Hovedinnhold

Nordlendingene vil få kuldesjokk på nyttårsaften

GOD SIKT: Her er Oslo sett fra Snarøya under rakettoppskytinga i fjor. Sikten vil bli bra ogå i år, men raketter med styrepinner er forbud å skyte opp i år. Foto: Scanpix
GOD SIKT: Her er Oslo sett fra Snarøya under rakettoppskytinga i fjor. Sikten vil bli bra ogå i år, men raketter med styrepinner er forbud å skyte opp i år. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det beste nyttårsværet vil man finne sør for Dovre og Stad. Nordover blir det snøbyger og betydelig kaldere på nyttårsaften.

Denne saken handler om:

- Det vil bli kaldere over hele Skandinavia, men i Nord-Norge hvor det den siste tiden har vært omtrent varmest i landet, vil det bli et kraftig fall i temperaturene, varsler vakthavnende meteorolog Stig-Arild Fagerli ved Storm Weather Center.

SJEKK VÆRET DER DU BOR HER!

Spesielt på kysten av Finnmark og Nordland vil det bli en del snøbyger på nyttårsaften, men likevel kan man være heldig.

- Det vil jo ikke snø hele tiden. Man kan ha flaks og få bra rakettvær, sier Fagerli til VG Nett.

Nyttårsaften i år blir den første etter at regjeringen innførte et forbud mot bruk av fyrverkeri med styrepinner. Nesten halvparten av landets ordførere er negative til forbudet, og det gjenstår å se hvor mye folk vil merke forbudet klokken 24.00 den 31. desember 2008.

Kuldetiden senker seg

For det som skjer i Finnmark, er at temperaturen i løpet av kort tid vil falle nesten 15 grader. Det har i den siste tiden vært opp mot 7-8 grader en del steder - for eksempel er Alta i dag varmest i landet med 7,6 grader -, men nyttårsaften senker Kirkenes-temperaturen seg ned mot minus 10.

- Den siste tiden har det jo vært unormalt varmt i deler av Nord-Norge, sier Fagerli, og nyåret venter nordlendingene dermed med mer normale vintertemperaturer.

Over hele landet vil kuldetiden senke seg i det man går inn i det nye året. I Bergen vil kvikksølvet synke ned mot minus fire grader, og det ser ifølge Storm Weather Center ut som om kulda vil vare en periode framover.

Bakgrunnen for værskiftet er et trykksystem som bygges opp av en høytrykksrygg som ligger opp mot Island, og et lavtrykk mot Nordvest-Russland. Det skaper en nordlig vind som vil dra med seg kaldluft omtrent hele veien fra Nordpolen. I Nord-Norge blir det litt snøbyger med på kjøpet, men i nesten hele Sør-Norge vil det bli veldig klart mange steder, og det er gode utsikter for gode siktforhold når det gjelder fyrverkeriet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLÅST VEKK: Hele kortsiden på den nye flerbrukshallen i Honningsvåg i Finnmark har blåst vekk i stormen som har rammet hele kysten i det nordligste fylket. Foto: Gry Elisabeth Mortensen
BLÅST VEKK: Hele kortsiden på den nye flerbrukshallen i Honningsvåg i Finnmark har blåst vekk i stormen som har rammet hele kysten i det nordligste fylket. Foto: Gry Elisabeth Mortensen

Full storm i Finnmark

Finnmarks-kysten har det i går og i dag herjet full storm, og folk har blitt bedt om å holde seg inne. Søndag ettermiddag tok stormen med seg en kortside på en ny flerbrukshall i Honningsvåg, og selv om vinden hadde løyet noe på morgenkvisten mandag, ventes den å tilta i styrke opp mot full storm igjen i kveld.

De siste tre dagene har Hurtigruten måttet kansellere anløpene sine til Øst-Finnmark på grunn av uværet.

- Vi har foreløpig ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre med seilingene våre på nyttårsaften, men vi håper været vil bedre seg, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten til VG Nett.

Mot nyttårsaften vil vindforholdene bli noe bedre helt oppe i nord, men det kan komme opp mot liten storm fra Nord-Trøndelag og opp mot Nord-Troms natt til nyttårsaften. Selve nyttårskvelden ser det ut til å bli mest vind fra kysten av nordvestlandet og nordover, med liten kuling fra Midt-Norge og opp mot Nordland, og kanskje stiv kuling enkelte plasser.

- Sørøstlandet best nyttårsaften

- Og hvis du kunne velge, hvor ville du vært nyttårsaften for å få best sikt på himmelen?

- Jeg tror sørøstlandet vil bli aller best, og der skal man være sikret et ganske greit show. Men jeg må dessverre være i Sandene i Nordfjord, sier Stig-Arild Fagerli.

- Men det blir vel ikke så ille der?

- Nei, det er vel så langt inne i landet, at der er man nok litt i le, sier meteorologen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks