Hovedinnhold

Vet ikke hva den mystiske kjempespiralen er

UTROLIG: - Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tru. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier Jan Petter Jørgensen. Bildet er tatt med stativ og lang lukkertid. Fisker Leif Hansen fikk nærkontakt med lysfenomenet til sjøs. Foto: Jan Petter Jørgensen
UTROLIG: - Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tru. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier Jan Petter Jørgensen. Bildet er tatt med stativ og lang lukkertid. Fisker Leif Hansen fikk nærkontakt med lysfenomenet til sjøs. Foto: Jan Petter Jørgensen
(VG Nett) Verken meteorologer, astronomer, fagfolk i Sverige, Forsvaret i Norge eller den russiske ambassaden aner hva det mystiske lyset er.

Denne saken handler om:


Meteorologisk institutt har mottatt telefoner fra folk som har sett den mystiske kjempespiralen fra Trøndelag til Finnmark.

- Folk fra helt nord i Finnmark til sør i Trøndelag ringer og sier de har observert lyset, sier Mona Mariann Lie ved meteorologisk institutt til VG Nett.

- En stor ring kom frem. Så bredte den seg ut. Den
sendte en grønn stråle ned mot jorden, forteller Morten Kristiansen som så lysfenomenet fra Ånstad på Sortland i Nordland.

LES MER HER:Telefonstorm etter mystisk lysfenomen

Jan Petter Jørgensen har tatt spektakulære bilder av fenomenet.

Ved Alta. Foto: Leserbilde
Ved Alta. Foto: Leserbilde

- Bildene er tatt på dampskipskaia i retning øst, cirka klokka 07.50. Jeg kan tenke meg at det pågikk i to, tre minutter. Det var ikke til å tro. Jeg ble helt skjelven da jeg så det, sier han til VG Nett.

VGTV:Se video av det mystiske fenomenet HER

Lyset kom til syne like før klokken åtte onsdag morgen, og varte i noen minutter. Flere tok bilder og filmet fenomenet, men foreløpig kan ingen svare på hva lyset var og hvor det kom fra.

Meteorologer sier til VG Nett at de aldri har sett noe lignende før.

Ved Lødingen. Foto: Leserbilde
Ved Lødingen. Foto: Leserbilde

Har du bilder? Hva tror du det mystiske lyset er?Diskutér og del bilder her!

Avviser forskningsrakett

Liv Larsen ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Tromsø sier til VG Nett at det kan være en forskningsrakett fra Sverige eller Russland.

- Vi har mistanke om at det kan være en forskningsrakett. Det tyder på at gass er spredt utover i atmosfæren. Men vi vet ingenting.

Anna Rathsman ved Swedish Space Coorparation i Kiruna avviser at det kan være en rakett fra deres senter.

Fra Lyngen i Troms. Foto: Leserbilde
Fra Lyngen i Troms. Foto: Leserbilde

- Vi har ikke skutt opp rakett siden 29. november i år, sier Rathsman til VG Nett.

Vet du hva dette er? Kontakt VG Netts journalisterhereller send melding til 2200.

Presseattache Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo opplyser til VG Nett at de ikke sitter med noen som helst opplysninger som kan forklare lysfenomenet i Nord-Norge.

VG Nett har vært i kontakt med Andøya rakettskytefelt som opplyser at det ikke har vært noen oppskytninger onsdag morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen
MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen


Forsvaret sjekker

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter sier til VG Nett at de ikke vet hva det mystiske lysfenomenet er.

- For oss samsvarer det ikke med aktivitet vi har fått rapport om. Men vi klarer foreløpig ikke å koble det til noe vi har oversikt over, sier han.

Ved Jøkelfjord. Foto: Leserbilde
Ved Jøkelfjord. Foto: Leserbilde

For en drøy uke siden ble det sett et lignende lysfenomen fra Hammerfest. Den gang viste lyset seg trolig å være den russiske marinens test av et såkalt ballistisk missil i Barentshavet.

- Vi vil rutinemessig sjekke om dette kan ha med aktivitet fra lenger øst å gjøre. Men foreløpig har vi ingen indikasjoner på at det er det, sier Lien til VG Nett.

- Det snurret og eksploderte på himmelen, forteller Totto Eriksen fra Tromsø.

Han og datteren Amalie Nyborg (16) var på vei til jobb og skole da himmelen plutselig eksploderte.

- Folk stoppet på kaia. Det var helt sykt, sier Eriksen.

- Vakkert og skremmende

Meteorologene i Tromsø vet heller ikke hva lyset skyldes.

- Vi aner ikke hva det er. Jeg tør ikke gjette heller, men det har visstnok vært veldig spektakulært, sier Trond Robertsen, vakthavende meteorologikonsulent ved instituttet i Tromsø.

- Folk beskriver lysbevegelsen som voldsomt, utrolig vakkert og til dels skremmende. De beskriver det som nyttårsraketten som ligner en spinnende spiral, sier Robertsen til VG Nett.

LES MER HER!

Røed Ødegaard nedringt

I likhet med meteorologisk institutt opplevde kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard personlig rekord i nedringing onsdag morgen.

Heller ikke han vet hva dette er, og sier han aldri har hørt om noe lignende.

- Dette er sett over et eksepsjonelt stor del av landet, i hele Nord-Norge og hele Trøndelag. Min første tanke var at det var en ildkulemeteor, men det har vart altfor lenge til at det kan ha vært det. Det kan ha vært en rakett i Russland, men jeg garanterer ikke at det er svaret, sier Ødegaard til VG Nett.

Han har vært i kontakt med Flykontrolltårnet i Tromsø.

- De sa at det var sett i over to minutter. Det er altfor lenge til at det kan være et astronomisk fenomen. Ildfenomener er ikke uvanlige, men at det er spiralformet er unikt. Dette er avgjort ikke en variasjon av nordlys, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks