Hovedinnhold

700.000 flomofre isolert i India

REDDET: Innbyggere i landsbyen Chondipur blir reddet fra oversvømmelsene etter at Kosielven gikk over sine bredder. Foto: Reuters
REDDET: Innbyggere i landsbyen Chondipur blir reddet fra oversvømmelsene etter at Kosielven gikk over sine bredder. Foto: Reuters
(VG Nett) 700.000 mennesker i det nordlige India er isolert som følge av flommen i Biharprovinsen. Myndighetene sliter med å frakte mat inn til flomofrene.

Denne saken handler om:

- Vi forsøkte å overleve bare på vann de siste ti dagene, men det var ikke nok, forteller Asha Devi (27) til nyhetsbyrået AP.

Moren hennes, Surji Devi (55) døde av sult søndag før hun kunne bli reddet.

To værkatastrofer skjer nå. For mens 95 prosent av innbyggerne New Orleans har flyktet fra den varslede orkanen Gustav, har 1,2 millioner mennesker nord i India blitt hjemløse på grunn av flom.

På flukt

Omringet av kilometervis med vann har innbyggerne i Bihar søkt tilflukt på tak av hus og i trær. Desperate flomofre har stormet båter som har kommet for å hjelpe, i et forsøk på å komme seg vekk fra fromområdet.

Antallet omkomne i flommen varierer. Fredag druknet 19 personer da en redningsbåt kantret.

- Vi var fanget uten noe som helst etter at huset vårt ble skylt bort, sier forteller Lakshimi Devi (24). Det eneste hun, ektemannen og de to barna fikk med seg var et par plastposer med klær.

De reddet seg unna vannmassene ved å ta tilflukt på taket av landsbyens skolebygning.

I de oversvømte landsbyene forsøkte desperate innbyggere å kjempe seg til en plass i redningsbåtene. Folk gråt og tryglet, og flere forsøkte å komme seg om bord i en båt som var bygget for 12 mennesker. Til slutt reiste den med 48 personer ombord, ifølge nyhetsbyråets APs fotograf som var med i båten.

Representanter fra det militære måtte fysisk kaste av flere mennesker, i frykt for at båten skulle synke.

1,2 millioner er hjemløse

Myndighetene insisterer på at de gjør det de kan for å sørge for mat og nødhjelp til de rammede.

- Vi har sendt sekker med ris og sukker til dem som er strandet, sier Savindra Prasad Singh, som koordinerer redningsarbeidet i Supaul, som er en av fem distrikter i Bihar som har blitt rammet.

Rundt 1,2 millioner mennesker er hjemløse etter at Kosielven i Nepal brått skiftet kurs for to uker siden. Elven gikk langt over sine bredder og oversvømte slettene i Biharprovinsen nord i India.

Hullet i elvebredden er over halvannen kilometer lang og vokser for hver dag som går. Myndighetene sier at det ikke kan repareres før monsunsesongen avtar i november.

OVERSVØMT: Flomofre i landsbyen Mirchabari bærer det de klarte å få med seg, mens de venter på å bli reddet fra vannmassene. Foto: Reuters
OVERSVØMT: Flomofre i landsbyen Mirchabari bærer det de klarte å få med seg, mens de venter på å bli reddet fra vannmassene. Foto: Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks