Hovedinnhold

Varsler full storm i Nordland nyttårsaften

FULL STORM I VENTE: Nyttårsaften vil preges av full storm i store deler av Nordland. Her fra en storm i Lofoten i 2006. Foto: Knut-Ivar Johansen
FULL STORM I VENTE: Nyttårsaften vil preges av full storm i store deler av Nordland. Her fra en storm i Lofoten i 2006. Foto: Knut-Ivar Johansen
(VG Nett) Hold på hatten! Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om full storm i Nordland nyttårsaften.

Denne saken handler om:

Romjulen har i Troms og Finnmark vært preget av sterk vind som har ført til store ødeleggelser, spesielt i kyststrøkene i Finnmark. Nyttårsaften er det imidlertid Nordland som får gjennomgå verst. Vinden er ventet å bli så sterk at Meteorologisk institutt har valgt å sende ut OBS-varsel, som er nest etter ekstremvarsel.

- Det ligger an til full storm i Nordland, mens det i Troms og Finnmark er ventet kuling i morgen, sier vakthavende meteorolog Siv Dearsley ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været der du er på pent.no

Full storm og snøbyger

I Sør-Helgeland er det natt til onsdag og onsdag morgen ventet en kortvarig vestlig liten storm på 22 m/s. I Nord-Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten ventes det en sørvestlig liten storm natt til onsdag, og en nordvestlig full storm på 25 m/s onsdag morgen. I Lofoten varsles det full storm på 25 m/s natt til onsdag ytterst i Lofoten, som vil minke utover onsdag formiddag.

VOLDSOM STORM: Denne campingvogna i Honningsvåg greide ikke å stå imot stormen som herjet kyststrøkene i Vest-Finnmark mandag. Foto: Scanpix
VOLDSOM STORM: Denne campingvogna i Honningsvåg greide ikke å stå imot stormen som herjet kyststrøkene i Vest-Finnmark mandag. Foto: Scanpix

- Det vil også komme nedbør over hele fjøla i Nord-Norge i morgen. Mot kvelden vil nedbøren gradvis gå over til snøbyger. Det blir kaldere i hele regionen, spesielt i indre strøk, sier Dearsley.

Det er imidlertid ventet at uværet i Nord-Norge vil avta noe utover kvelden nyttårsaften.

LES OGSÅ:Nordlendingene vil få kuldesjokk på nyttårsaften

Klarvær på Østlandet

Fylkene sør for Nordland slipper billigere unna været nyttårsaften, men både Trøndelag og Møre og Romsdal kan vente seg ruskevær på årets siste dag.

- Både Vestlandet og Trøndelag får føling med vind fra vestlig kant. I Møre og Romsdal kan det bli nedbør som etter hvert går over til snøbyger, samt en nordvestlig vind.

Sør for Stadt og Dovre ser værbildet langt roligere ut.

- På Østlandet er det ikke ventet noe voldsomt vær. Her har det vært tåke de siste dagene, og den ventes å vedvare i morgen også. Det ser likevel ut som om det vil klarne opp på kvelden. Stort sett over hele landet kommer det til å bli en kaldere værtype i morgen.

32 evakuert

I Vest-Finnmark ble totalt 32 personer mandag evakuert etter et kraftig uvær.

- Været har roet seg nå. Vi har fått melding om 11 hendelser fra Nordkapp-regionen. Det er snakk om skader på en idrettshall, tre hustak som er blåst av, to garasjetak, en del knuste vinduer, en campingvogn som gikk i lufta og ødela tre biler, en faststøpt lekestue som fløy inn i veggen til naboen, samt en brann, sier stabssjef Jørn Schjeldrup i Vest-Finnmark politidistrikt.

To personer ble lettere skadet og måtte til legevakt da gjenstander blåste inn gjennom stuevinduet deres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks