Hovedinnhold

Varsler mer regn i Nord-Norge

MYE REGN: Kart fra storm.no, basert på rådata fra Meterologisk institutt, viser at det regner kraftig i Troms og Finmark. Kartet er oppdatert 10.15. Foto: Skjermdump: Radarkart fra Storm.no
MYE REGN: Kart fra storm.no, basert på rådata fra Meterologisk institutt, viser at det regner kraftig i Troms og Finmark. Kartet er oppdatert 10.15. Foto: Skjermdump: Radarkart fra Storm.no
(VG Nett) I går høljet regnet ned over Midt-Norge. I dag står Nord-Norge for tur.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Prognosene viser at det vil komme 30-35 millimeter med regn i Finmark og lengst nordøst i Troms. Totalt sett kan det komme opp i de samme mengdene som har kommet i Midt-Norge, sier Beathe Tveita, meterolog i Storm, til VG Nett.

Det siste døgnet har det kommet over 20 millimeter med regn nord i Troms og sørvest i Finmark. Det er bakgrunnen for at NVE nå varsler mulig flom og flom - og jordskred i området. Og ifølge Storm regner det fremdeles kraftig i Nord-Norge.

Har du bilder eller informasjon om regnværet?Kontakt VG Netts journalist her!

Over 20 millimeter

FLOM: Det kraftige regnet førte til flom i Midt-Norge og blant de som ble hardt rammet var Selbufestivalen. Her er bilveien ved festivalen. Foto: Privat
FLOM: Det kraftige regnet førte til flom i Midt-Norge og blant de som ble hardt rammet var Selbufestivalen. Her er bilveien ved festivalen. Foto: Privat


I går førte det kraftige regnet til at elvene Gaula og Nea i Midt-Norge gikk over sine bredder. Regnet førte til problemer på veiene, for NSB og oversvømmet fullstendig sommerfestivalen i Selbu, hvor flere biler ble stående under vann. Da regnet det i underkant av 50 millimeter.

I dag slipper imidlertid Midt-Norge unna. I stedet har altså det fuktige været beveget seg over til Nord-Norge.

LES OGSÅ:Uværet i Trøndelag: - Det var fullstendig kaos

- I Midt-Norge er det nå bare snakk om bygevær og det er betydelig bedre enn i går, sier Tveita.

SJEKK VÆRET DER DU BOR PÅ PENT.NO!

Hvor mye regn som har kommet, varierer, men flere steder har det kommet over 20 millimeter i løpet av det siste døgnet.

- Kautokeino har for eksempel fått 26,1 millimeter med regn, Bardufoss har fått 24,6 og lengst nord i Troms har de fått 24,3.

Over i løpet av natten

Det kraftige regnet vil imidlertid gi seg i løpet av mandagen, men nordlendingene kan neppe vente seg strålende junivær.

- På morgendagen i morgen vil det fremdeles være bygevær, men da avtar nedbøren betydelig. Det verste vil være over i løpet av natten og tidlig i morgentimene. Da ser det ut som om vinden øker ganske kraftig i vest-Finmark i løpet av dagen og det blir stiv kuling og muligheter for sterk kuling på kysten, sier Tveita.

- Reel mulighet for flom

Inger Kari Engen, som er vakthavende hydrolog hos Norges vassdrags - og energidirektorat, sier de forventer at vannføringen øker raskt i området mellom Lyngsalpene og Vest-Finmark.

- Om det blir flom er avhengig av hvor mye nedbør som kommer, situasjonen lokalt og de lokale forholdene. Men det er reell mulighet for flom, i første omgang langs mindre bekker og elver. Etter hvert vil vannføringen øke raskt i større vassdrag, men det er vanskelig å si om det vil oppleves som flom der, sier Engen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks