Han slet med dette i 8 måneder.

Ikke før jeg tok en intoleransetest, som gav fullt utslag på alle bestanddeler i melk, tenkte jeg noe over det. Jeg kuttet ut melk og overraskende nok, forsvant eksemet på meg selv og de fleste andre symptomer ble borte.

Når det gjalt min sønn, forstod jeg ikke sammenhengen før to år senere.

Jeg fødte en datter som fikk samme type eksem og kolikk. Selv hadde jeg begynt å drikke bittelitt melk igjen, men bare små mengder i kaffen o.l.

Plutselig var det en som sa til meg at du må huske på at det du spiser, får ungen din i seg også... Og det var da jeg begynte et lite eksperiment.

Jeg kuttet alt av melk imens jeg ammet og datteren min ble helt fin både av kolikken og eksemet.

Så en dag tillot jeg meg å spise en melkesjokolade. Det var første gang ungen reagerte på flere uker. Hun skrek i to døgn. Slik testet jeg flere ganger om dette virkelig kunne stemme og hver gang skjedde det samme. Jeg fikk i meg melk og ungen skrek.

Da jeg fikk mitt tredje barn, hadde jeg fulgt rådene etter intoleransetestingen i mange år på forhånd. Det var dette som gjorde at jeg hadde bra nok helse til å bære fram et barn til. Jeg trosset legene som mente jeg ikke ville tåle det.

Han var helt frisk og har vært barnet med det sterkeste immunforsvaret av dem alle. Han har forøvrig samme utslag på intoleransetestingen som meg, bortsett fra at han også har reaksjoner på egg, noe som kan stemme veldig bra siden både hans far og farmor har egg-allergi.

Jeg er ikke i tvil om at dette var begynnelsen på min interesse for mat som medisin og hvor mye mat har å si for helsa di.

Varsle
6. July 2015

IBS og smertehelvette

Jeg har etter 11års kamp fått beskjed at jeg har IBS - irritabel tarm av en overlege. Får også beskjed om å teste ut lav FODMAP dietten, men får ikke noe videre hjelp av lege. Føler meg overlatt til meg selv, og at legen ikke "bryr" seg. Det tar på å skal prøve å utforske alt selv når man lever i et smertehelvette. Jeg tror ikke alle forstår hvor mye dette tar på av energi osv. Nå går jeg i behandling hos en akupunktør som mener hun kan hjelpe meg, men hun anbefaler også å ta en test for å sjekke hva jeg eventuelt kan spise. Dette skal jeg absolutt undersøke, uansett hva en fastlege sier. Her får jeg jo ikke hjelpen jeg trenger uansett.

Varsle
6. July 2015

Pålitelig!

Vi har erfaring med nevnte test.Vi visste at barnet vårt reagerte kraftig på melk, med langvarig diaré og liten hjelp i det offetenltige. Etter test sluttet vi med melk, hvete og sukker i en periode. Ved gjeninnføring av melk, ble barnet vårt bokstavelig talt "avhengig". Han ville kun drikke melk og spise hvitost og hang foran kjøleskapet konstant. Etter to uker uten melk avtok abstinensene og han kom seg og ble i tillegg kvitt diverse immunproblemer. Vi var så fornøyd at vi så bort ifra testen vi hadde tatt og gjeninnførte gluten og sukker. Det gikk bra lenge, men så begynte det å bale på seg med alvorlige luftveisallergier og han måtte stå må diverse medisiner. Etter en infeksjon begynte han å få sprutoppkast etter inntak av hvete/sukker og forferdelige magekramper. Vi har fått barnet vårt undersøkt ved nærmeste sykehus (et av landets største). De ville svært gjerne foreta en ny cøliakiprøve av ham, men vi måtte ikke finne på å bryte dietten når han reagerte så voldsomt på disse matvarene, og slik er stoda fremdeles. Vi burde nok stolt på testen. Da hadde vi sluppet alle strabasene, påkjenningene og tapt skolegang. En ny Harvard-studie peker på sammenheng mellom inflammasjon og blant annet hvetemel, og det finnes drøssevis av andre studier av NY dato som indikerer det samme. For alle oss som enten vil forebygge eller ikke har noe valg er det så utrolig sårt at VG bygger oppunder myten om at dette er et motefenomen. Hverdagen til hardt prøvede familier blir enda vanskeligere. Et lite apropos. Det kan synes som om visse krefter insisterer på at kostholdsfaktoren ikke spiller noen rolle når det gjelder helse. Hvorfor øker da MS, kreft, ME, Fibromyalgi og andre immunsykdommer? Hadde vi mennesker vært husdyr, hadde kosten vært det første man undersøkte. Er det typisk norsk å stikke hodet i sanden, tro? Skulle ønske at VG kan avlutte sitt korstog mot utsatte grupper og gode hjelpere som foholder seg til forskning publisert i DETTE årtusenet. Synes ikke det er noe å være stolt over at vi er sist i klassen...

Varsle
6. July 2015

Matintoleranse

Jeg tok en matintoleranse test for ca. 16 mnd. siden og er fornøyd. Har i barndommen hatt gjentagende øre og halsbetennelser og fikk forklart at dette kunne skyldes melk som jeg drakk veldig mye av i barn og ungdomstiden. Det resulterte i at jeg også hadde utslag på gluten, banan, solsikke, og flere andre helt alminnelige matslag. Har holdt meg borte fra dette etterpå og min mage fungerer bedre. Kun av og til sluntrer jeg unna. Får jeg i meg melkeprodukter blir jeg også slimet i hals og svelg og hoster i flere timer. Blir da lettere forkjølet. Det var mye lettere å vite vilke matslag min kropp ikke tålte enn å selv prøve og feile for det er så vanskelig å være detektiv å finne ut når helt vanlige matslag gjør så store problemer. Har funnet ut at en ts natron i ett glass vann kan lette problemene mine om jeg en skjelden gang sluntrer unna. Dette har med pH balansen i kroppen å gjøre.

Varsle
4. July 2015

Bedre!

Syns man må skille mellom disse testene, og de som tydeligvis reagerer på div matvarer! Har ikke selv tatt lignende tester, men tatt bort div fra kostholdet. Fastlegen og div andre leger har sagt til meg i årevis at ingenting er galt, "kanksje det bare er sånn", "Du har ME og da er det vanlig med slike plager/symptomer" osv... Hæ?? Ikke akkurat hjelp å få!!! Tenk om vi hadde hatt et helsevesen som hadde fanget opp alle disse!! Istedet for å være sengeliggende i flere år, hadde jeg selvsagt lyst å være i jobb, henge med venner og være sosial og fungere utenfor husets fire vegger også. Hva var løsningen? Jo, gå til en privat lege! Et mirakel at korn og melk, for min del, kunne føre til utmattethet, kvalme, magesmerter, smerter i ledd, kognitivt (svært) redusert, osv. Fantastisk å leve igjen!! Skulle bare så veldig ønske at jeg hadde funnet ut av det før! Og tipper det er mange som enda venter på hjelp, og viss man ikke åpner øynene og ser nye muligheter i det offentlige / går privat, så kan det dessverre gå lang tid før det er hjelp å få.

Varsle
4. July 2015

Melkeprotein intoleranse

Melk.no informerer om at melkeprotein intoleranse ikke kan testes, at dette må man finne ut selv. Laktose intoleranse og melkeprotein alletgi kan testes. Har du ikke dette, men fortsatt reagerer på melk, så er det melkeprotein intoleranse. Dette handler om at ufordøyd melkeprotein (peptider) havner i blodet og skaper opioid reaksjon i hjernen = gir samme reaksjon som morfin og akkumulerer slik at man blir slapp og trøtt og fjern jo mer man får i seg. Jeg spurte melk.no om dette og de benektet det ikke men sa at det forskes mer på dette. Det finnes studier på dette på nettet google opioide peptider melk kasein.

Varsle
4. July 2015

Forgiftet på statens regning

Jeg var veldig syk, tok ikke noen tester. Men jeg har lest mye om tema og betalte noen få timer hos ekte lege, ernæringsfysiolog, og indremedisinsk spesialist som arbeider med kosthold som behandling + tok noen kurs, leste om forskning og snakket med mange innenfor disse miljøene om matintoleranser. Jeg fant noen fellesnevnere og prøvde meg frem fordi jeg kjente på kroppen at jeg reagerte på mat og jeg ville bli frisk. Jeg hadde mange diagnoser irritabel tarm diare 5 x daglig, reflux, inflammasjoner, fibromyalgi, kvalm, svimmel, utmattet, asteni, hetetokter, hjerterytmeforstyrrelser, stinket selv etter dusj m.m. var funksjonsnedsatt, sengeliggende og mye sykmeldt av og på i 20 år. Ingen lege og ingen i helsevesenet ville høre eller hjelpe når jeg sa at jeg mistenkte at det kunne være pga. kostholdet, men jeg kjente det selv. Legene ville ikke snakke om det. Fullstendig utredet på alle måter fysisk og psykisk osv. Alle tester og biopsier og skopier normale. Da måtte jeg undersøke på egenhånd. Jeg tok ingen matintoleranse tester, men prøvde meg frem i 10 år og fant informasjon så billig som mulig og fant flere fellesnevnere som var logiske, og jeg lyttet til kroppen. Så fant jeg hvilken mat jeg tålte og ikke. Fikk deretter time hos ernæringsfysiolog på Ullevål (etter 3 avslag og klage til helseombudet) som innrømmet at det var lite kunnskap om dette i helsevesenet, og hun bekreftet at jeg var kommet frem til et sunt kosthold og at jeg gjorde helt riktig: eliminasjonsdietten = man må prøve seg frem. Etter få dager / uker på nytt kosthold er all diare og kvalme svimmelhet refluks smerter utmattelse inflammasjoner hjerterytmeforstyrrelse m.m. er borte. 100% jobb og i god form, kan endelig være sosial, dra på tur, leke med barna osv. Slipper å lete etter toaletter, legge meg å hvile fordi hodet streiker, jeg sover godt uten smerter og hjerterytme problemer osv. Hva jeg tåler å spise? Naturlig ren fisk kjøtt egg og grønnsaker som vokser over jorda, frø, nøtter, kokos, kakao, urter og litt stevia. Tåler ikke sukker frukt stivelse melkeprodukter og tåler ingen ferdigkjøpte bearbeidede produkter. Men jeg skeier litt uten noen ganger, da blir jeg dårlig igjen. Back on track = FRISK SOM EN FISK :-) Hadde jeg lyttet til helsevesenet så ville jeg fortsatt vært syk og sykmeldt = DYRT FOR STATEN. Ironisk siden legen og helsemyndighetene vil at jeg skal spise stivelse frukt og melkeprodukter - akkurat det som gjør meg syk. Lykke til alle som sliter :-)

Varsle
3. July 2015

Verden vil bedras

Kona blir lurt gang på gang av dette tullet. Hun har kastet bort tusenvis av kroner, og fått totalt sprikende resultater fra to forskjellige klinikker, samt fullstendig forskjellige råd fra intet mindre enn fem forskjellige, svinedyre "kostholdsveiledere." Det eneste det har ført til er en fullstendig råtten fordøyelse, humørsvingninger, jojo-vekt, og tom lommebok. Da PTn hennes kom med enda en mirakelkur, dro jeg ned på treningssenteret og konfronterte henne med hva fastlegen vår har anbefalt. Jeg fikk høre at fastleger ikke har peiling. Bah humbug! Å høre på disse sjarlatanene er som å svare på Nigeria-mail. Hvis noen på internet tilbød gjør-det-selv kirurgi, ville neppe folk kjøpt det. Men å ødelegge fordøyelsen sin er visst helt i orden. It's called Snake Oil.

Varsle
3. July 2015

Dette er en viktig debatt

Det å gi en utfyllende kommentar til dette vil strekke seg over flere sider. Men noen generelle kommentarer er det på sin plass å gi: I utlandet er det mye forskning som viser at det å måle IgG og IgA i blodet, er et nyttig redskap for å hjelpe de som er syke til å få bukt med sine helseproblemer. Dette har jeg dokumentert i boka "Takk for maten?". At norske leger ikke gjør denne formen for diagnostikk selv om de sier at de kan gjøre det, er beklagelig. Det at friske mennesker også har IgG og IgA i blodet i små mengder, er naturlig fordi tarmen i perioder kan slippe proteinrester ut i blodet. Tarmen er en meget tynn slimhinne som kan bli skadet. At kroppen rydder opp på denne måten, er en naturlig del av vårt immunsystem. Når er person derimot har store mengder IgG eller IgA i blodet, gir det som regel symptomer. Min oppfatning er at man skal la være å spise de matvarene som gir store utslag. Det aller viktigste er imidlertid å reparere tarmslimhinna! Det er etter min mening det som er det største problemet i dag: Maten vi spiser dreper tarmbakteriene og skader tarmslimhinna slik at stadig flere opplever problemer med fordøyelsen. Hadde det ikke vært en god ide å spørre hvorfor en av fem nordmenn opplever at de blir dårlige av maten de spiser i stedet for å henge ut de som hjelper de som har plager? Jeg håper at VG har mot og vett nok til å offentliggjøre historiene til alle de som har blitt hjulpet av disse testene og fått råd om hvordan de skal reparere tarmslimhinna og fordøyelsen for øvrig. Jeg håper også at VG vil granske maten som blir solgt til oss nordmenn og finne forklaringene på hvorfor så mange blir syke av den. Dette har jeg også forklart grundig i "Takk for maten?" Se mer om boka på FB siden «Takk for maten?» og på www.takkformaten.biz.

Varsle
3. July 2015

Et nytt liv

Jeg kunne sove 8-10 timer på nettene, være trøtt igjennom hele skoledagen, sove når jeg kom hjem og være like trøtt ved leggetid igjen.. Sånn gikk dagene før vinter/våren 13 da vi skjønte noe var galt. Tok flere prøver hos fastlegen, uten at det ga meg noe hjelp og gode svar. Jeg ble anbefalt Balderklinikken i Oslo. Der tok jeg et drøss med blodprøver og begynte etterhvert med en eliminerigsdiett. Her skulle jeg holde meg unna all mat som inneholdt hvete, gjærbakst, meieriprodukter osv.. Testen tok tilsammen 2 måneder og herregud for en bra test. Etter noen uker uten med kun rent kjøtt og grønnsaker begynte jeg å teste produkt for produkt. Disse ukene var helt ekstreme. Jeg hadde aldri hatt så mye energi og kunne drive på med noe hele dagen, uten et eneste gjesp. Det var for meg en helt ny hverdag.

Da "hvete" uka kom snudde det igjen og jeg fikk svar på det vi lurte på. Etter mange uker uten hvete skulle jeg så spise pizza, taco og sjokoladeboller. Alt det gode med gjærbakst. Det tok ikke lange tiden før maten var spist, og jeg omtrent sovnet.

Etter eliminasjonsdietten, tester og oppfølging fra Balderklinikken fant vi ut av st jeg ligger i en gråsone til intoleranse. Tarmtottene og enzymeme fungerer ikke som de skal når jeg får i meg hvete.

Etter mange tester er hver eneste krone betalt til det private, verdt det. Jeg har aldri vært i bedre form, og med riktig kosthold la jeg på meg 20 kg. Jepps, var en liten spjæling som trente for å bygge muskler, men uten energi og en kropp som fikk feil mat, hjalp det og få svar.

Jeg merker fort idag hva som funker og ikke funker. Jeg hadde aldri trodd at noe så lite kunne gjøre så mye.

Er så glad for at for at jeg dro til Balderklinikken. Suksess!

Varsle
3. July 2015

Svar til Bente (50), fra Aust-Agder

Intoleranse fungerer slik at du ikke får brutt ned visse proteiner i enkelte matvarer, f.eks. gluten. Både gluten (gliadin) og melk (casein) har proteiner som er vanskelig å bryte ned. Dette kan irritere tarmen og gjøre den mer permeabel (ting lekker ut av tarmen). Hvis du har en irritabel tarm som lekker, så vil du kunne slå ut på veldig mange matvarer som du egentlig tåler, men som lekker ut av tarmen. I det noe lekker ut av tarmen, vil kroppen se på det som noe fremmed og angripe det med immunforsvaret. Derfor vil du ikke ha reaksjoner etter noen dager/uker lenger da det ikke er noe som lekker ut av tarmen som kroppen kan angripe. Det som også er positivt er hvis du holder deg unna maten du ikke tåler over en viss tid, er det stor sjanse for at tarmen får reparert seg og du vil tåle maten igjen (til en viss grad/helt). Når man tester for matintoleranse så bør en teste for gliadin og casein IgA-antistoffer også. Dette er fordi disse bare dannes i tarmen som en respons til at en ikke får brutt ned gliadin og casein (Matvareintoleranse tester ellers for IgG-antistoffer. Må ikke forveksles med IgE-antistoffer som dannes ved straksallergier).

Videre burde folk vite at denne testen brukes som en veileding og et hjelpemiddel sammen med andre tester for å finne ut hvorfor pasienter har magesmerter/hudproblemer/andre symptomer. Hvis du f.eks. slår ut på 40 ulike matvarer, så indikerer det at du har en lekkasje i tarmen og at det ikke nødvendigvis er maten som er problemet, men som da fører til at kroppen angriper det som lekker ut. Da er det viktig å gå videre og finne ut hvorfor tarmen din lekker og ikke henge seg opp i maten.

Jeg håper det ga deg et klarere innblikk i testen og hvordan det fungerer.

Varsle
3. July 2015

Noen som har hørt om noen som ikke har slått ut på en slik test?

Jeg har aldri tatt en slik test selv nettopp fordi jeg aldri har hørt om noen som har tatt en slik test og ikke slått ut på noe som helst.

Ikke spesielt seriøst om alle har intoleranser.....

Det blir det samme som om alle som kommer til legen og undersøkes i halsen får beskjed om at de har halsbetennelse, selv om det kanskje "bare" er en influensa.

Er selv multiallergiker og er diagnotisert på et av landets sykehus etter langvarige magesmerter og stort vekttap. Jeg var blitt alvorlig undervektig da diagnosen ble satt selv om jeg spiste mellom 4000 og 6000 kcal pr dag. For mitt vedkommende tok det cirka tre måneder etter at jeg kuttet ut alle matvarene jeg var blitt allergisk mot før magesmertene gav seg.

Jeg er klar over at allergi og intoleranse er to forskjellige ting, men stusser likevel fælt når en test sien at noen er intolerant mot for eksempel gluten og så er de plutselig symptonfrie noen få dager etterpå selv om de har hatt mageproblem i årevis?

Varsle
2. July 2015

Har trua på disse testene!

Har i mange år slitt med mageproblemer, leddsmerter og unormalt mye håravfall. Var til legen og fikk tatt prøver men de fant aldri ut av noe. Fikk til svar at det var nok bare sånn jeg var. Muligens ibs. Men dette plaget meg så mye i hverdagen at jeg ble desperat etter å finne ut av hva som var galt. Er nå ett år siden jeg tok testen, har holdt meg unna kumelk, gluten, egg ++ og merker stor forskjell. Har prøvd å introdusere melkeprodukter igjen men ble mye verre med en gang. Har virkelig trua på disse testene

Varsle
2. July 2015

Verdt hver krone!

Jeg tok matvareintoleransetest tidlig i år, og fikk vite at jeg reagerer på melkeprodukter. Dermed kuttet jeg det helt ut og er blitt kvitt eksem, after, magesmerter m.m. Hver gang jeg tidligere har bedt fastlegen om svar på hva jeg kan gjøre med det får jeg kastet medisiner fulle av bivirkninger etter meg. Aldri noe svar på hva det kommer av - kun symptombehandling. Tannlegen flirte av meg da jeg spurte hva jeg kunne gjøre med aftene. Vi begynner å bli mange som er lei den manglende hjelpen fra konvensjonell medisin. Jeg ønsker å være frisk og holde meg frisk. Ikke løpe til legen for symptombehandling.

Varsle
2. July 2015

Ett lite svar til "Bare tull" og Ozilla

Du skriver at legen tok igE test som sjekker allergener og du var da allergisk for Egg. Mens Balderklinikken sjekket for matvareintoleranse.

Allergi og intoleranse er ikke det samme! Så om du er allergisk mot egg, betyr det ikke at du er intolerant mot egg. Og er du intolerant mot melk, hvete og sitrus, så behøver du ikke være allergisk.

Allergi og intoleranse har ofte lignende symptomer. Men Allergi kan gi anafalyktisk sjokk og kan ende med værst tenklige utfall. Intoleranse over tid blir sagt kan føre til f.eks tarmkreft skulle det gå for langt.

Så før du avskriver helt det du fikk vite på Balder, så bør du lære forskjellen mellom allergi og intoleranse. Noe også leger i norge burde lære seg. Norske leger sjekker som regel bare allergier... ikke intoleranse. De private klinikkene er oftere flinkere til å anerkjenne at folk har problemer selv om allergitestene er negative. De tester da for intoleranser og finner andre ting som ofte kan resultere i en bedre situasjon for pasienten!

Varsle
2. July 2015

Ble ikke fulgt opp

Jeg ble anbefalt et sted i Oslo. Svarene på dyre prøver var "du har Candida og litt matintoleranse". Ble anbefalt tarmskylling. Der visste de aldri hvor langt jeg var i behandling, så etter 20.000,- i utgifter avsluttet jeg. Litt bedre, men langt ifra. 2 år senere dro jeg til en lege i Østfold. Han fant ingen matintoleranse men kobberforgiftning! NÅ smiler livet igjen

Varsle
2. July 2015

Legene burde gå i seg selv

Jeg ble for snart to tiår siden diagnostisert med IBS ette utredning med gastroskopi og koloskopi for kronisk diaré. Etter 17 år, 2 gastroskopier og 6 koloskopier fant de omsider den reelle årsaken; en tarmbetennelse. Biopsier av tykktarmen må granskes under mikroskop for å oppdage denne typen betennelse, og det hadde ingen tenkt på. Jeg ba flere leger om resept på symptomlindring for diarreen, men fikk klar beskjed: "IBS gir ingen rettigheter". Nå har Norsk pasientskadeerstatning vedkjent seg erstatningsplikt.

Jeg har ved et tilfelle i år benyttet lab1 for test av IgA mot gliadin/gluten, samt zonulin og lactulose/mannitol for indikasjoner på "lekk tynntarm". Jeg var ikke interessert i den "funksjonelle" medisinbransjen, da jeg oppfatter å være minst like godt i stand til å vurdere testresultatene selv. Som VG demonstrerer finnes det mange useriøse aktører. Jeg synes at lab1 tar de nødvendige forbehold når det gjelder de omdiskuterte IgG-testene, og oppfatter dette laboratoriet som et nyttig supplement til et helsevesen som behandler denne pasientgruppen dårlig. Hvis det er noe som virkelig er useriøst, er det en tullediagnose som "Irritabel tarm syndrom". Dette tåkelegger organiske sykdommer - og gir et falskt bilde av kontroll.

Jeg er sjokkert over testene fra BioTek, men minst like sjokkert over svarene fra legene. jeg kan forsikre Skavlan om at psykobabbel ikke hjalp det minste på min tarmbetennelse (mikroskopisk kolitt), det gjorde derimot Entocort og colestyramin. Lundin er så unyansert i sin kommentar at han kommer i skade for å motsi seg selv ettertrykkelig.

I VG sier Lundin: "– Jeg drar ofte på internasjonale treff om matintoleranse. Alle autoriteter mener at IgG og IgA ikke kan brukes til noe som helst". I Gastroenterologen nr 1 2015, sier samme Lundin: "Øket nivå av IgG mot gluten hos NCGS-pasienter og intestinal respons med interferon kan tyde på at spesifikke immunreaksjoner er involvert". I minst to nyere studier om ikke-cøliskisk glutensensitivitet i internasjonale tidsskrifter sier Lundin selv at AGA mot gliadin er et relevant element i en utredningsalgoritme for NCGS. Michael Marsh, som laget klassifikasjonssystemet for glutenskader, har i flere tiår vært opptatt av at mikroskopiske betennelser i tynntarmen (Marsh 0-2) har patologisk betydning. IgA og IgG mot gliadin kan gi indikasjoner på om slike betennelser er forårsaket av gluten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351208/). Norske gastroenterologer kaller slike betennelser "uspesifikke", og mener de er irrelevante.

Det får være opp til den enkelte om hun foretrekker legenes psykobabbel eller den alternative jungelen. Selv foretrekker jeg å lese meg opp på detaljene i seriøs forskningslitterstur. Det har jeg hatt stor praktisk nytte av.

Varsle
2. July 2015

veldig positivt

En voksen i min familie har tatt en lignende test. Ble helt fin av elveblest og eksem når han holder seg borte fra matvarer testen viste intoleranse for. Fastlege og hudlege gav kun råd om å smøre store mengder kortisonkrem, uten at det gav noe varig resultat! All ære til folk som prøver å finne alternativer som kan hjelpe. Hva om skolemedisinsk personale setter seg inn i hva kosthold betyr for kroppen....

Varsle
2. July 2015

Positivt med tester

Jeg har slitt med vondt i magen fra jeg var barn. Gikk til legen ofte, men de fant ikke ut hva det var. Flere ganger ble jeg innlagt på sykehus for store smerter i magen. Etter flere år, tok mamma meg til Oslo til Heggeli helhetsmedisin. Der tok jeg blodprøver for å se etter matintoleranser. De fant ut at jeg hadde melk/meieriintoleranse. Fikk bedskje at om jeg var flink og kutta det helt ut en stund, kunne jeg bli kvitt det. Jeg holdt meg borte fra matvarer med dette i ett år. Da prøvde jeg å ha normalkost igjen og nå har det gått flere år med inntak av melk/meieri produkter og det går helt fint. ingen smerter eller ubehag. Jeg har trua!

Varsle
2. July 2015

Et kort svar til Tore Wauer

Det var jeg som skrev "Aldri i livet" Jeg har selv Psoriasis, det er jo en arvelig kronisk sykdom, fikk et kraftig utbrudd for en kort tid tilbake. Det eneste som hjalp ifølge min hudlegen var lysbehandling. Det stemte, har ikke hatt det siden 21 lysbehandlinger og spiser akkurat det samme som før, mest sunt' men av og til litt som ikke regnes som så bra. Det er tydelig at det hele bunner ut i hvem man er, hva man tror på og hva man velger å bruke tida si på, vi må bare leve og kose oss. Veldig enig med både lege Skavlan og med psykiater Finn Skårderud som ofte snakker om vårt mat- og kroppsfokus i media. Vi må begynne å leve og tenke mindre på mat og slappe av.

Varsle
Vis flere