Hovedinnhold

Høybro for hubro - prislapp 240 millioner

Hubro får (hub)ro med (hu)bro

BYGGER BRO: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (til venstre) har lagt sine beskyttende vinger over hubroene på Hitra, og vil bygge 240-millioners bro over dem. - Jeg skjønner hvis folk reagerer. Men naturmangfold har sin pris, sier Kleppa. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/ALF ØYSTEIN STØTIVG/VG
BYGGER BRO: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (til venstre) har lagt sine beskyttende vinger over hubroene på Hitra, og vil bygge 240-millioners bro over dem. - Jeg skjønner hvis folk reagerer. Men naturmangfold har sin pris, sier Kleppa. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/ALF ØYSTEIN STØTIVG/VG
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) bruker 100 millioner ekstra for å skåne hubropar på Dolmøy. Høybroen vil totalt koste 240 millioner.

Denne saken handler om:

Knapt noe hekkende par i Norge har fått høyere kontantstøtte enn hubroparet som ble oppdaget på Hitra i 2009.

Da sørget miljøvernminister Erik Solheim (SV) for å stoppe byggingen av ny fylkesvei 714, etter klage fra flere ornitologiske foreninger.

Da ble ekstrakostnaden anslått til 105 millioner kroner. Men nå, to år senere, viser det seg at regningen er blitt mer enn doblet, til 240 millioner kroner.

Må verne uglene

Hubro er rødlistet som en ekstra utryddingstruet dyreart. Regjeringen er forpliktet til å gi hubroen særlig vern, og det hekkende hubroparet fører nå til at veitraseen blir lagt om for tredje gang.

Magnhild Kleppa legger nå 100 millioner kroner på bordet som en del av betalingen for den nye broen.

- Jeg skjønner hvis folk reagerer. Men naturmangfold har sin pris, sier Kleppa.

- Hovedpoenget har vært å finne en løsning for Hitra og Frøya. Det trengte de. Jeg har sjekket denne saken på kryss og tvers for å sikre at vi ikke danner en presedens. Jeg kjenner ikke til noen andre saker som denne, hverken tidligere eller saker i fremtiden som vil ha samme utfordring, sier Kleppa.

- Viktig signaleffekt

- Hvis vi ikke klare å ta vare på de få parene av denne arten, så er det helt fåfengt med alt vern, sier hun.

Det er også en viktig signaleffekt, sier Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening til VG.

I tillegg til hubroparet, må det betales 25 millioner statlige kroner til det lokale skipsverftet som kompensasjon for ulemper knyttet til den nye broen.Resten av pengene kommer fra bilistene, som ble tvunget til å betale bompenger mellom Hitra og Frøya i 14 måneder lengre enn planlagt. VG har tidligere skrevet om verdens mest hubrovennlige regjering.

I april satte regjeringen av 30 millioner kroner til hubrosikring av den nye kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal på Nordvestlandet.

Pengene skal blant annet finansiere plattformer oppe i monstermastene, slik at uglene kan bruke dem som utkikkspunkter i forbindelse med jakt.

Snakk om ugler i masten!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks