Hovedinnhold

Ekstremværvarsel for Trøndelagskysten

STORMFULLT: I 2003 var det storm med orkan i kasta ved Trøndelagskysten. I kveld kan det bli ganske guffent igjen. Foto: Scanpix
STORMFULLT: I 2003 var det storm med orkan i kasta ved Trøndelagskysten. I kveld kan det bli ganske guffent igjen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det er sendt ut varsel om ekstremvær for Trødelag. Uværet heter Vera.

Denne saken handler om:

Tips oss

Meteorologisk Institutt vurderte tidligere i dag om de skulle sende ut varsel om ekstremvær. Nå er prognosene for kvelden altså dårlig nok til at de har gjort det.

Sterk storm er ventet i kveld. Uværet vil slå til ved firetida i ettermiddag.

Har du uværsbilder?Send oss!

- Det ligger i grenseland, sa vakthavende meteorolog, Frode Hassel, ved Meteorologisk Institutts Verværslinga på Vestlandet til VG Nett tidligere i dag.

Sjekk været hvor du bor her!

Da lå prognosene for Trøndelagskysten, fra Rørvik og sørover nesten ned til Trondheimsfjorden, og vippet mellom full og sterk storm. Ved prognoser om sterk storm over et ganske stort område, kalles det ut til ekstremvarsel. Det har nå blitt gjort.

- Det blir mye vind, spesielt i kystområdene. Folk må ta sine forholdsregler. Man bør ikke bevege seg ute, sier Hassel til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK SER VERA UT: Dette er uværet Vera, observert fra satellitt klokken 11.30 i dag. Foto: Met.no
SLIK SER VERA UT: Dette er uværet Vera, observert fra satellitt klokken 11.30 i dag. Foto: Met.no

Kan komme 30-40 cm. snø

Et såkalt polart lavtrykk er årsaken til at været kan bli guffent nord for Trondheimsfjorden. Et polart lavtrykk, eller polarvirvel, er et lavtrykk som dannes i kaldluft og som det blir rotasjon i. Det dannes altså ikke mellom fronter, som vanlige lavtrykk. Men de polare lavtrykkene, til tross for å ha liten utstrekning, er ganske intense.

I samme området vil det trolig også bli en god del snø. Ved polare lavtrykk er det ikke uvanlig at det kan komme opp mot 30 til 40 centimeter i løpet av den tiden det tar for et slikt lavtrykk å forsvinne. Ifølge Hassel begynner stormen seint i ettermiddag og det verste varer til åtte-nitida.

Det vil bli verst i kystområdene, men man vil også komme til å kunne merke det i fjelltraktene og i Trondheim.

Sjekk Trondheims-været her!

Torden kan det også bli

Ikke nok med at vinden kan komme opp mot sterk storm, og at det kan bli en god del snø. Det ser også ut som om det kan bli en del torden.

Tidligere i dag var det sendt ut melding om Obs-varsel på Meteorologisk Institutts hjemmesider, met.no, om full storm og forbigående sterk storm i områdene. Like etter klokken ett i dag ble meldinga oppgradert til ekstremværvarsel.

Sterk storm har en vindhastighet på mellom 28,5 og 32,6 meter per sekund og er siste nivå før orkan.

Snø i nord/pent i sør

I hele Nord-Norge, og spesielt i ytre strøk, blir det mye snøbyger de kommende dagene. Temperaturene blir lave, særlig i indre strøk.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt i Oslo, Oddvar Jensen, sier til VG Nett at det blir vinterlig i store deler av landet

- Østlandet nord for Lillehammer, Nord-Norge og deler av Vestlandet får en god del nedbør, og det blir nok stort sett snø i det som kommer ned, sier han.

På Sørøstlandet derimot er det ventet mye opphold og pent vær.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks