Hovedinnhold

Politiet om uvær i nord: - Folk ble innesperret

STILLAS OVER VERANDAEN: Morten Christian Dreyer fikk et stillas over gjerdet, hagen og verandaen i løpet av stormnatten i Bodø. Foto: Leserbilde
STILLAS OVER VERANDAEN: Morten Christian Dreyer fikk et stillas over gjerdet, hagen og verandaen i løpet av stormnatten i Bodø. Foto: Leserbilde
(VG Nett) Politiet i Salten opplyser at flere personer har blitt innesperret som følge av ekstremværet i nord. Vinden blåste gjenstander som sperret dørene til folk.

Denne saken handler om:

Operasjonsleder Ivar Bo Nilsson har hatt en hektisk dag på jobb. Den ene meldingen kommer inn etter den andre om trær som har felt over ende, deler av tak som flyr i lufta og folk som har fått dørene blokkert av gjenstander vinden har lekt med.

HAR DU BILDER AV UVÆRET?SEND TIL VG NETT!

- Det aller største var nok at taket på biblioteket på Ørnes i Meløy kommune blåste av. Taket er på 150 kvadratmeter, men heldigvis har det ikke kommet inn meldinger om noen personskader, sier Nilsson til VG Nett.

Meldinger strømmet på

Travelt har det også vært hos operasjonsleder Stein Wilhelmsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt. I løpet av to og en halv time kom disse meldingene inn:

** 31.12.08 kl. 0541 STORMSKADE, BØSTAD: Tak på en silo er blåst bort. Taket var 3 x 3 meter.

** 31.12.08 kl. 0547 STORMSKADE, ANDENES: Veggplater på et forretningsbygg i Sjøgata har blåst av.

** 31.12.08 kl. 0614 STORMSKADE, RISØYHAMN: Melding om at tak på ei bygning holdt på å blåse bort.

** 31.12.08 kl. 0620 STORMSKADE, GIMSØYSAND: Ei silobygning har rast sammen. En lysstolpe er knekt og ligger i veien samme sted.

** 31.12.08 kl. 0638 NATURSKADE, SENNESVIK: Flere telefonstolper knekt og ligger i veien.

** 31.12.08 kl. 0713 NATURSKADE, NØSS: En gammel fjøs har fått skade.

** 31.12.08 kl. 0723 NATURSKADE, SORTLAND: Et tre er knekt og ligger i veien i Vestmarka.

** 31.12.08 kl. 0730 NATURSKADE, REINE: Veien stengt grunnet knekt stolpe som ligger over veien.

** 31.12.08 kl. 0734 NATURSKADE, STAMSUND: Et tre over veien. En bilist kjørte i dette.

** 31.12.08 kl. 0813 NATURSKADE, SVOLVÆR: Melding om at der flere steder ligger tre over veien, bl.a. i Vestfjordgata, Storgata og i Nybyen ved kirkegården.

Ekstremværet over

Det har vært skikkelig drittvær i Nordland etter at Meteorologisk Institutts Vervarslinga for Nord-Norge i går varslet om ekstremvær for Nord-Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten. Verst har det vært over natta da uværet «Yngve» enkelte steder førte vinden opp i 70 knop, cirka 35 meter per sekund, noe som er orkan styrke.

SJEKK VÆRET DER DU BOR PÅ PENT.NO

Men nå har ekstremværet gått over. Sterk og full storm, samt orkan noen steder, har minket til stiv og svak kuling.

LES OGSÅ:Nordlendingene vil få kuldesjokk på nyttårsaften

- Det er jo brukbare forhold i forhold til tidligere, men fortsatt ikke noe særlig vær. Det blir også en del snøbyger mot kvelden, sier meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLÅST GODT: En bil har fått et sperregjerde for et anleggsområde over seg i Bodø. Legg også merke til skiltet nede til høyre; hele sementstøtta gikk over ende. Det har blåst godt i Nordland over natta. Foto: Leserbilde
BLÅST GODT: En bil har fått et sperregjerde for et anleggsområde over seg i Bodø. Legg også merke til skiltet nede til høyre; hele sementstøtta gikk over ende. Det har blåst godt i Nordland over natta. Foto: Leserbilde

- Ingen personskader

Ambulanser har kjørt rundt for å åpne sperrede dører, så folk får muligheten til å komme seg ut, og samtidig har politiet ringt rundt til byggherrer for å be dem skjerpe flere dårlige sikrede byggeplasser.

I Bodø våknet Morten Christian Dreyer opp til et stillas på verandaen sin. En liten kjøretur til sentrum viste også omfattende skader.

- Det har vært utrolig mye vind. Det ligger ting strødd overalt, sier Dreyer, som ofte var våken under vindens herjinger i natt.

Fjøs blåste ned

Natt til onsdag ble beboere i seks leiligheter evakuert i Bodø da de bokstavlig talt mistet taket over hodet. Vinden hadde tatt med seg taket på en boligblokk.

Men til tross for mange små, og noen omfattende, skader har det ikke blitt meldt om personskader, verken i Salten eller Midtre Hålogaland politidistrikt.

- Det har ikke vært de helt store tingene, men det kommer stadig meldinger om trær som felles av vinden. Også var det et lagringsfjøs på Nøss på Andøy som blåste ned, sier Stein Wilhelmsen, operasjonsleder ved Midtre Hålogaland politidistrikt til VG Nett.

- Vær forsiktig

Selv om ekstremværet nå er over, oppfordrer politiet folk til å være forsiktige.

- Det er så mye som har vært i lufta, at folk bør være obs når man går ute eller kjører bil, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Salten politidistrikt.

Lavtrykket som skapte «Yngve» er nå på vei over til Sverige, men ifølge Meteorologisk Institutt er vinden roligere der.

Mandag ble 28 personer evakuert da kraftig vind herjet Finnmarkskysten, og i Honningsvåg ble den nye flerbrukshallen rasert av vinden. Den ene kortveggen blåste til sjøs.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks