Hovedinnhold

Stormen raser på Sørlandet - blåser like kraftig som «Berit»

Hytteeier: - Jeg fikk sjokk

UTEN TAK: Slik så hytten til Tolaug Valvik ut etter at vinden hadde herjet på Skjernøya i Mandal. Foto: Kjartan Bjelland/Fædrelandsvennen.
UTEN TAK: Slik så hytten til Tolaug Valvik ut etter at vinden hadde herjet på Skjernøya i Mandal. Foto: Kjartan Bjelland/Fædrelandsvennen.
(VG Nett) Tidvis er det vindkast i orkanstyrke på Sørlandet. I Mandal fløy et hyttetak rett av.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Jeg reagerte først med sjokk og vantro, men etter hvert har jeg klart å se galgenhumoren i det hele, sier den uheldige hytteieren Torlaug Valvik (74) til VG Nett.

Fædrelandsvennen.no melder at hytten hennes på Norges sydligste bebodde øy, Skjernøya i Mandal, ikke tålte de sterke kreftene i dagens storm.

- Det har blåst noe fryktelig og taket føyk rett av. Jeg fikk telefoner fra nesten halve Skjernøya som fortalte om hva som hadde skjedd. Dermed dro jeg rett hjem og ringte forsikringsselskapet, som sendte folk til hytta og reddet det som kunne reddes, forteller Valvik.

LAST OPP DINE UVÆRSBILDER HER!

Sikrer godt

David Hinderaker er fast beboer på øya. Han forteller at de er vant til sterk vind, men at de merker den godt.

- Trær har ramlet ned og hyttetak har blåst av. Du kan si at vi merker vinden her rimelig godt, sier han til VG Nett.

- Dette er et typisk lokalt sted som blir utsatt for mye vind. Det merker jeg på alle som bor her, som er veldig flinke til å sikre gjenstander og fortøye båtene sine når det kommer et vindpust, sier han.

HAR DU VIDEO AV STORMEN? SEND DEN INN HER! 

- Full storm

Ifølge statsmeteorolog Vibeke Thynes ved Meteorologiske institutt kan ikke øybeboerne slappe av helt ennå.

- Det er mye vind fortsatt. Det kommer til å blåse liten til full storm i kveld, før det minker litt utover natten, sier hun til VG Nett.

Hun forteller at det tidligere i dag blåste opp til orkan utenfor Egersund. Fortsatt er det vindkast opp mot orkan over hele kysten, og bølgene skal være over ti meter høye.

- Vinden fortsetter mellom liten kuling og storm frem til i morgen ettermiddag fra Boknafjorden og sør til Lindesnes. Lenger nord er det også kuling, men stiv og opp mot sterk kuling, forklarer meteorologen.

Får ikke navn

Thynes sier at stormen på Sørlandet nå blåser like sterkt som «Berit», som feide over landet for to uker siden, men at den ikke har fått et eget navn fordi de ikke tror den vil gjøre like stor skade.

- Det er noe vi vurderer fra gang til gang. Det er ikke nok med sterk vind for å få navn, det må være betydelig potensial for skade. Stormen som pågår nå ble vurdert til å være såpass lokalisert til kystområder der man tåler en del vind, at det ikke er stor fare for det, sier Thynes.

Bakgrunn: Verste uværet på 15 år i Storbritannia - kommer til Norge

Jordras

I løpet av dagen har det likevel kommet inn mange meldinger om at vinden har markert seg. Meteorologen forteller om trær som raser ut i veien og flere som er uten strøm. Det skal være Sør-Rogaland og Vest-Agder som er hardest rammet.

- Vi har hatt et mindre jordras og en trailer som har kjørt av veien som vi mistenker har noe med været å gjøre, sier operasjonsleder Kjetil Føyen i Rogaland politidistrikt til VG Nett.

SJEKK VÆRMELDING PÅ PENT.NO

Han er fornøyd med hvordan dagen har gått, til tross for at han beskriver et voldsomt ruskevær.

- Vi hadde også mye trafikkaos i forbindelse med at vi måtte stenge Mortavika fergeleie på grunn av været. All trafikk måtte til Mesjavik fergeleie, og det skapte en del farlige situasjoner, sier Føyen.

Les også: Her er redningsekspertenes stormråd

Også i Agder politidistrikt meldes det om konsekvenser av været.

- Jeg kan bekrefte at et tak er blitt revet av som følge av vindet. Det er også en del glatte veier i området, og vi har hatt en alvorlig bilulykke som følge av dette, sier operasjonsleder Jon Kvitne til VG Nett.

Fint i øst

Hvis du er ute etter litt roligere vær, forteller meteorolog Thynes at det i øst ser ut til å bli en fin helg.

- Indre deler av Østlandet begynner å bli bra. Også i ytre strøk av Troms og Finnmark er det fint, sier hun.

I helgen kan man østafjells vente at temperaturen synker til et tosifret antall minusgrader.

Men det kalde vinterværet tar fort slutt.

- Været er ikke stabilt. Etter helgen kommer det et nytt nedbørssystem som gir plussgrader. Vi er midt i motorveien for lavtrykkene, lyder den deprimerende værmeldingen fra meteorologen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter