Hovedinnhold

Flere tog-forsinkelser i morgentimene

TOGTRØBBELETS TID FORBI? Jernbaneverket mener at det vil være slutt på signalfeil i Oslo-området innen to år. Foto: Knut Erik Knudsen
TOGTRØBBELETS TID FORBI? Jernbaneverket mener at det vil være slutt på signalfeil i Oslo-området innen to år. Foto: Knut Erik Knudsen
(VG Nett) Fredag morgen var en god del av togene i hovedstadområdet forsinket, uten at det er større feil på nettet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fredag morgen var nok en gang preget av forsinkelser i togtrafikken. På NSBs nettsider er det stort sett mellom ti og 19 minutters forsinkelser på nesten alle avganger mellom Drammen og Oslo. På strekningen Lillestrøm-Oslo er forsinkelsene noe mindre, med mellom fire og syv minutters forsinkelser på avgangene.

Ifølge NSBs sanntidssystem er bare et to-tre avganger i rute til enhvert tid.

Så langt ser det ut som om selve jernbanen fungerer slik den skal, men togene som kjører på den sliter.

Les også:Ti år med krisemøter om togkaos

- Jeg har ikke fått melding om at det er spesielle infrastrukturfeil i øyeblikket, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til VG Nett.

At ingen større feil preger trafikken, bekrefter også Jernbaneverket.

- Jeg har ikke fått beskjed om spesielle feil, sier Olav Nordli, pressevakt i Jernbaneverket.

- Det er noen små tekniske feil på Gjøvikbanen, der kan noen tog få forsinkelser. Det er noe som skjer i det mest trafikktette perioden uansett, sier Nordli.

Følg med påVG Netts Facebook-side om togkaoset!

Nattog forsinket

Ifølge Jernbaneverket var nattoget fra Bodø til Trondheim vel halvannen time forsinket. Fra Steinkjer er det flere innstilte tog.

Sørlandsbanen er fredag formiddag stengt mellom Hokksund og Vestfossen på grunn av en feil på sporet, og NSB jobber med å få tak i busser forbi strekningen, skriver NTB.

Kulden biter

Det største problemet for NSB i morgentimene er kulden og effekten det har på togene. Flere togsett er av ulike grunner ute av drift, noe som fører til redusert kapasitet.

- Bildet i øyeblikket er at totalt sett kjører vi med færre seter for å få flest mulige avganger, forklarer Colstrup til VG Nett.

- Så vi står der, da - hver morgen i opptil 27 minusgrader, og venter - 10,15,20 min.. Uten mulighet for å gå inn noe sted! Dette går f... ikke ! tordner Tonje fra Ullensaker i VG Netts protokoll om togkaoset. Si din mening, du også

Mange av togene som opererer på norske jernbanelinjer, har samlet opp mye snø og is mens de frakter kundene rundt om i landet. Omtrent tre fjerdedeler av alle togavganger foregår i Stor-Oslo-området.

Lesrne diskuterer:- NSB er dyrt og dårlig

- Det er rundt 800 avganger i Norge, de aller fleste i Oslo med omtrent 600 som passerer gjennom eller i nærheten av hovedstaden, forklarer Colstrup.

Selv om verkstedkapasiteten er økt i vinter, klarer de ikke å vedlikeholde togene raskt nok til å dekke opp togtrafikken.

- Det er ressurser satt inn for å tine togene, siden ting går lettere i stykker i kulden. Togene må inn på verksted og det tar lenger tid før de blir reparert. I stedet for å kjøre dobbeltsett for å få med alle kundene, kjører vi enkeltsett for å få avganger. Så forsterker vi med busser for kunne transportere alle.

Oppsummert om dagens togsituasjon sier Colstrup: - Noen forsinkelser må man regne med. Jeg tror allikevel det er lurt å være tidlig på plass.

T-banen forsinket

I Oslo oppleves det også tildels store forsinkelser på t-banenettet.

- Det står et tog på Stortinget stasjon med tekniske problemer, men heldigvis kan vi kjøre rundt det, sier kommunikasjonssjef Bjørn Rydmark i selskapet Kollektivtransportproduksjon som drifter T-banen.

Forsinkelser på påregnes på T-banen, først fra ca. 08:30 skal togsettet fjernes og trafikken kan gå som normalt gjennom hovedtunnelen.

T-Banen i Oslo kjører all trafikk gjennom to spor under byen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks