Hovedinnhold

Beredskapssjefen i Hedmark: Kan bli aktuelt å be Forsvaret om hjelp

«Vi vurderer alle mulige handlingsmåter»

STORE VANNMENGDER: E6 ved Stange kommune i Hedmark var onsdag stengt i flere timer som følge av flommen. Også flere andre fylker er rammet av vannmengdene. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
STORE VANNMENGDER: E6 ved Stange kommune i Hedmark var onsdag stengt i flere timer som følge av flommen. Også flere andre fylker er rammet av vannmengdene. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
(VG Nett) Fylkesmennene i Hedmark, Oppland, Buskerud og Akershus er alle på tå hev som følge av flommen som rammer Østlandet onsdag.

Denne saken handler om:

Sjekk været på pent.no!

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
Iphone/Ipad, Android
...eller sjekk pent.no

Samtlige har kalt inn Fylkesberedskapsrådene sine til flommøter onsdag ettermiddag. Rådene består vanligvis av fylkesmannen, politiet og flere etater som Sivilforsvaret, Heimevernet og Jernbaneverket.

VGTV: Flomkaos på E6 i Hedmark

Beredskapssjef hos fylkesmannen i Hedmark, Knut Anders Fossum, sier til VG at det kan bli aktuelt å be Forsvaret om bistand for å håndtere eventuelle utfordringer.

- Vi er på et stadium hvor vi vurderer det. Det kan bli aktuelt, det har vi erfaring fra tidligere. Akkurat nå er vi føre var og tenker ut alle mulige handlingsmåter, sier Fossum.

Han har allerede har etablert kontakt med distriktssjefen i Heimevernet.

Evakuert

De store vannmengdene har ført til at det er utrygge bebyggelser - så langt er fem beboere fra Stange evakuert fra hjemmene sine. Andre opplevde at huset var omringet av vann da de våknet i dag tidlig.

Er du rammet av flommen? Del dine bilder og se andres flombilder her!

Vannet skaper også problemer for flere tog - og veistrekninger. Statens vegvesen har satt krisestab for region Øst, som består av Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold.

Lager barierrer

Beredskapssjefen i Hedmark sier at rapporter fra kommunene tilsier at de har situasjonen under kontroll.

OVERSVØMMELSER: Slik så det ut utenfor huset til Christian Wood og Michelle Heinrichs ved Bodung stasjon i Nes i Akershus i morges. Foto: AINA HELEN BELSETH
OVERSVØMMELSER: Slik så det ut utenfor huset til Christian Wood og Michelle Heinrichs ved Bodung stasjon i Nes i Akershus i morges. Foto: AINA HELEN BELSETH


Hovedbildet er at kommunene overvåker det som skjer, samtidig som de har en del mannskaper ute som står klare for å tømme kjellere dersom det blir aktuelt.

- Det lages også barrierer mot utsatte bygninger. I Os i Østerdalen har man lagt sandsekker utenfor et eldrehjem, der det renner en bekk som ikke har vært så stor som nå på femti år.

- Det er mye vann, oppsummerer Fossum.

- Følger situasjonen

Akershus er blant fylkene som så langt er hardest rammet av flommen. Brannvesenet på Romerike har hendene fulle med å hjelpe huseiere som har fått kjellerne fylt med vann.

- Vi har etablert kontakt med politi, sivilforsvaret og heimevernet. Vi følger situasjonen fortløpende, sier beredskapssjef i Akershus, Johan Løberg Tofte, til VG.

Meteorologisk institutt mener nedbørsmengden som kommer det neste døgnet skjer én gang hvert femte år - eller sjeldnere. Særlig Oppland, Buskerud, og Hedmark er utsatt.

- Det vil komme opp mot 45 til 50 millimeter nedbør enkelte steder. Så store mengder får vi kanskje hvert femte år eller sjeldnere, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks