Hovedinnhold

Hevder Stonehenge var et musikkinstrument

** Ekspert: - Som et prehistorisk klokkespill

MYSTERIUM: Stonehenge-monumentet i England har frustrert og engasjert både forskere og arkeologer i årevis. Foto: Pa Photos
MYSTERIUM: Stonehenge-monumentet i England har frustrert og engasjert både forskere og arkeologer i årevis. Foto: Pa Photos
Forskere ved Royal College of Art i London tror de har funnet svaret på hva det velkjente monumentet i Sør-England ble brukt til.

Den mystiske steinringen ble trolig bygget for cirka 4600 år siden, men ingen har foreløpig funnet ut nøyaktig hva menneskene på den tiden brukte den til.

Et av de største spørsmålene knyttet til Stonehenge er hvorfor noen tok seg bryet med å flytte de flere tonn tunge steinene fra Pembrokeshire sørvest i Wales til Salisbury-sletten i England, omtrent 250 kilometer unna.

Forskeren Paul Devereux tror nøkkelen til mysteriet har noe med musikk å gjøre, melder den britiske avisen The Independent.

- Det må ha vært noe spesielt med disse steinene. Inntil nå har ingen vurdert om lyd kan ha vært en faktor, sier han til avisen.

Devereux har funnet ut at den vulkanske bergarten blåstein, som Stonehenge består av, har helt unike akustiske kvaliteter. I en ny studie publisert i tidsskriftet Journal of Time & Mind hevder forskerne at steinmonumentet kan ha fungert som en gigantisk xylofon.

Dro til Wales

Deveraux og forskningsteamet hans fikk blant annet tillatelse til å teste ut sin teori i Mynydd Preseli-fjellkjeden i Wales, hvor flere av steinene i Stonehenge ble hentet fra. Forskerne forsøkte å slå på blåsteinen med andre steiner for å simulere hvordan mennesker før i tiden kan ha brukt blåsteinen som et instrument.

- Det kom flere forskjellige toner. Man kunne faktisk spille en melodi, sier Deveraux.

Da forskerne dro videre til Stonehenge for å gjenta eksperimentet oppdaget de at steinene ga fra seg klare, metalliske lyder.

Flere av steinene ved monumentet bar også preg av å ha blitt slått på tidligere, avdekket studien. Forskerne konkluderte med at lyden fra Stonehenge trolig bidro til å gjøre stedet hellig for folket som levde i området.

Professor: - Pre-historisk klokkespill

Tim Darvill, professor i arkeologi ved Bournemouth-universitetet, sier til BBC at folk trolig hadde et annerledes forhold til stein før i tiden.

- Hvordan lydbildene var før i tiden er noe vi så vidt har begynt å utforske.

Darvill har selv vært med på flere hundre utgravninger ved Stonehenge. Han mener steiner historisk sett har blitt brukt som instrumenter av flere oldtidskulturer.

- Du kan nesten se på dem som et prehistorisk klokkespill.

Hvis forskerne i England har rett kan det hende de får seg et nytt fremkomstmiddel. I musikkvideoen «Stonehenge» lovte nemlig Ylvis-Vegard bort bilen sin til de som kunne gi svar på gåten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks