Hovedinnhold

Den russiske nordflåten kjenner ikke til oppskyting av rakett

UTROLIG: - Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tru. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier Jan Petter Jørgensen. Bildet er tatt med stativ og lang lukkertid. Fisker Leif Hansen fikk nærkontakt med lysfenomenet til sjøs. Foto: Jan Petter Jørgensen
UTROLIG: - Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tru. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier Jan Petter Jørgensen. Bildet er tatt med stativ og lang lukkertid. Fisker Leif Hansen fikk nærkontakt med lysfenomenet til sjøs. Foto: Jan Petter Jørgensen
(VG Nett) Norsk Romsenter tror den mystiske kjempespiralen er en russisk rakett som er skutt opp fra en u-båt i Kvitsjøen. Den russiske nordflåten benekter at noe slikt skal ha skjedd.

Denne saken handler om:

Oppstandelsen var stor fra sør i Trøndelag til nord i Finnmark i dag morges da en spiral av lys spredte seg utover himmelen. Det svært mange nå spør seg om, er om dette er en russisk rakett.

- Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sier en anonym talsmann for den russiske nordflåten til VG Nett.

Har du bilder? Hva tror du det mystiske lyset er?Diskutér og del bilder her!

VGTV:Leservideo: Se den mystiske spiralbevegelsen

Dette strider imot spekulasjonene til Pål Brekke ved Norsk Romsenter basert på en varslet rakettoppskyting på det maritime varslingssystemet Navtex tirsdag ettermiddag.

LES MER HER:Telefonstorm etter mystisk lysfenomen

Sannsynligheten for at det var rester av denne oppskytingen som trøndere og nordlendinger så er stor, mener Brekke.

- Personene som driver nettstedet varsler radioforstyrrelser. Signalene kan bli påvirket av raketter og nordlys, sier Brekke.

Ved Jøkelfjord. Foto: Leserbilde
Ved Jøkelfjord. Foto: Leserbilde


Kan ha kommet ut av kontroll

Ifølge Navtex-meldingen var oppskytingen en øvelse som skulle finne sted mellom klokken 23.00 og 06.00 natt til onsdag.

- Det kan hende at de har fanget opp melding fra russisk kystvakt, sier Brekke.

VGTV:Slik så lysfenomenet ut fra Senja

Ifølge Brekke er spiralmønstret spesielt.

- Hvis det er en rakett eller en missil kan spiralmønstret skyldes at den har kommet ut av kontroll. Den spinner oppover i likhet med en nyttårssrakett ute av kontroll, sier Brekke.

Fra Lyngen i Troms. Foto: Leserbilde
Fra Lyngen i Troms. Foto: Leserbilde

Presseattache Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo opplyste onsdag formiddag til VG Nett at de ikke sitter med noen som helst opplysninger som kan forklare lysfenomenet i Nord-Norge.

Da VG Nett kontaktet den russiske ambassaden etter meldingen fra Navtex, var det ingen til stede som kunne kommentere.

Russland har tidligere måttet utsette flere prøveoppskytinger fra ubåter i Kvitsjøen på grunn av tekniske feil med en ny type interkontinental rakett, kalt Bulava. Ifølge Reuters skal minst 6 av de 11 siste oppskytingene ha mislyktes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen
MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen


- Grønn stråle mot jorden

- En stor ring kom frem. Så bredte den seg ut. Den
sendte en grønn stråle ned mot jorden.

Slik beskriver Morten Kristiansen lysfenomenet. Han så himmellyset fra Ånstad på Sortland i Nordland.

VGTV:Leservideo: Lysfenomenet fra Steira i Sortland

Lyset kom til syne like før klokken åtte onsdag morgen, og varte i noen minutter.

- Det snurret og eksploderte på himmelen, forteller Totto Eriksen fra Tromsø.

- Det så ut som den kom over et fjell. Først gikk den i bane, før den stoppet helt opp. Så begynte den å sirkulere, og så gikk den i oppløsing. Så ble det plutselig til en stor ring, så stor at den dekket hele himmelen, sier Stig Roar Hansen som jobber på Skjervøy i Troms.

Les flere vitnebeskrivelser

Fagfolk vet ikke

VG Nett har onsdag formiddag snakket med meteorologer, astronomer, fagfolk i Sverige, Forsvaret i Norge og den russiske ambassaden. Ingen vet vet hva lyset skyldes.

Meteorologisk institutt har mottatt telefoner fra folk som har sett den mystiske kjempespiralen fra Trøndelag til Finnmark, og kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard satte personlig rekord i nedringing onsdag morgen.

Avviser forskningsrakett

Flere har spekulert i at lyset kan skyldes en forskningsrakett, muligens fra Kiruna eller Russland.

Anna Rathsman ved Swedish Space Coorparation i Kiruna avviste at det kan være en rakett fra deres senter.

VG Nett har også vært i kontakt med Andøya rakettskytefelt som opplyser at det ikke har vært noen oppskytninger onsdag morgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks